Özgür Uğurlu
Özgür  Uğurlu
ozgurugurlu115@gmail.com
Hayattaki Denge Altın Orta
  • 10
  • 232
  • 16 Aralık 2023 Cumartesi
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    2 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Hayat zıtlıklardan ibarettir. Yaşam içerisinde bir çok kez bu zıtlıklar karşımıza çıkar ve onları değerlendiririz. İyi insan olmak ve kötü insan olmak ya da cömert olmak ve eli sıkı olmak gibi. Hayattaki denge altın orta gibi. Bunlar aklımıza gelebilecek milyonlarca örnekten sadece bir kaçı. Bir düşünsenize evrendeki  tüm zıt kavramları. Gerçekten zor.  Velhasıl, konuma başlayacak olursam, şu soruyu […]

Hayat zıtlıklardan ibarettir. Yaşam içerisinde bir çok kez bu zıtlıklar karşımıza çıkar ve onları değerlendiririz. İyi insan olmak ve kötü insan olmak ya da cömert olmak ve eli sıkı olmak gibi. Hayattaki denge altın orta gibi.

Bunlar aklımıza gelebilecek milyonlarca örnekten sadece bir kaçı. Bir düşünsenize evrendeki  tüm zıt kavramları. Gerçekten zor. 

Velhasıl, konuma başlayacak olursam, şu soruyu sordum kendime:  ” Evrendeki bu zıtlıkların bir ortası var mıdır? ” 

Düşündüm ve düşündüğümde gerçekten de her şeyin bir ortası ve hayatımızın hakikaten de bir dengesi olduğuna kanaat getirdim… 

Şöyle anlatacak olursam, bir örnekle konuya girmek istiyorum; Aslında, iyi olmak ve kötü olmak arasında bir çizgi vardır. Bu çizgi bu iki zıtlığın birbirine karşı dengesi ile oluşmuştur. Diyet uzmanları da hep derler ” ne az, ne çok yiyin, kararında yiyin! ” diye. Gerçekten de hayat aslında bizden bunu istiyor. Her şeyin ortasını bulabilmemizi, dengelememizi.

Hayattaki Denge Altın Orta Aristoteles

Ünlü felsefecilerden Aristoteles, bu durumu Altın Orta düşüncesi ile belirtir. Aristo’ya göre evrende uç noktalardan kaçınmalıyız. Uç noktalar yani zıtlıklar bizi erdemli yapmaz. Bu uç noktalar ya dengesizliğe ya eksikliğe götürür. Esas olan Altın Orta’yı bulabilmektir.

Benim kanaatimce de Aristoteles’in bu düşüncesi, aslında insan ilişkilerinde bizi bir adım öne alacaktır. Örneğin, Türk dizilerinde şöyle bir durum vardır. İyi olan her zaman iyi, kötü olan her zaman kötüdür. Bu olayda şu sorun karşımıza çıkar. İyi olan kusursuzdur. Hayır! Her insanın kusuru olabilir. Her insan her zaman iyi olamaz. İşte burada da karşımıza altın orta çıkıyor. Esasen, altın ortayı bulabilmek, zaten çevremizde bizi ‘iyi kişi’ yapar. 

Atalarımız bu durumu çok iyi açıklamışlar aslında ” Her şeyin fazlası zarar. ” diyerek… 

Uzun lafın kısası, her şey Altın Orta denilen denge ve ölçülülük’ten ibaret. Önemli olan bu dengeyi kendimizce yakalayabilmek. Gerisi zaten kendiliğinden geliyor. Yine ünlü felsefeci Aristoteles’in  şu nasihatini aktararak sizlere veda etmek istiyorum… 

” Ne korkak ol, ne de aşırı atılgan. Bunun yerine sadece cesur ol. Ne aşırı tok ol, ne de aç. Sadece ölçülü doy. Ne cimri ol, ne de savurgan. Bunun yerine her şeyi ölçülü harca… ” 

Kendinize çok iyi bakın dostlarım, sizleri tekrar diğer yazılarımda bekliyor olacağım… 

Sosyal Medyada Paylaşın:

10 yorum

    • Yorumun ve desteklerin için çok teşekkür ederim Engin! Yazılarında başarılarının katlanarak devamını dilerim! ??

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM