Tutumlu ve ‘İsraf’ sız Bir Yaşam İçin |
Herkese merhaba! Uzun bir aradan sonra tekrar sizlerle olmak gerçekten mutluluk verici. O zamanı israf etmeden yazıya başlayalım. Bugünkü konumuz özellikle bir çoğumuzun aynı hatayı yaptığı: israf. Öncelikle israfın sözlükteki anlamına bakacak olursak gereksiz harcama, gereksiz tüketim, savurganlık ve tutumlu olmama ifadeleri karşımıza çıkacaktır. Yani israf kısacası bir kaynağı ihtiyaçtan fazla tüketmedir diyebiliriz. Neleri ‘ […]
Herkese merhaba! Uzun bir aradan sonra tekrar sizlerle olmak gerçekten mutluluk verici. O zamanı israf etmeden yazıya başlayalım.
Bugünkü konumuz özellikle bir çoğumuzun aynı hatayı yaptığı: israf. Öncelikle israfın sözlükteki anlamına bakacak olursak gereksiz harcama, gereksiz tüketim, savurganlık ve tutumlu olmama ifadeleri karşımıza çıkacaktır. Yani israf kısacası bir kaynağı ihtiyaçtan fazla tüketmedir diyebiliriz.
Bazı insanlar israf konusunda bilinçli olsa bile bu sayı maalesef çok az. Özellikle ülkemizdeki insanlar tutumlu değiller. Peki neleri tutumlu olarak kullanmıyoruz ona bir bakalım…
Önce belki de en dikkat çekmek istediğim unsuru sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu unsur hepimizin bildiği: su! Kısa bilgi verecek olursak Dünya’mızın %80’i sudur. Ancak %97’si deniz ve okyanus, geriye kalanı ise bizim tükettiğimiz tatlı su kaynaklarıdır. Bu oran çok az. Ama biz suyumuzu gereğinden çok fazla harcıyoruz maalesef. Mesela musluğu açık bırakıyoruz istemeden bile olsa ancak bu eylemi yaparken istemeden her geçen gün suyumuzu da kaybediyoruz:(
Bir diğer israfımız da bilgi israfı. Bazen gerektiğinden fazla kullandığımız bilgiyi gerekli olmadığında bile kullanıyor ya da o bilgiyi gereksiz paylaşıyor isek bu bilgi israfıdır. Bu olayı çözünlemek için gerekli bilgiyi doğru yerde paylaşmalıyız…
Başka neleri israf ediyoruz?.. Ekmeğimizi, sütümüzü, peynirimizi, kıyafetlerimizi, enerjimizi (vs.) ve en acısı da zamanımızı kısaca israf ediyoruz.
Kısaca bilnçli olmalıyız. Bu yazıyı okuyup siz de hayatınızda neleri tutumlu kullanmadığımızın farkına vardıysanız siz de tutumlu olmuşsunuz demektir.
Mesela diş fırçalarken suyu açık bırakmayın, üç tane ekmek alıp bir tane yiyiyorsanız iki tane fazla almayın, boşuna enerjinizi harcamayın, pozitif olun, en önemlisi de ne biliyor musunuz? Ailenizle ve dostlarınızla geçirdiğiniz zamnı israf etmeyin.
Bir diğer tavsiyem ise tükettiğinizden çok üretin. Üretim öyle güzel bir eylemdir ki, şu dünyaya ve kendimize verebileceğimiz en güzel hediyedir. Çünkü Dünya kendi kendine üretim halindedir bizim için ama biz bir şey üreterek karşılık vermeyiz, ne acıdır ki. Bu durumu tersine çevirerek bir gün aç bir kediyi veya köpeği doyurun, yoksul birisine yardım edin, ağaç dikin vs. gibi üretimi tükettiğinizden fazla yapın.
Umarım ki bundan sonra hepimiz çok daha tutumlu oluruz. En azından tutumlu olmayaya çalışırız. Çünkü insanoğlu olarak en tutumsuz varlıklarız. Tutumsuzluğumuzla da çevremize, kendimize ve sevdiklerimize zarar veriyoruz.
Tutumlu, ardından daha mutlu bir dünya dileği ile yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.
“İşin Sırrı Özgünlük” yazımı okumak isterseniz tıklayınız.
Dikkat etmeye çalışsak da bazen israf edebiliyoruz. Eskiden insanlar yamalı elbiseler giyerlerdi. Şimdi daha eskimeden atılıyor kıyafetler. Diğer eşyalar da öyle. Yemek israfı zaten had safhada.
Özellikle şu dönem için çok kritik bir konu. Ülke olarak tasarruf yapamadığımız ve bu tasarrufları doğru değerlendiremediğimiz için üretebilen bir toplum olamıyoruz. Elinize sağlık. Çok önemli bir yazı olmuş.
çok önemli bir konu..bizler çocuklarımıza göre çok daha tutumlu yetiştirildik…ben de kızıma aynı eğitimi vermeye gayret ediyorum ama sanki çağımız çocukları ve gençleri bizler gibi tutumlu değiller….okullarda ders olarak verilse ilkokullarda en azından iyi olmaz mı ki acaba…..sevgilerimle…
Bilinçli olmalı duyarlı olmalı
Harika bir yazı olmuş emeğinize saglik