Safranbolu Gezi Rehberi
Abone Ol 

Safranbolu Gezi Rehberi

Safranbolu Gezilecek Yerler Safranbolu denildiği zaman gezilecek yerler konusunda akla ilk olarak Safranbolu evleri gelmektedir. Bu evlerin bir kısmında mülk sahipleri yaşasa da bir kısmı müzeye çevrilmiş olarak ziyaretçilere açıktır. Safranbolu evlerinin dışında gezilmesi gereken ve mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında İncekaya Su kemeri gelmektedir. Mencilis Mağarası ve Tokatlı Kanyonu da görülmesi gereken yerler içindedir. […]

|

Safranbolu Gezilecek Yerler

Safranbolu denildiği zaman gezilecek yerler konusunda akla ilk olarak Safranbolu evleri gelmektedir. Bu evlerin bir kısmında mülk sahipleri yaşasa da bir kısmı müzeye çevrilmiş olarak ziyaretçilere açıktır. Safranbolu evlerinin dışında gezilmesi gereken ve mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında İncekaya Su kemeri gelmektedir. Mencilis Mağarası ve Tokatlı Kanyonu da görülmesi gereken yerler içindedir.

Safranbolu Arasta Çarşısı

Tarihi dokusunu bozmamış bir yapısının bulunması nedeniyle gidenleri büyülemeye yetmektedir. Orada Safranbolu lokumu satan birçok kaliteli yer bulabilmeniz mümkün. Ayrıca gümüşçüleri ve hediyelik eşya satan yerleri ile de Safranbolu’nun dokusuna uygun nitelikte sevdiklerinize hediyelik eşyalar alabilirsiniz.

Çarşıyı gezerken soluklanmak isterseniz, 1661 yılından beri açık olan Arasta kahvesinde, bir şeyler içip o yörenin tarihi dokusunu içinize çekecek kısa bir mola verebilirsiniz. Kısa mola vermenin sebebi ise, Safranbolu’ nun gezilecek çok fazla yerinin olmasıdır.

Arasta kahvesinde kahve içmek çok büyük bir ayrıcalıktır. Osmanlının dokusunu hala yaşatan kahvede ikram edilen kahveler Osmanlı şerbeti ve damla sakızı ile birlikte sunumu yapılmaktadır. Osmanlı zamanından beri süregelen bu alışkanlık Arasta kahvesinde yüzyılların kültürü haline dönüşmüştür. Arasta çarşısında, Yemeniciler Arastası adı altında birçok dükkan bulunmaktadır. Burada Safranbolu kültürüne özgü olarak yemeniler satışa sunulmaktadır.

Piruhi

Safranbolu Yemekleri

Safranbolu’nun kendine özgü zengin bir mutfağı bulunmaktadır. Bu mutfağın en baş yemeğini “ piruhi” ismi ile etsiz bir mantı çeşidi oluşturmaktadır. Piruhinin yapımı oldukça zahmetli, çünkü et yerine içine yoğurt konuluyor. Bu işlem yapılırken de şırınga yöntemi ile hamur yırtılmadan özen gösteriliyor. Her yörenin kendine özgü bir pide çeşidi vardır.

Safranbolu’nun pide çeşidi bükme de yenilmesi gereken ender lezzetlerden bir tanesidir. Kuyu kebabı ve su simidi de diğer lezzetler arasında yer almaktadır. Tatlı olarak da Safranbolu’ nun en meşhur tatlısı ev baklavasıdır. Ev baklavası olmasına rağmen birçok yerde satışta bulabileceğiniz ender lezzetlerden bir tanesidir.

Safranbolu Evleri

Safranbolu evleri 1994 yılında UNESCO tarafından dünya miralar listesine girmeyi hak etmiştir. Safranbolu’ da 2000 civarında tescilli ev bulunmaktadır. Bu evlerin 800 tanesi UNESCO tarafından koruma altındadır. Bu evler Türk mimarisini yansıtan yüzyılın sentezi şekilde karşımıza çıkan Osmanlı mimarisi ile Türk yapısını bir arada mükemmel şekilde sentezleyebilen bir yapıya sahiptir. Bu evler 3 katlı olarak tasarlanmış ve geniş aile yapısına uygun nitelikteki mimarilerdir.

Safranbolu Evlerinin Genel İncelemesi

Bir Safranbolu evine girildiğinde sizi karşılayan ilk alana taşlık denilmektedir. Güneydoğu bölgesinde yer alan “hayat” kavramı taşlığa verilen ikinci isim olarak İç Anadolu’ da ve Karadeniz Bölgesinde de karşımıza çıkmaktadır. Hayatların oluştuğu taş yapılar, evlerin serin tutulmasını kolaylaştırmış ve hayvanların barınacakları ideal bir yer olarak karşımıza çıkmaktadır.

Hayatta aynı zamanda kiler ve mutfak alanı olan ocakların da bulunduğu yerdir. Bir üst katta ailenin oturduğu alan ve gününün çoğunun zamanını geçirdiği alan olarak belirtilmektedir. Üçüncü kat ise, Safranbolu evlerinin asıl alanını oluşturmaktadır.

Evlerin mimari yapısının güzelliği ve görkemi 3. Katta karşımıza çıkmaktadır. Tavanlar bu katta daha yüksektir. Ahşap işçiliğine önem veren Safranbolu, bu sanatı evlerinin tavanında da yansıtmaktadır. Üçüncü katta aile bireylerinin yatak odaları yer almaktadır.

Odaya girişte küçük bir alanın bulunması aileye verilen saygıdan ötürü tasarlanmış muhteşem bir yapıdır. Geniş ailelerin bir arada kaldığı bu evlerde aile mahremiyetinin korunması açısından tasarlanmış olan güzel bir mimari yapıdır. Evin yapısı depreme karşı dayanıklı olmakla birlikte, yaz aylarında serinlik, kış aylarında da ısınmanın kolay olması şeklinde dizayn edilmiştir.

Evlerin büyük kısmında yer alan havuzların asıl yapılış nedeni yangınlara karşı önlem olmasıdır. Evlerde havuz bulunması Safranbolu evlerini Osmanlı mimarisinden ayıran bir özellik olmaktadır.

Safranbolu’ da şehir planlamacılığı sokakların dar tasarlanmasına dayalıdır. Bu şekilde yapılan planlama sayesinde evler asla birbirinin cephesini kesmez, manzarasını kapatmaz ayrıca evlerde yaşayan aile bireylerine olan mahremiyet saygısından ötürü de şehir planlamacılığı o yönde gelişme göstermiştir.

Evlerin birbirlerini gören cephelerinin kör nokta şeklinde tasarlanmış olması mahremiyetin gözetilmesine dayalıdır. Sokaklarda Arnavut kaldırımı kaplamalar bulunmaktadır. Bu nedenle Safranbolu sokaklarını gezerken tarihte yolculuk yapabilirsiniz.

Bu yazının oluşturulmasına vesile olarak, sayfasında yazıma yer vermesinden dolayı emeği geçen Ahu Zabun Kınay’a teşekkür etmeyi bir borç bilirim. Safranbolu’ nun kokusunu içimize çekmek ve Safranbolu evlerinin güzelliklerini hep birlikte yaşamak dileğiyle…


Ahu Kınay Zabun

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

10 yorum

  1. Öğrenci hayatım karabük’te geçti o yüzden safranboluyu iyi bilirim. Genelde safranboluda safran çayı içmelerini önerirler . Fakat eğer safran çayı ucuzsa oradan içmeyin. Çünkü içinde safran bile yoktur 🙂 Bundan 2 sene önce safran çayı içmiştim yaklasık 5 tl ye ve bayağı kötüydü. İyi yerden ve kaliteli yerden içmek lazım

  2. Safranbolu lokumu şahane bir şey, yedim de söylüyorum. Bir arkadaşım yerinden getirdi bir – iki kere bana, oturdum hakkında yazı bile yazdım. Memleket olarak da, görmek istediğim bir yer. Bir gün inşallah…

  3. Safranbolu çok güzel bir yer. Siz de çok keyifli anlatmışsınız. Piruhi mantısını merak ettim doğrusu. Ayrıca evler de çok güzel görünüyor. Sayenizde gidip dolaşmış gibi olduk. Teşekkürler.

  4. Hocam öncelikle gezi yazıma yer verdiginiz için size ne kadar teşekkür etsem azdır. Ziyaretçiler Safranbolu yazısını okurken büyük keyif alıp sindire sindire yaşayacaklarından şüphem yok herkese keyifli okumalar diliyorum

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM