radmin
radmin
rdmnportal@gmail.com
Genç Olmanın Altın Kuralları
  • 35
  • 234
  • 18 Nisan 2023 Salı
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Genç Olmanın Altın Kuralları Bölüm 1 Kendini geliştirmek / Genç Olmanın Altın Kuralları 1 Başkalarının ne düşündüğü yerine, kendi düşüncelerinize ve hedeflerinize daha fazla odaklanarak, kendi kişisel duyunuzu geliştirin. Birçok insan için ergenlik yılları endişe dolu – onlara çok fazla dikkat etmeyi bırak! Diğer insanların düşündüğünden endişe etmek, örneğin “Ne bundan sonra beni sevmez mi?”  […]

Genç Olmanın Altın Kuralları

Bölüm 1

Kendini geliştirmek / Genç Olmanın Altın Kuralları

1

Başkalarının ne düşündüğü yerine, kendi düşüncelerinize ve hedeflerinize daha fazla odaklanarak, kendi kişisel duyunuzu geliştirin. Birçok insan için ergenlik yılları endişe dolu – onlara çok fazla dikkat etmeyi bırak! Diğer insanların düşündüğünden endişe etmek, örneğin “Ne bundan sonra beni sevmez mi?”  ya da “annemin istediği gibi tıp nasıl olurdu?”  yerine neyi sen düşünüyorsun.

Devam et ve yapmak istediğin şeyi yap, başkalarının fikrini düşünmeden; yaşamdaki kendi yolunuzu seçin ve başkalarının tercihleriniz hakkında ne düşündüğü konusunda endişelenmeyin! Çünkü bu senin hayatın.

Elbette, bunun bazı sınırları var. Örneğin, fikrinizi konuşmak isteyebilirsiniz ve fikirlerinizi almak sorun değil, ancak insanları rahatsız etmek veya uygunsuz bir yerde tartışma başlatmak istemezsiniz. Sinir bozucu insanlara vurmamak gibi bazı sosyal kuralları takip etmek önemlidir. Ne düşündüğün değil, sosyal kuralları dinlemenin ne zaman önemli olduğunu öğrenmen gerekir. Kişisel verimliliğin ilk kuralı yazıma göz atabilirsin.

2 Keşfet

Keşfet ve ilgi alanlarına yönel. Gençken, insanlar size her zaman hobiler bulmanızı söylerler ve ihtimaller şunlardır: en azından sizinle meşgul olabileceğiniz birkaç temel ilgi alanınız vardır. Bunları kendi yararınıza kullanın.

Pratik yapmak ve daha fazla zaman ayırmak (örneğin bir enstrüman çalmak, fotoğraf çekmek) ya da ilginizi çeken bir alt kategoriye (örneğin, basit yazılan bir şiir ya da düşüncelerini yazmayı dene) Yeni şeyler denemekten korkma. Yeni bir ilgiye göz atmak için hiçbir zaman geç değildir ve kim bilir, belki de yaşam tutkunu bile bulabilirsin!

Kendini çeşitlendirmekten korkma. Farklı ilgi alanları sonunda gerçek hoşlandığını bulacaksın. Kimsenin gözünde başarısız olurum endişesi yaşama. Bunların hepsi bir gün senin bilgi birikimin olacak ve seni bir adım daha mutluluğa yaklaştıracak.

Tarzınızı ve ilgi alanlarını keşfet. Şimdi deneme zamanı; tek bir yerde takılı kalma.  Modadan hobilere, müzik ve filmlere kadar her türlü olası ilgiyi keşfedebilirsin. Gelenek veya etiketlere bağlı hissetmeyin: rock müziğini seven biri gibi giyinmek istiyorsanız ve arabesk müziği gerçekten seviyorsan, sorun değil. İstediğini yap.

3 Ön yargıları Bırak

Ön yargılarını bırak. Ön yargılı olmadığını düşünüyorsan bile, bazen insan grupları hakkındaki olumsuz düşünceler aklına gelebilir. Kötü deneyimlerin olan insanlar hakkında kötü düşünmeyi bırak. Bu kişi size fiziksel ve / veya zihinsel zarar vermediyse, muhtemelen düşündüğünüz kadar kötü değildir.

Ve bu kişi hakkında bildiğiniz her şey dış kaynaklardan geliyor ve o kişinin kendisi değil, o söylentilerin doğru olup olmadığını bile bilmiyorsun! Onlarla BFF olmak zorunda değilsiniz, ancak medeni ve saygılı olun; belki arkadaş canlısı olmayı bile deneyebilirsin. Seni şaşırtabilirler ve senin gözündeki imajdan çok farklı olabilirler!

4 Okul Ahlakı

Okul ahlakın üzerinde çalış. Evet, okul çok zor olabilir ama genç yaşlarında hiç olmadığı kadar önemli. Gençlik yıllarında başardıkların, büyük ölçüde yetişkin yaşamındaki fırsatlarını belirleyebilir.

Okumak için biraz zaman ayır. Ortaokul ve lisede iyi şeyler yapmak için elinden gelenin en iyisini yap. Ertelemek yerine işleri en kısa sürede halletmeyi hedefle. Okulda, işte veya ilgini çekebilecek ders dışı etkinliklerde olsun, neye öncelik vereceğini öğren. Eğitim becerilerini arttır (ve hatta eğlenceli hale getir !). Bu keyifli görünmeyebilir, ancak hayatın ileri dönemlerinde yararlı olur

Bütün derslerden 100 alan bir öğrencisi olmak zorunda değilsin, ama en azından girdiğin dersleri geçmek için elinden gelenin en iyisini yapmalısın.

Yeni şeyler öğrenmek için üzerinde çalış.

5 Kimsin?

Kim olduğunuzu bulmak için acele etmekten kaçın. Ergenlik yılların telaşlı, sürekli değişiyor ve şansınız artıyor, çıkarlarınız sürekli değişecek ve değişecek. Hayatta olduğun sürece bir insan olarak büyümeye ve gelişmeye devam edeceksin. Ne yapacağına karar verdiğini düşünüyor olsan bile -planların değişirse şaşırma – hayatın seni nereye götüreceğini asla bilemezsin.

2. Bölüm

İlişki Geliştirme / Genç Olmanın Altın Kuralları

1 Sosyal Beceriler

Sosyal becerilerini geliştirmek için çalış. Bazı gençler, arkasındaki nedenler değişkenlik göstererek, sosyal etkileşimde sorun yaşıyor. Başarılı olmak için sosyal etkileşim gerekli olduğundan, utangaçlık ve sosyal kaygı ile nasıl başa çıkılacağını öğrenmek önemlidir. Sosyal becerilerinizi geliştirmek için bir arkadaşınızla veya yakın yaşta bir aile üyesiyle çalışmayı düşünün. Yeni sosyal değişimlerin yerini almayabilir, ancak iyi bir uygulamadır.

2 Kibar Ol

İyi tanımadığın kişilere karşı kibar olmalısın. Her gün, muhtemelen okulda veya dışarıda olup, tanımadığın insanları göreceksin. Hayatta daha sonra, tanımadığın insanlarla çalışmak zorunda kalacaksın; yabancılara karşı kibar olmak en iyisidir. Eğer başarabilirsen, arkadaşta olursun.

3 İlham verenler

Birkaç yakın arkadaşın var. Sosyal gençlik zincirinin zirvesinde olmana ve okuldaki herkesi tanımana gerek yok, ancak genç yaşta en azından birkaç sadık arkadaş edinmeye çalışmalısın. Arkadaşlıklar, sosyal becerilerini geliştirmek için iyi bir deneyimdir ve başkalarıyla istikrarlı ilişkiler kurmak, arkadaşlıklarda ve takip edebileceğin romantik ilişkilerde ne istediğinizi belirlemene yardımcı olabilir.

Ve hepsinden önemlisi, hayat arkadaşlarla daha kolay ve daha parlaktır. Arkadaşlarının senin yanında kendilerini iyi hissetmelerini sağlaman iyi bir adımdır; gençlik yıllarının tadını çıkarmak istersen, “seni inciten arkadaşların” yüzünden bu güzelim yaşını sefil geçirme!

Kendini iyi hissettiren ve en iyisi olmak için sana ilham veren arkadaşları bul.

Gerçekten sevdiğiniz arkadaşlarla takıl ve hayatını iyileştirmeyen insanlarla ilişkilerini sürdürmekten kaçın. Arkadaş gelir ve gider, farklı türde ve sayıda arkadaşın olabilir. Sorun yok.  Çok arkadaşın var önemli değil; bir arkadaş olsun ama kalitesi olsun.

Arkadaşlarınızı yüz yüze bulamıyorsanız sosyal medyaya girmeyi dene. Ama burayı çok dikkatli okumalısın. Ancak, bu konuda çok dikkatli olmalısın. Çevrimiçi arkadaşlıklar, yüz yüze arkadaşlıklardan çok farklı şekilde gelişir ve çevrimiçi olan birçok kişi, söyledikleri kişi değildir – ekranın arkasında neler olduğunu asla bilemezsin.

Bazen konuştuğun gerçek bir insan bile olmayabilir. Çevrimiçi arkadaşlıklar kurarken dikkatli ol ve özel biriyle buluşmayı asla kabul etme. Güvenilir olabileceğinden emin olmadığın sürece, çevrimiçi tanıştığınız kişilere kişisel bilgiler vermekten kaçınmalısın. İnternette buluşmadan önce insanlarla gerçek hayatta tanışmak en iyisidir.

4 Bir ilişki mi istiyorsun?

Sırf biri var hayatımda demek için sakın kendine birini seçme. Hadi diyelim biri var ve âşıksın ilişkiniz biterse, dünyanın sonu değil. Sonsuza dek çıkmaya yemin etmekten çekinmeyebilirsin, özellikle de kötü yaralandıysan ama yola devam fikirlerin açık fikirli ol. İnsanlar büyür ve değişir.

Altı ay önce işe yarayacak bir ilişki, şimdi çok yıkıcı olabilir. Ve unutma, uzun mesafe ya da diğer faktörlerden dolayı, birkaç çift lise boyunca ya da sonrasında birlikte kalır.

Kötü niyetli ilişkilere karşı dikkatli olmalısın. Bu ilişkiler sağlıksızdır ve zarar verir. Bu konuda etrafındakiler seni sürekli uyarıyorsa bunları dikkate almalısın. İlişkinin sağlıksız olduğu zaman bundan kurtulman gerek! Aynısı parazit arkadaşlıklar için de geçerlidir, bunu unutma. Kurtul onlardannn

5 Ailenle iyi ilişkiler kur.

Aile üyeleri – özellikle ebeveynler – muhtemelen gençlik yıllarında senin için endişeleniyor. Pek çoğunuz genç somurtkanlar haline gelir, geri çekilir ve ailelerine eskisi kadar değer vermeyi bırakır. Bundan kaçınmaya çalış.

Aile, yaşamınızdaki en önemli bağlantılardan biridir – geliştirdiğin tüm ilişkilerin, arkadaşlık, romantik ilişkiler ya da daha sonra yaşamayı tercih ettiğin bir aile olup olmadığının temel taşlarıdır. Artı, onları her gün görüyorsun – neden onlarla zaman geçirmeyi sevmiyorsun?

Ailendeki herkesle en iyi arkadaş olmak zorunda değilsin, ama onlara karşı nazik olmalı ve arada sırada onlarla zaman geçirmelisin; kız kardeşinle bir video oyunu oyna, erkek kardeşine yazarken yardım et, annenle yürüyüşe çıkmayı teklif et ya da babanla tavla oyunu oyna. Bütün gün odanda kalma ve yalnızca ailenle yemek yemek yetmiyor.

3.Bölüm Genç Olmanın Altın Kuralları

Başkalarına yardım etmek / Genç Olmanın Keyfini Çıkarın

1

Gönüllü çalışmayı düşün. Gönüllülük yapmak veya bir işe girmekle ilgilenmiyor olabilirsin – sorun değil. Başkalarına yardım etmek sadece bir öneridir. Ancak birçok gönüllü, çalışmalarının kendilerini iyi hissettirdiğini bildirmiştir. Gönüllü iş veya mesleklerin yararlarını ve sakıncalarını göz önünde bulundur ve başkalarına yardım edip etmeyeceğine karar vermek için biraz düşün. Belki huzurevindekilere bir kek yapıp götürmek istersin.

2

“Kimseye yardım edemeyeceğini” düşünmekten kaçın.  

3

İlgi alanlarını ve yeteneklerini geliştir. Hayvanlarla ilgileniyor musun? Bir hayvan barınağında gönüllü ol veya yerel kar amacı gütmeyen barınak için malzeme topla. İnsanlarla iyi misin? Başkalarıyla konuşmaya odaklı bir iş veya gönüllü iş bul.

En az çabayla karmaşık web sayfaları tasarlayabilir misin? Başkalarının web tasarımı öğrenmesine yardımcı olabilirsin. Yeteneklerini ve ilgi alanlarını ortaya koy ve bunlara dayanarak yapabileceğin bir şey bul. Gönüllü olmak veya çalışmak ve aynı zamanda eğlenmek için çok yardımcı olabilir! Gönüllü olarak küçük çocuklara özel ders vermeyi düşün ya da ödevlerine yardım etmeyi mesela.

4 Başkalarını mutlu eden şeyler yap.

Bir fark yaratmak için dev gönüllü kuruluşlara katılmanıza gerek yok. İnsanların daha parlak bir gün geçirmelerine yardımcı olmak için temel şeyler yapmayı düşün; sınıf arkadaşınızın şiirini tamamla, harika göründüğünü söyle, bir şeyleri taşımak için mücadele eden kişiler için kapıyı aç,.. vb. Sence daha neler olabilir? Düşüncelerini paylaş benimle.

Sana küçük görünen bir şey başkasının gününü kurtarabilir. Dışarı çık ve başkalarının hayatlarını daha eğlenceli hale getirerek, dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeye yardımcı ol! Sen bunu başarabilirsin…

Sosyal Medyada Paylaşın:

35 yorum

  1. yaşım çok genç sayılmaz ama ben 35 yaşında fark ettim isteklerime göre bir hayat yaşamam gerektiğini. Aksi takdirde başkasının istediği hayatı yaşıyor gibiydim. Sonra bu değişimi ben uygulamaya geçirdiğimde gördüm ki kimse için zor değilmiş istediğim şeyleri yapmak!!! en büyük tabu kişinin kendisiymiş

  2. Doğru tespitler, her bir madde gerçekten altın kuralında. Burada yer alan her bir kuralın doğru bir şekilde insana uyarlanması sağlıklı birey ve toplumu oluşturabileceğini de unutmamız gerekir. Fakat şunu da unutmamak gerekir ki hayatın getirdikleri ve şartları, bazen burada yer alan basit uyarlanabilir kuralları bile insanı içinden çıkamayacak hale getirebiliyor. Bu nedenle hayatın bize sundukları ve yapmak zorunda kaldıklarımız, bu altın kuralları es geçmemize neden olabiliyor. Selamlar, paylaşımınız için kaleminize sağlık hocam.

  3. Ahu hanım çok güzel anlatım yapmışşınız . Şöyle bir faktör var Türkiye’de yetişen gençlerin ortak sorunumu desem , yoksa verilen eğitimin eksikliğindenmidir bilmiyorum. Geçlerimiz’de ergenlik döneminde çok gereksiz bir özgüven var. Hayatları için çok önemli adımlar atıp geleceğe yönelik parlak planlar yapmak yerine başka şeylerle gereksiz ego ile uğraşıyorlar. Gençlerimizin %20 si ancak donanımlı bir hayat için plan yapıyor. Okullarda bunu üzerine daha çok düşülmeli ve çocukları motive etmeliler diye düşünüyorum.

    • Kesinlikle haklısınız . Bu konuda ogrencilerimi elimden geldigince aydinlatmaya çalışıyorum . Tesekkurler hassasiyetiniz için

  4. Tüm gençlerin okuması gereken bir yazı olmuş, özellikle bölüm bölüm konuyu ele almanız gençlik için sosyal ilişkilerde , başkalarına yardım etmede ve özellikle kendini geliştirebilmede güzel bir rehber olmuş emeğinize sağlık 🙂

  5. İkinci siteme hoşgeldim. ? Tabi yaş geçtikten sonra kıymetini anlıyoruz demi. Herşeyi zamanında ekebilsek belki de kıymet neden bir değeri yaş geçtikten sonra çok teleffuz etmeyiz. Benim hoşuma giden bir söz var . Şöyle ki şu satırlarla hitap ediyor : “Vakit varken tomurcukları topla. Zaman hala uçup gidiyor ve bugün gülümseyen bu çiçek yarın ölüyor olabilir.” Ölü Ozanlar Derneği – Dead Poets Society

    • çok teşekkürler blogsavar 🙂 hoşgeldin 🙂 ölü ozanlar derneği en sevdiğim eserlerden biridir bu paylaşımın çok mutlu etti beni

  6. Genç olmanın keyfini çıkarın konusunda çok haklısınız. Çünkü geçen günler geri gelmiyor. Yaşamın en özel zamanı gençlik. Güzel önerilerde bulunmuşsunuz. Teşekkürler.

