Black Friday ‘e Karşı “SATIN ALMAMA GÜNÜ “ |
Arkadaşlar merhaba … Bu haftaki yazımda yeni bitirdiğim kitabın yorumunu yazacaktım ki günlerdir gelen kutumu dolduran indirim mesajları ve her platformda önümüze gelen reklamlar beni Kara Cuma ( Black Friday) hakkında yazmaya yöneltti diyebilirim. Arada gündeme de dokunmak gerek diyerek klavyeme sarıldım 🙂 Öyle günlerdeyiz ki her şey ama her şey bizi alışverişe teşvik eder […]
Arkadaşlar merhaba … Bu haftaki yazımda yeni bitirdiğim kitabın yorumunu yazacaktım ki günlerdir gelen kutumu dolduran indirim mesajları ve her platformda önümüze gelen reklamlar beni Kara Cuma ( Black Friday) hakkında yazmaya yöneltti diyebilirim. Arada gündeme de dokunmak gerek diyerek klavyeme sarıldım 🙂
Öyle günlerdeyiz ki her şey ama her şey bizi alışverişe teşvik eder durumda … Haliyle yapılan alışverişler, fuzuli harcamalar dışında gereksiz aldığımız pek çok eşyayla yaşamaya itiyor bizleri. Hangimiz zayıflayınca giyerim nasılsa deyip indirimden aldığımız bir ceketi dolabımızın derinliklerinde unutmuyoruz ki . Aldıkça alıyoruz , doldukça doluyoruz da sorsalar gene de bir şeyimiz yoktur giyecek . Kendimde kadın olduğum için ilk aklıma gelen örnek kıyafet olsa da günlerdir hepimizin gözüne sokulan indirim her alanda mevcut … Benim gibi direnip almayan arkadaşlarıma da buradan şapka çıkartıyorum 🙂 Sağlam sınandık diyebiliriz. Cadde ve kordonda ki reklam panolarına kadar bir ele geçirilmişlik yaşadık.
Kara Cuma (Black Friday) , ABD’de Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) sonrası ilk cumaya denk getirilen indirimler ve akabinde yaşanan alışveriş çılgınlığının adıdır. Anonim kaynaklara göre indirim günlerinin Kara Cuma ismini almasının sebebi ABD’nin Philadelphia kentinde 1961 yılında indirim günleri sebebiyle oluşan ve vatandaşları çileden çıkaran trafik! Bana kalırsa bu ismin kaynağı yaşanan izdiham sonucu insanların birbirini ezmesi veya kuyrukta geçirilen uzun saatlerde olabilir. 🙂
BLACK FRİDAY İFADESİ
Black Friday ifadesi ilk olarak 1961 yılında yerel bir gazetede kullanıldı. Sonraki yıllarda da gelenek haline geldi . İnsanlar almak istediği bir ürünü almak için ise bu günü bekler oldu. Çok cazip değil mi görünüşte ? İndirim yazısını gördüğümüz an ise daha önce beğendiğimiz ürünün indirim öncesi fiyatlarını da görmez oluyoruz.
İlk başlarda Black Friday sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde biliniyordu. Ancak son birkaç yıldır Türkiye’nin de içinde olduğu pek çok ülkede çok tanıdık ve beklenilen bir tarih oldu. Her geçen yıl da bu dayatmaların artacağına benziyor.
“HİÇBİR ŞEY SATIN ALMAMA GÜNÜ “
Sizde benim gibi şaşırdınız değil mi ? Böyle bir gün mü varmış ama bizlere duyurulmadı ki demenizi bekliyorum. Daha önceden bilenlere de tebrikler. Çünkü ülkemizde kutlanan bir gün değil . Hiçbir Şey satın Almama Günü; bütün bu tüketim ve alışveriş çılgınlığına karşılık 1992 yılında Kanadalı bir grafik sanatçısı olan Ted Dave tarafından icat edilmiş bir gün . Günümüzde ise Hollanda , İngiltere, Kanada ,ABD, Finlandiya, Polonya, Slovenya , Kuzey İrlanda … gibi pek çok ülkede kabul görmüş durumda. Ülkemizce de kabul görür mü bu gün biraz zor gözüküyor. Kabul görse de bu kadar reklamı yapılır mı sanmam …
Hoşça kalın okur dostlarım, içimi dökmemin rahatlığıyla sizlere veda ediyorum. Az ile mutlu olduğumuz çok güzel günlere ….
Bu yazıyı okuyunca inanılmaz mutlu oldum :)) yüreğime tercüman olmuşsun ?????
Çok önemli bir konu gayet bilgilendirici bir şekilde kaleme alınmış…?
Ne güzel ifade etmişsiniz içimden geçirdiklerimi. Umarım bir gün biter ve umarım hepimiz geç olmadan uyanırız bu gaflet uykusundan.
Çok güzel bir konuya deginmissiniz. Teşekkür ediyorum. Bu saçma sapan bir düşünceyi ele almanız ve sizinle aynı düşüncede olan benim gibi kişilerin sesi olmanız beni mutlu etti. Sürú piskokojisinin sonucu gereksiz bir sürü şeyin alınması aslına baktığınızda hic de denildiği kadar ucuz olmayan bir gün bugün. İnsanlarin alışveriş yapması firmaların kasalarını doldurması için çok iyi hazırlanmış ve insanların her türlü reklam araçlarıyla gudulendigi ve alışverişe zorlandığı birgün yani adı gibi kara bir gün bence.
????