Fatma Türkdoğan
Fatma  Türkdoğan
fturkdogan@hotmail.com
Ayı ve Kazyol
  • 1
  • 238
  • 23 Ağustos 2024 Cuma
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    1 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

VARSILLIKLA YOKSULLUĞUN ÇATIŞMASI BAĞLAMINDA AYI ve KAZYOL Ebat: 13.5x21cm Sayfa sayısı: 237 Çeviren: Abdülkadir ÖZKAN Editör: Fatma TÜRKDOĞAN Ayı ve Kazyol Konusu İnsanoğlu yeryüzünde yaşamaya başladığından beri ilk önce Habil’le Kabil arasında başlayan dünyamızdaki iyilerle kötülerin savaşını, zenginle fakirin ayrımını, varsıllıkla yoksulluğun çatışmasını gözler önüne seren bir roman Ayı ve Kazyol, aynı zamanda tuhaf bir […]

VARSILLIKLA YOKSULLUĞUN ÇATIŞMASI BAĞLAMINDA AYI ve KAZYOL

Ebat: 13.5x21cm
Sayfa sayısı: 237
Çeviren: Abdülkadir ÖZKAN
Editör: Fatma TÜRKDOĞAN

Ayı ve Kazyol Konusu

İnsanoğlu yeryüzünde yaşamaya başladığından beri ilk önce Habil’le Kabil arasında başlayan dünyamızdaki iyilerle kötülerin savaşını, zenginle fakirin ayrımını, varsıllıkla yoksulluğun çatışmasını gözler önüne seren bir roman Ayı ve Kazyol, aynı zamanda tuhaf bir maraba ile en az onun kadar tuhaf ağasının çapraşık ilişkilerini gözler önüne seriyor.

Saf ve henüz gözü gönlü açılmamış bir genç olan Kazyol, tabiat aşığı bir genç. Rüzgârın getirdiği şarkıları dinleyen, kuşlarla, güneşle, derelerle söyleşen, ince ruhlu genç bir işçi… Kendisine yetmese de günlük olarak verilen azığın yarısını, yiyeceğine ortak olan kuşla paylaşacak kadar merhametli, aynı zamanda çalıştığı tarlanın etrafında bolca rastlanan yılanlardan ve gecenin kör karanlığından korkacak kadar da toy birisi.
Ayı ise tam bir ceberrut ağa profili çiziyor. Bedensel olarak iri, çirkin, yaşlı ve biçimsiz bir cüsseye sahip. Karakter yapısı olarak da sevimsiz, itici ve hükmedici. Emrinde çalışanları neredeyse karın tokluğuna çalıştıracak kadar insafsız ve ağzı bozuk biri.

Keçi anlamına gelen Kazyol kelimesini kullanıp marabasına o şekilde hitap ederek onu sözüm ona aşağılıyor. Sahip olmadığı özellikleri Kazyol’da fazlasıyla bulan Ayı, kıskançlığının hıncını bu şekilde çıkarıyor belli ki. Hakkını gasp ediyor, bu yüzden rahat yüzü göstermiyor ona. Oysa kazyol Azerbaycan’ın tertemiz suları gibi coşkun akmak, gençliğinin en güzel, en renkli günlerini yaşamak istiyor.

Düş ve gerçek arasında bir yerde Aslan Kuliyev’in kahramanları. Sanki hiç yaşamadılar, belki de hep yaşayacaklar. Bir yanları ile milletlerinin kadim kültürünü yansıtıyorlar, bir başka yanları ile fantastik dünyalardan esintiler taşıyorlar. Okur, onların hikâyelerine şahitlik ederken neşe ve hüznü iç içe hissedecek, hayatın ta kendisi gibi…

Aslan Kuliyev Kimdir?

Aslan Kuliyev, 26 Eylül 1957’de Yardımlı şehrinde dünyaya geldi. Azerbaycan Pedagoji Enstitüsünü bitirdi. Matematikçidir. Gençliğinden bu yana edebiyatla iştigal ederek sosyal, siyasi ve etnik unsurlara gerektiği ölçüde değinen yazar ilk kalem numuneleriyle Sovyet döneminde yasaklanarak şöhretin kapılarını aralamıştır. Ancak Azerbaycan bağımsızlığı ilan ettikten sonra eserleri dergilerde yayımlanmaya, nesirleri matbu olarak boy göstermeye başlayabilmiştir. Bütün bu geçmişi “Beni Öldürdüler” isimli otobiyografisinde kaleme almıştır.

“Azerbaycan”, “Ulduz”, “Mütercim” ve “Yazı” gibi ünlü edebiyat dergilerinde tefrikaları ve uzun hikȃyeleri yayımlanmıştır. Ayrıca Azerbaycan’da çok satan “Kamuflajlı Çavuş”, “Yazarın Savaşı”, “Ağrı”, “Sıcak ve Soğuk Topraklarda” vb. kitaplar eserlerinden birkaçıdır.
Bununla birlikte çevirmenlik yapan sanatçı Rusça, Türkçe, İngilizce, Çekçe, Lehçe ve Arapçadan çeviri eserleri Azerbaycan diline kazandırmıştır. Yaptığı çevirilerden bazıları Milan Kundera, Jhon Galsworty, Dino Buzzati, Alessandro Baricco, Milorad Paviç, Ken Follett, Hamdi Koç, Nermin Yıldırım, İmdat Avşar ve Fırat Sunel gibi alanında başarılı yazarlardır.

Türkiye’de de süreli yayınlarda hikâyeleri yer bulan yazarın Hece Yayınları’ndan “Çağdaş Azerbaycan Öyküsü” ve A Yayınları’ndan “Karabağ Hikâyeleri” isimli antoloji eserlerinde de imzası bulunmaktadır. Türkiye’de yayımlanan ilk kitabı Asmaaltı Yayınevi’nden çıkan “Köpek Balıkları” adlı eseridir. Başkent Bakü’de yaşayan yazar evli ve üç çocuk babasıdır.
Anatolya Kültür Yayınları etiketiyle geçtiğimiz günlerle basımı yapılıp Türk okurlarıyla buluşan ilginç bir kitap Ayı ve Kazyol. Tüm edebiyat severlere tavsiyemdir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

1 Yorum

  1. Ayı da biziz Kazyol da biziz, çok şükür ikisini de var edip, Seçim Şansı Verene…

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM