Anneler, babalar, öğretmenler ve hayatında çocuklarla az-çok iletişimde olan herkes için çok güzel bir kitapla karşınızdayım. Beş Sevgi Dili Gary Chapman Çocuklar, ne kadar hassaslar, ne kadar kocaman, ne kadar özeller ve biricikler. Özellikle anne ve babalar için çocuklarından önce ve çocuklarından sonra olarak hayatlarını tamamen ayrıldığını söylemek mümkün. Hepimiz evlatlarımızı, kardeşlerimizi, torunlarımızı, öğrencilerimizi seviyoruz […]
Anneler, babalar, öğretmenler ve hayatında çocuklarla az-çok iletişimde olan herkes için çok güzel bir kitapla karşınızdayım. Beş Sevgi Dili Gary Chapman
Çocuklar, ne kadar hassaslar, ne kadar kocaman, ne kadar özeller ve biricikler. Özellikle anne ve babalar için çocuklarından önce ve çocuklarından sonra olarak hayatlarını tamamen ayrıldığını söylemek mümkün. Hepimiz evlatlarımızı, kardeşlerimizi, torunlarımızı, öğrencilerimizi seviyoruz değil mi. Peki seviyorum demek yeterli mi?
Sevmenin bile bir inceliği yok mudur? Aç bırakılan bebekleri düşünün, ya ölecek ya da ömür boyu kalıcı fiziksel hasarları olacak. Duygusal olarak aç bırakılan çocukların bundan hiçbir farkı yoktur. Onlar da ömür boyu bir yönü eksik büyüyeceklerdir.
Seni seviyorum demek çok güzel bir cümle. Ama yeterli mi? Sevmelere doyamıyoruz evlatlarımızı. Ama neden bazen bazı şeyler ters gidiyor? Bazen dünyanın en huzursuz, en inatçı, en ağlayan, en bağıran, en şımarık(!), en doyumsuz, en en en çocuğu olmuyorlar mı?
Hele ki ailenin bir çocuk için ilk sosyal deneyim yeriyken aile de çocukla birlikte bambaşka bir sosyal deneyim kazanırken bu yolculukta kocaman engellerin aslında çok küçük ipuçlarıyla çözülebileceğini düşünebilir miyiz?
Hele ki günümüzde çocuk yetiştirmek daha da zorlaşmışken, binlerce uyarıcıya maruz kalan çocuklarımızı etkilemekteyken sorumluluklarımız daha da artmıyor mu?
İşte tüm bu soru işaretlerine boğulduğumuz anda acaba nerede hata yapıyorum dediğimiz anda imdadımıza yetişen bir kitap keşfettim.
Gary Chapman
Önce yazarlarımızdan bahsetmek istiyorum.
81 yaşındaki Gary Chapman asıl yazarımız. Kendisi ilişki danışmanı ve bence çok sempatik. Aynı zamanda ilişkiler ve evlilik üzerine radyo programları yapıyor. Öncelikle 5 Sevgi Dili kitabını yetişkinler için yazmış, çok talep görünce çocuklar için de paralel bir kitap yazmış. Kitap çocuklarla alakalı olduğu için psikiyatri alanında çalışan, çocuk ve ergenlerin ihtiyaçlarına odaklanan bir doktor olan Ross’tan da yardım almış.
Gary amcamız insan yavrusunu çok farklı bir yönden görebilme yetisi kazandırıyor bizlere. Sevgiyi algılama ve gösterme şekillerimizi resmen bizlere farkettiriyor.
Kitabımız temel olarak çocukların “sevgi/duygu deposu” nu nasıl dolduracağımızı anlatıyor. Ne demiştik? Her çocuk biricik ve özeldir. Her çocuğun da duygusal ihtiyacı çok farklıdır. Özellikle bebeklikten itibaren her yaşta her dönemde ergenliği de kapsayan yolculukta bu ihtiyaçları farketmek bilmek ve o ihtiyaca yönelik davranmak bizi pek çok istenmeyen davranıştan ve sorundan kurtaracaktır. Çocuğumuzun büyüme yolculuğunda ebeveynlere, öğrencileri ile yaşanabilecek sorunlara karşı öğretmenlere çok güzel ipuçları sunan kitabımızda çocuklarla nasıl sağlıklı sevgi iletişiminde kalacağımızı öğreniyoruz. Kitap Amerikan ailelerin sorunlarına çözüm buluyor gibi görünse de aslında oldukça evrensel.
Bu yolculukta çocuğunuzun temel sevgi dilini keşfederken aşağıdaki yöntemleri bize sunuyor:
1. Çocuğunuzun size olan sevgisini nasıl ifade ettiğini gözlemleyin
2. Çocuğunuzun başkalarına olan sevgisini nasıl ifade ettiğini gözlemleyin
3. Çocuğunuzun en çok neyi istediğine kulak verin
4. Çocuğunuzun en çok nelerden yakındığına dikkat edin
5. Çocuğunuza iki seçenek sunun.
Sevgi dili “Hizmet Davranışı” olan çocuklar karşısındaki kişiye hizmet için var gücüyle çalışırlar ve hiç zorlanmadan bunları yerine getirirlermiş. Sevgiyle verilen hizmetin onlar için hiçbir zorunluluk olmadığı ve istendiği için yapıldığı belirtiliyor. Aynı zamanda bunu bir armağan olarak nitelendiriyor.
Sevgi dili “Armağan” olan çocuk karşısındakine mutlaka bir şeyler vermek istermiş. Bazen öğrenciler öğretmenlerine küçük bir çiçek, çizdiği bir resim verir. Özellikle ilkokul öğretmenleri bununla çok karşılaşmıştır. Daha sonra bu hediyeleri bizlere sorarlar sakladığımızdan emin olmak isterler. Böyle çocuklar bizden de zaman zaman armağan beklerler. Bu armağanlar pahalı ve amaç dışı hediyeler olmamalıdır. Zaten çocukların beklediği de bu değildir. Küçük bir not, bir çizim veya bir çiçek onları mutlu eder ve sevgi deposunu doldururmuş.
Sevgi dili “Fiziksel Temas” olan çocuklar mutlaka karşısındaki kişiye yakın olmak isterlermiş. Konuşurken elini uzatmak gibi basit bir dokunuş bile onların sevgi deposunu doldurmak için yeterliymiş. Başını okşamak, elini tutmak, sırtını sıvazlamak iletişim kurarken hem aradan engelleri kaldıracak hem de sevgi depolarını tamamen dolduracaktır.
Sevgi dili “Onay Sözcükleri” olan çocuklar yaptıkları her işi “nasıl olmuş?” Sorusuyla doldururlarmış. Karşısındakilerin şefkat, sevgi, övgü, yüreklendirici ve yol gösterici sözlerini duymak istediklerini sıkça belli ederlermiş ve kendileri de karşısındakilerle bu şekilde konuşurmuş.
Sevgi dili “Nitelikli Zaman” olan çocuklar ise karşısındaki kişiyle kaliteli vakit geçirmek isterken bölünmeyen dikkat isterlermiş. Sohbet ederken, oyun oynarken tüm dikkatlerin kendilerinde olmasını isterlermiş ve kendileri de tüm dikkati karşısındakine verirmiş.
“Kaliteli zaman yalnızca birlikte bir şeyler yapmak değil çoçuğunuzu daha iyi tanımak da demektir..!”
Tüm bu sevgi dilleri elbette ağrı kesici bir ilaç gibi, hap gibi bir anda verilerek çocuğu sevgiye doyuracak değil elbette. Ayrıca her yaş döneminde özellikle ergenlikte ihtiyaçların değişebileceği özellikle vurgulanıyor kitapta.
Unutmayın çocuklarımızı şarj etmek sevgi ile oluyor. Onların bitmek bilmeyen enerjilerine yetişmek onlara sevdiğimizi hissettirmek için sadece gözlemlemek ve onların hassas noktalarına dokunmamız yeterli.
Kendi kızımda da ve 10 senedir öğrencilerimde de gördüğüm bir özellik var ki, çocukların en güzel dinlenme şekli bizlerle oluyor. Huzurla dinlenme, özüne dönme, rahat bir uyku çekmenin anahtarı bizlerin sevgisine tamamen doydukları zaman oluyor. Kimi zaman çok yorgun olan çocuğumuzu yatağa yönlendirdiğimiz zaman huzursuz olacağını görürüz. Ben böyle zamanlarda basit küçük oyunlarla içinde biriken olumsuz enerjilerini atıp yatağa öyle gitmelerini tavsiye ederim, kendi kızıma da öyle yapmaya çalışırım. Akşam kitap okumak, gün içinde olanlar konusunda küçük sohbetler, gülmeler, gıdıklamalar, hepsi küçük küçük sevgi enerjileri onlar için.
Benim için sevgi tüm bu beş dil ile birlikte tüm duyularına ulaşarak, gözlerine bakarak, dokunarak bütünsel olarak sevmektir. Her yaşın ayrı güzelliği her dönemin ayrı cilvesiyle karşımızdaki kişiyi olduğu gibi kabul ederek, onlarla büyüyerek, onlarla gelişerek sevgiyi doyasıya yaşamaktır.
Onların kocaman dünyasıyla kendi dünyamızı harmanlamak, doğal olmak, dilde değil yürekte sevmek ve bunu doğru iletişimle ifade etmek en güzeli.
Peygamberimizin dediği gibi;
“İnsanlara akılları nisbetinde konuşun.”
Ya da
“Ey İbn-i Abbâs! İnsanlara akıllarının almayacağı bir söz söyleme. Zîrâ böyle yapman, fitneye düşmelerine sebep olur.”
ve son olarak Mevlana’nın bir sözü ile de tüm kitapta bahsedilen bir cümleye sığabilir.
“Körler çarşısında ayna satma, sağırlar çarşısında gazel atma!”
Sizi Çocuklar İçin Beş Sevgi Dili ‘yle ilgili eğlenceli bir videoyla baş başa bırakırken bol sevgili günler diliyorum.
Aynur KESKİN