Fahrenheit 451 Konusu ve Yorumu |
Kitap hakkında Fahrenheit 451, Ray Bradbury tarafından yazılan; “Hugo En İyi Roman Ödülü” ve “Prometheus Şeref Kürsüsü Ödülü” alan bilimkurgu romanıdır. Distopya edebiyatının dört temel kitabı arasında yer almaktadır. “Mutlu olmamız için gerekli her şeye sahibiz, ama mutlu değiliz. Bir şey eksik. Etrafa bakındım. Ortadan kaybolduğunu kesinlikle bildiğim tek şey, on-on iki yıldır yaktığım kitaplardı.” […]
Fahrenheit 451, Ray Bradbury tarafından yazılan; “Hugo En İyi Roman Ödülü” ve “Prometheus Şeref Kürsüsü Ödülü” alan bilimkurgu romanıdır. Distopya edebiyatının dört temel kitabı arasında yer almaktadır.
“Mutlu olmamız için gerekli her şeye sahibiz, ama mutlu değiliz. Bir şey eksik. Etrafa bakındım. Ortadan kaybolduğunu kesinlikle bildiğim tek şey, on-on iki yıldır yaktığım kitaplardı.”
Fahrenheit 451, bir dönemin romanı olsa da, faklı dönemlere hitap ettiği çok açık. 1950’lilerin Soğuk Savaşı’na ait fakat 1960’lar ve milenyum çağına da fazlasıyla hitap ediyor. Kitapları yakmak ve düşüncelerin yok edilmesi ürkütücü gibi gelse de şu anda bizler de kitap yakmasak bile okumamakla zaten bu kurguyu gerçekleştiriyoruz.
Monteg, baş karakterimiz ve bir itfaiyeci. Görevi ise günümüz itfaiyecilerinden biraz farklı. Kitapları yok etmek ve kitap bulunan evleri yakmak… Monteg’in hikayesi ise asıl 17 yaşında bir kızla tanıştıktan sonra başlar, Clarisse. Montag, Clarisse’le tanıştıktan sonra televizyona hapsolan yaşamını, mesleğini sorgulamaya başlar.
“-İtfaiyecilerin uzun zaman önce kitapları yakmadığı ve ateşleri söndürdüğü doğru mu?
-”Ateşi söndürmek” mi? Kim söyledi bunu sana?
-Yaktığın kitapları hiç okumadın mı?”
Fahrenheit 451 Yorumu
Ray Bradbury’nin okuduğum ilk kitabıydı Fahrenheit 451… Yazarın dili oldukça güzel ve sade. Bazı felsefe yaptığı cümleleri tekrar okumak gerekse de okurken sizi yormayacak bir kitap. Bu nokta da çevirmenler gayet başarılı. 1953’te yazılan bir kitabın içeriğinde ki korkuya bakınca, günümüze döndüğümüzde hiçte haksız olmadığını söylemek çok ürpertici.
Aniden her şeyin yanlış olduğunu anladığı için ağlamaya başladı, ölüm için değil, fakat ölüm karşısında ağlayamadığı düşüncesi için… (Sayfa 76)
Kitaplarda bir şeyler olmalıydı, hayal edemeyeceğimiz şeyler, kadının yanan bir evde kalmasını sağlayacak bir şeyler; orada bir şeyler olmalı. Bir hiç için kalamazsın. (Sayfa 85)
Her zaman bilinmeyenden korkarsınız. (Sayfa 95)
Bu arada şu klasik bilgiyi de vermeden yazıyı bitirmemeliyim diye düşündüm. Fahrenheit 451 kitapların alev alma ısısıdır. Kitabı okuduktan sonra filmini de izleyebilirsiniz.
“YÜZYILLIK YALNIZLIK” ROMANI KONUSU VE YORUMU İÇİN TIKLAYINIZ.
Fahrenheit 451 mutlaka okunması gereken bir eser. Ben okumuştum ama tekrar okuyabilirim. Hatırlattığınız iyi oldu. Teşekkürler.
merak ediyordum şimdi daha da merak ettim teşekkürler
Daha önce de ismini çok duyduğum, çığır açıcı kitaplardan. Tanıtım için çok teşekkürler.
Fahrenheit 451 uzun zamandır kitaplığımda ve tavsiye için çok kişiye verdim, okudu. Konu çok orijinal, yazarın dilini de kendime yakın buluyorum. Yakaladığınız noktalar da çok iyiydi, teşekkürler.
Çok teşekkürler Duo Diyet gercekten dili çok güzel ve konu olarak herkesin okuması gereken bir kitap