Yeliz&Yeşim KOÇ
Yeliz&Yeşim  KOÇ
yelzyesm@gmail.com
Sabahattin Ali ‘nin Okuyucudaki Etkisi
  • 5
  • 242
  • 12 Ağustos 2023 Cumartesi
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    1 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Sabahattin Ali, edebiyat dünyasının önemli isimlerden hiç şüphesiz ki… Romanlarını, öykülerini, şiirlerini ve mektuplarını okuyarak büyüdük ve büyümeye de devam ediyoruz. Peki, Sabahattin Ali’nin okuyucudaki etkisini düşündünüz mü? Geçen yıllara rağmen hala bu kadar fazla okunmasının nedenini sorsak cevabınız ne olurdu? Tabii ki bu sorulara herkesin vereceği cevaplar farklı olacaktır. Biz kendi perspektifimizden cevaplar vermeye […]

Sabahattin Ali, edebiyat dünyasının önemli isimlerden hiç şüphesiz ki… Romanlarını, öykülerini, şiirlerini ve mektuplarını okuyarak büyüdük ve büyümeye de devam ediyoruz. Peki, Sabahattin Ali’nin okuyucudaki etkisini düşündünüz mü? Geçen yıllara rağmen hala bu kadar fazla okunmasının nedenini sorsak cevabınız ne olurdu?

Tabii ki bu sorulara herkesin vereceği cevaplar farklı olacaktır. Biz kendi perspektifimizden cevaplar vermeye çalışacağız.

Sabahattin Ali Kürk Mantolu Madonna

Birçoğunuz gibi bizim de Sabahattin Ali ile tanışma serüvenimiz Kürk Mantolu Madonna kitabı ile başladı. Kitabın ana karakterinin geçmişte yaşadığı aşkı ve içine kapanık halleri hafızamızda derin izler bıraktı. Kaç kere okursak okuyalım düşüncelerimiz ve hislerimiz ilk defa okuyormuş gibi yeniden derinleşiyor.

Sabahattin Ali’nin yazmış olduğu romanlar arasında belki de bu kadar fazla okunmasının nedeni de budur…

Her okuyucu kendisinde bir parça buluyor romanda. Kimileri artık geçmişinde kalan aşkını hatırlıyor, kimileri hiç konuşulmayan derinlerde kalan hayallerini yeniden yaşıyor. Biz ise sessizliği hatırlıyoruz her okuduğumuzda… Sanki her bir cümlenin birden fazla anlamı var ama biz sadece sessizliğine odaklanıyormuşuz gibi bir his doğuyor içimizde.

Peki, sadece romanlarının mı etkisi var okuyucuda? Bizce hayır.

Şiirleri ve mektupları yaşadığı günlerin kapılarını okuyucularına açıyor. Sabahattin Ali’yi okudukça sanki biz de o günleri yeniden yaşıyoruz. Yaşadığı zorlukları ve ailesine duyduğu özlemi mektuplarında okudukça misafir oluyoruz hayatına…

Düşüncelerimizi yazdık ama cevaplarımızı bir de yazımızın sonunda yeniden yazmak istiyoruz. Sabahattin Ali’nin okuyucudaki en büyük etkilerinden bir tanesi yazım dili. Kaç sene geçerse geçsin okuduğumuz ilk an sanki günümüzde yazılmış gibi okuyucularıyla buluşuyor. Bir diğer etken de gözlem gücü olduğunu düşünüyoruz. Kitabın karakterlerinin her bir detayı o kadar güzel yazılmış ki okurken karakterlerin her biri kafamızda canlanıyor. Sorduğumuz soruların cevaplarını verdiğimizi düşünüyoruz. Sizlerin de bu sorulara vereceğiniz cevapları merakla bekliyoruz.

Yıllara meydan okuyan büyük yazarımızı bu yazı vesilesiyle bir kere daha anmış olalım. Çok erken kaybettiğimiz yazarımızın okumadığınız eserlerini bu yazımız ile yeniden hatırlayıp okumanız en büyük ve en güzel hediye olur.

O zaman sizleri Sabahattin Ali’nin o güzel eserleri ile baş başa bırakıyoruz ve yazımızı burada bitiriyoruz… Ve sözü size bırakıyoruz.

Sosyal Medyada Paylaşın:

5 yorum

  1. Sabahattin Ali gerçekten mükemmel eserler bırakmış, sadece kitapları değil bir çok şiirinin de müziği yapılmış, bence bu kadar çok okunmasının tek nedeni herkes tarafından anlaşılabilir eserler bırakmış olması yaşadığı dönemlerdeki toplumsal olaylardan bahsetmesi ve kitaplarında bunu ustaca kullanması gözlem gücünü harika bir şekilde kullanması örneğin Kuyucaklı Yusuf kitabı ve Kürk Mantolu Madonna okuduğum en güzel kitaplardandı. Sabahattin Ali hakkındaki bilgilendirmeniz için gerçekten teşekkür ederim, onu anlatan kısa ve öz ama harika bir yazı olmuş.

  2. Sebahattin Ali’nin Okuyucuda ki etkisini çok güzel anlatmışsınız. Yalan yok Ben çok okumadım ama dediğiniz gibi şu an dahi okunsa bugün yaşıyormuş gibi hissediliyorsa bu da iyi bir yazar olduğunu gösteriyor bilgilendirmeler için çok teşekkür ederiz

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM