Kendisinin Efendisi Olmayan Hiç Kimse Özgür Değildir |
Kendisinin Efendisi Olmayan Hiç Kimse Özgür Değildir / EPİKTETOS Nedir insanlığın aradığı? Nihai nokta nedir? Para, sağlık, sevmek, sevilmek… Bütün bunları istemesinin tek bir sebebi yok mu? Aslında mutluluğa ve huzura erişmeye çalışmıyor mu? Peki mutluluk bir şeylere sahip olmakla mı gelir, yoksa sahip olacak hiçbir şey istememekle mi? Bir şeylere sahip olma isteğinden arınmak…Keşke […]
Kendisinin Efendisi Olmayan Hiç Kimse Özgür Değildir / EPİKTETOS
Nedir insanlığın aradığı? Nihai nokta nedir? Para, sağlık, sevmek, sevilmek… Bütün bunları istemesinin tek bir sebebi yok mu? Aslında mutluluğa ve huzura erişmeye çalışmıyor mu? Peki mutluluk bir şeylere sahip olmakla mı gelir, yoksa sahip olacak hiçbir şey istememekle mi?
Bir şeylere sahip olma isteğinden arınmak…Keşke bu kadar kolay olsa…
İşte Epiktetos’un az çok yapmaya çalıştığı şeyde budur. Sizi sahip olduğunuz her şeyden arındırmak. Sadece madden değil, manen de arındırmak. Elbette bu uzun bir yol. Bu kitap ise sadece bir başlangıç. Zihne ekilen bir tohum. Ayrıca burada yazılanların çoğunu zaten biliyorsunuz, kalbinizin derinliklerinde hissediyorsunuz, ancak adını koyamıyorsunuz, cümlelere dökemiyorsunuz. Düşünceleriniz ve kalbiniz birbirine dolandığında açıp bakabileceğiniz bir kılavuz kitap “Kendisinin Efendisi Olmayan Hiç Kimse Özgür Değildir”
Güneşin, ayın, yıldızların, yerin ve denizin tadını çıkaran kişi ne yalnızdır ne de çaresiz.
Epiktetos
Epiktetos, Romalı stoacılar arasındaki en çok Tanrı inancı olan filozoftu. Tanrı’ya olan inancında ve sadakatinde nettir. Ve her cümlesinde bunu hissettiriyor.
” Bir bülbül olsaydım,bülbül gibi şakırdım: bir kuğu olsaydım kuğu gibi yüzerdim, ama ben bir insanım ve benim görevim Yaradan’ın sözlerini hatırlatmak. Yaşadığım sürece bu görevimden asla şaşmayacağım ve sizi de bu görevde bana eşlik etmeye davet ediyorum.”
Eğer insan yaptığı her şeyin kendi kararı olduğuna inanırsa özgür, mutlu, asil ruhlu ve Tanrı inancına sahip olacaktır. Her şey için Tanrı’ya şükredecek ve olan hiçbir şeyde hata bulmayarak her şeyi kabullenecektir. Ancak kendine değil de dış dünyadakilere inanırsa korktuğu ve arzuladığı şeyler üzerinde gücü olanların kölesi olacağımızı, özgürlüğümüzün kısıtlanacağını ve Tanrı’nın ona zulmettiğini düşüneceğimizi dile getiriyor Epiktetos.
Mutluluğun da mutsuzluğunda bize bağlı olduğunu kitabın hemen hemen her noktasında hissediyorsunuz.
“Tanrı herkesi mutluluğu anlayabilecek şekilde yarattı.” Epiktetos
Peki insan nedir, biliyor muyuz?
Doğası nedir?
Onun hakkında ne düşünürüz?
Kim olduğunu bilmeyen, ne için doğduğunu bilmeyen, bu dünyanın nasıl bir yer olduğunu anlamayan, o yüzden de ne işe yaradığını bilmeyen , iyiyi kötüyü ayıramayan, güzellikle çirkinliği ayırt edemeyen, …. insanoğlunun kafasında bin bir sorunun dolanıp durduğu cevap arayışı için güzel bir kaynak.
Eğer felsefenin ya da yeni öğretilerin peşine düşecekseniz, kendinizi keşfetmeye çıkacaksanız yapmanız gereken ilk şey fikirlerinizi bir kenara bırakmak olmalı. Çünkü her şeyi bilen bir adama bir şey öğretemezsiniz, değil mi?
Epiktetos Kimdir? Kölelikten Filozofluğa okumak için tıklayınız.
Evet bu kadar sözün bu kadar tarihin felsefenin sözlerin altına da inip bakmak gerekiyor uzun yıllar köelelik yapmış birninin bir çok yaşanmışlık sonucu bu yazıları sözleri kaleme alması çok iyi ve güzel çünkü gerçekleri ve yaşadıklarını bizlere aktarıyor. Teşekkürler hocam 1900 yıl öncesinden bile olsa düşünceler aynı sadece oynayanlar farklı
Ben de tam son zamanlarda Stoacılık felsefesine sarmış durumdaydım. Bu yazı harika oldu. Epiktetos mükemmel sözü; “kendisinin efendisi olmayan hiç kimse özgür değildir.” ile muhteşem özetlemiş. Ben de Delphi Tapınağının üzerinde yazan; “Kendini Bil!” uyarısı ile yazıya ekleme yapmış olayım.
Çok teşekkürler Mehmet Bey bu da benim kulağıma küpe olsun 🙂
Mutluluğa herkesin çok fazla ihtiyacı olduğu bir dönemde faydalı bir paylaşım olmuş. Kaleminize sağlık Ahu hanım
Mutluluğun şifresi, olabildiğince arınmakta. Epiktetos öğretileri mutlu ve huzurlu bir yaşam vadediyor.
Çok faydalı bir paylaşım. Kendi potansiyelimize inanmalıyız. Teşekkürler.
Teşekkürler:)
Ah bir becerebilsek önce kendimizi tanımayı.Danışman olarak bu konuda eksiklerimizi net şekilde görüyorum…
Öğrenmeye devam ediyoruz hep birlikte:)
Epiktetos , geçmişten günümüze gelen bir öğreti….
2000 yıl gecsede oyuncular değişiyor ama düşünceler hala taze . Teşekkürler yorumunuz için