Alice Harikalar Diyarında Sendromu
  • Facebook
  • Twitter
  • 29 Mart 2023
  • 7
  • 375
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    2 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -
Abone Ol 

Alice Harikalar Diyarında Sendromu

Herkese merhaba… Başlıktan anlaşılacağı üzere bu haftanın konusu Alice Harikalar Diyarında Sendromu ( AIWS)  . Bu kez Alice’i bir roman veya müzikal olarak değil de sendrom olarak tanıyacağız. Yani bu hastalığa adını veren şey 1865 yılında Lewis Carrol tarafından yazılan  Alice Harikalar Diyarı kitabının ta kendisidir. Kitaba ilham olan şey de yazarın kendi semptomundan yola çıkmış olması muhtemeldir. Tabii o zamanlar […]

Herkese merhaba… Başlıktan anlaşılacağı üzere bu haftanın konusu Alice Harikalar Diyarında Sendromu ( AIWS)  . Bu kez Alice’i bir roman veya müzikal olarak değil de sendrom olarak tanıyacağız. Yani bu hastalığa adını veren şey 1865 yılında Lewis Carrol tarafından yazılan  Alice Harikalar Diyarı kitabının ta kendisidir. Kitaba ilham olan şey de yazarın kendi semptomundan yola çıkmış olması muhtemeldir. Tabii o zamanlar böyle bir hastalığın adı da  varlığı da  bilinmiyordu. Ta ki 1950 yılında Psikiyatri Uzmanı Dr. John Todd tarafından tanımlanmasıyla bilinir olmuştur.  ( Kitap ile hastalık arasında neredeyse bir asır var )

Alice Harikalar Diyarı Sendromu nedir ?  

Alice Harikalar Diyarında Sendromunun diğer adı  “Gulliver Sendromu” dur.  Özellikle cisimler üzerinde cisimlerin yakınlığı – uzaklığı veya boyutuyla ilgili zihnin kişiye farklı algı yaratmasıdır. Yaygınlığı çocuklarda olup kendi kendine kaybolabilmektedir. Ancak yetişkinlerde de olabildiği bilinmektedir. Alice Harikalar Diyarında Sendromu nörolojik bir rahatsızlık olup migren ve epilepsi görülen kişilerde yaygınlık gösterir. Carol Lewis’in   sık migren atakları geçirmesi bilinmekte . Hal böyleyken bu durumun hikayeleşmesi de hayal gücünden ziyade bu rahatsızlığın ürünü olduğu düşünülür .  

Gulliver Sendromu boyutu :  

Gulliverin Gezileri kitabını çoğumuz okumamış olsak dahi biliriz. Çünkü bizlere tıpkı Alice’in harikalar diyarı gibi ilginç bir hayal gücü ürünü sunar. Ana karakter Lemuel Gulliver’in gezdiği yerler ve oradaki cisimlerin devasa ve farklı boyutları okuyucuyu etkiler. Yazarının böyle bir rahatsızlığı biliyor olması da muhtemeldir.  

Alice Harikalar Diyarı Sendromunun çeşitleri 

 

En sık rastlanan türleri mikropsi ve makropsi olmak üzere teleopsi ve pelopsi adlarında türleri  de biliniyor. Tabi bu sendromu detaylı inceleyenler farklı türlerinin de varlığını görecektir. Ancak bizim için bu kadarı kafi .  

Mikropsi :  Birey kendini devleştirerek etrafındaki cisimleri küçültür.  

Makropsi : Bu sefer birey kendini boyut olarak küçük görür ve tam tersi etrafındaki cisimleri devleştirir .  

Teleopsi : Bu seferde bireyde uzaklık algısı değişkenlik gösterir. Cisimleri olduğundan uzakta görür. Özellikle trafikte sorun yaşar bu atakları geçiren insanlar .  

Pelopsi : Tam tersi olarak cisimleri olduğundan yakın görür .  

Alice Harikalar Diyarı Sendromu tanısı : 

Bu belirtilerden birini veya bir kaçını gören hastaya  nöroloji uzmanları  görüşmeler sonucu tanı koyabilir . Bilinen net bir sebebi olmamak ile birlikte  nörolojik diğer rahatsızlıkların varlığına bakılır. Net sebebi olmaması ile birlikte net bir tedavisi de yoktur. Atakları yoğun yaşayan hastalara dinlenmeleri önerilir. İlerleyen zamanlarda semptomların kendiliğinden kaybolduğu gözlemlenebilir .  

Sendromun sanatsal boyutu :  

Sendroma bir de buradan bakın desem ? Kimin aklına gelirdi ki böyle bir hastalığın varlığı olsun ve insanlara pek çok yönden ilham sağlasın . Üstelik yüzyıl önce kaleme alınmış Alice’in de Guliverin de gelecek nesillerce varlığını sürdürebileceği mümkün . Ancak hastalık artık bilindiği için o filmleri, müzikalleri izleyen nesle bizler kadar ilginç gelir mi ? Bilinmez. Bu sendromdan etkilenen bir diğer isimde eserlerindeki boyutsal farklılıklarla sanatını öne çıkaran sürrealist Salvador Dali’dir . Kendisinde böyle bir tanı varlığı bilinmemekle beraber vereceğim birkaç örnek eserini incelerseniz bana hak vereceğinizi tahmin ediyorum .  

Salvador Dali – Kelebek Yelkenli Gemi
Salvador Dali – Filler

Sonuç olarak sevgili okur dostlarım;  gerek adı gerekse belirtilerinin ilginçliği nedeniyle bu sendromu sizlere anlatmak istedim. Belki aramızda özellikle çocuklukta  hayal gördüğünü düşünen , bu sendromu yaşayanlar vardır. Yorum olarak veya mail adresim sengorengozde@gmail.com ‘dan  deneyimlerinizi yazmanız beni mutlu edecektir.  

Kaynaklar : https://tr.wikipedia.org/wiki/Alice_Harikalar_Diyar%C4%B1nda https://tr.wikipedia.org/wiki/Gulliver%27in_Gezileri https://tr.wikipedia.org/wiki/Salvador_Dal%C3%AD https://www.expermio.com/gonderi/alice-harikalar-diyarinda-sendromu-nedir-neden-olur-belirtileri-nelerdir74

Gözde ŞENGÖREN

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

7 yorum

  1. Hocam ben 43 yaşındayım ve 2 aydır bu sendromu yaşıyorum sanki boğulur gibi oluyorum herşey uzak ve küçük bu sendrom kaç evredir akut olarak zorlanıyorum teşekkürler

  2. İlk defa böyle bir rahatsızlık olduğunu öğrendim. Bu güzel bilgiler için teşekkürler…

  3. Adını pek sevdiğim bir sendrom bu🤭Uzun zaman önce varlığını öğrenmiştim,sanatçıların resimleriyle tekrar etmek çok iyi oldu.Emeginize sağlık.

  4. Çok bilgi dolu bir yazı olmuş, gerçekten bilmiyordum bu sendromu, ne güzel bugün de yeni bir şey öğrendim.
    Heyoooo 🌸🌸🌸

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM