Dublin Edebiyat Ödülü’nü ABD’li yazar Emily Ruskovich, romanı Idaho’yla kazandı.
Edebiyat dünyasının en prestijli organizasyonlarından biri olan Uluslararası Dublin Edebiyat Ödülü, Amerikalı yazar Emily Ruskovich’in ilk romanı ‘Idaho’a verildi. Dünyadaki halk kütüphanelerinin aday gösterdiği kitaplar arasından seçilen roman yazarına 100 bin euro kazandırdı.
24 yılı aşkın bir süredir, Dublin’in uluslararası bir edebiyat başkenti olarak ün kazanmasını sağlamıştır. Dünyanın dört bir yanındaki halk kütüphanelerinden aday göstererek, Idaho , Belçika’nın Bruges kentindeki halk kütüphanesi tarafından ödüle aday gösterildi.
Dublin Edebiyat Ödülü Emily Ruskovich‘e
Bu yılki Dublin Edebiyat Ödülü’ne Idaho adlı romanı ile layık görülen ABD’li yazar Emily Ruskovich, duygularını şu şekilde dile getirdi : “Kazandığım ödül o kadar büyük bir para ki! Tek bir romana bu kadar büyük bir ödül verildiğine inanamıyorum. Bu parayla ne yapacağımı tam olarak bilmiyorum ama artık, eninde sonunda yazarlığım için kazançlı olacak seçimler yapabileceğimi düşünüyorum”
Emily Ruskovich, Kuzey Idaho’da, Hoodoo dağlarında büyüdü. Montana Üniversitesi’nden mezun oldu. Kanada’daki New Brunswick Üniversitesi’nde İngiliz Edebiyatı dalında, Iowa Üniversitesi’nde yaratıcı yazarlık dalında yüksek lisans yaptı. Yazı ve öyküleri Zoetrope, Virginia Quarterly Review, One Story, New York Times, Paris Review ve Lithub’da yayımlandı. ‘Owl’ (Baykuş) adlı öyküsüyle 2015 O’Henry ödülünü kazandı. Emily Ruskovich, Boise State University’de yaratıcı yazarlık dersleri veriyor.
Idaho
Roman, yazar Ruskovich’in de büyüdüğü Idaho’da geçiyor.
Ann ile Wade’in, Idaho’nun çetin ve güzel doğasında sürdüğü sakin yaşam, Wade’in kaybolan hafızası ve saldırgan davranışlarıyla bozulmaya başlar. Wade’in ilk eşi Jenny ve kızlarıyla yaşadığı eski mutlu hayatın nasıl ve neden altüst olduğunu öğrenmeye çalışan Ann’in zamanı, kocasının aksayan hafızası yüzünden giderek azalmaktadır. Farklı kişilerin bakış açılarından aktarılan ve çeşitli zaman ve mekânlar arasında mekik dokuyan anlatıyla, karakterlerden bazılarını birbirinden koparan, bazılarınıysa bir araya getiren trajedi yavaş yavaş gün ışığına çıkacaktır.
2015 yılına kadar Impac Dublin Edebiyat Ödülü adıyla verilen ödülü 2003 yılında Benim Adım Kırmızı ile Orhan Pamuk kazanmıştı.
Meb’in Öğretmenlere Önerdiği Kitaplar için tıklayınız
Böyle ödüller yazarları hem motive ediyor hemde reklamının yapılmasını sağlıyor hak edenlerin aldığı sürece dublin edebiyat ödülü gibi organizasyonlar artırılmalı bence kaleminize sağlık hocam
Çok güzel bir yazı olmuş teşekkürler.
Çok teşekkürler Fatih Bey