  7. Çok anlamlı ve motive edici bir paylaşım genç olmanın keyfini çıkarın yazınız.
    Gelgelelim ülkemiz için konuşmak gerekirse gençlik döneminin dolu dolu geçmesi, gencin kendini gerçekleştirip gelişmesi bence çok büyük ölçüde maddi olanaklara bağlı.
    Spor, sanat, seyahat, yabancı diller, masterlar, yurtdışındaki workshoplar, giyim kuşam, sosyal yaşama akranlarıyla katılma v.b. her şey çok ciddi miktarda parasal olanak gerektiriyor.
    Bu olanaklar olmadığında gencin tüm motivasyonu, kapasitesi, hevesleri sınırlanıyor diye düşünüyorum. Ülkemizde genç olmak da zor yaşlı olmak da.
    Değerli ve düşündürücü yazınız için çok teşekkürler. Sevgiler

    • Cok haklısınız para önemli. Bunun yaninda tavsiyelerimin cogu aslinda maddiyat olmadan da bir şeyler yapılabileceği. Ne istediğini bilen bireyler yetişmesi umuduyla sevgiler

  8. Ahu hanım sizin yazılarınızı okudukça İnan’ın huzur ve motive doluyorum.
    Anlatımınız olsun konularınız olsun hepsi çok faydalı ve güzel paylaşımlar. Genç olmanın tadını çıkarmıyorlar şimdi ki gençlik ne yazık ki. Benim gözlemlerim doğrultusunda tabi ki. Kendilerini kapatıyorlar bu internet denen kapanın içine maalesef ve tüm enerjilerini atamıyorlar kapalı kutular ardında saklı yaşıyorlar .

  9. Önyargının bırakılarak olayların yorumlanması, yaş ilerledikçe kendimizi aşmaya sebep olacaktır. Özgür düşünce gelişmiş olacak, bu da zaten insanın kişiliğinin gelişmesi demektir. Olgunlaşan birey hem kendi hayatına hem çevresindekilere çok şey katacaktır. Teşekkür ederim, müthiş bir yazıydı.

  10. Tam Olarak gençliğimizin keyfini çıkaramasakta orta yaşın keyfini çıkarırız inş. en azından çıkarmanın bir yonu bulmuş olduk. kaleminize sağlık

  11. Sizin bu güzel yazıları okumaya doyamıyorum, doyamıyorum hep yazın siz ve bizde okuyalım sayın hocam sitenize her girdiğimde bir yazıdan diğer yazıniza uğramadan çıkamıyorum okurken çok keyif veriyor bana. Bir eksiğim var yanımda onlarca kitap var ve ha bugün ha yarın başlarım diye kendimi kandırıyor duruyorum ama sizin sayenizde en kısa zamanda kitaplarıma zaman ayiracagima emin olabilirsiniz sayın güzel yürekli hocam bu güzel bilgiler için ayrıca tsk ediyorum. Sevgiyle, dostça kalın

    • Cok cok mutlu oldum 🙂 keyif almaniz beni mutlu etti 🙂 hele kitap keyfini yapin daha da mutlu olurum??

  12. Yazdıklarinız hayatım için cidden bir önem taşıyor.Duygularımda düşüncelerimde olsun bir degişikliğe gitmiyor değilim ve hayata daha umutlu daha pozitif bir şekilde bakmama, yazdıklarınızla yardımcı oluyorsunuz. Teşekkür ederim ?

  13. Biz gençler biraz çekingen, biraz teknoloji ile iç içeyiz. Ama sizin yazılarınızı okumaya başladığımdan beri kitap okumaya başladım. Çevremdekilerle vakit geçirmeye başladım. Bu yüzden size çok teşekkür ederim. Böyle yazılar hep yazın. Çok güzel örnek oluyor.??

    • Canimm? yolun basında ne kadar kendinizi tanıma adina bir adim atarsaniz hayatin renkleri hep yaninizda olacaktir

  14. Böyle güzel bir yol göstericimizin olması biz öğrencilere tutulan en güzel ışıktır. Tavsiyelerinize en kısa zamanda uymaya başlayacağım?

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM