Gözde Şengören
Gözde  Şengören
sengorengozde@gmail.com
Sufle Tarifi ve Tarihi
  • 0
  • 232
  • 18 Şubat 2023 Cumartesi
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    2 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Sufle Tarifi ve Tarihi Eminim içimizde sufle sevmeyen yoktur . Yani en kötü ihtimal tatlı sevmeyenlerimiz bile sufleye hayır diyemiyordur. İddialı bir giriş yaptım farkındayım. Ancak sizce de kışları,  o akışkan çikolatası ile içimizi ısıtan ; yazları da vanilyalı dondurma sunumu ile damakları fetheden sufleye karşı hislerimde haksız mıyım ? . Beni tanıyan veya yazılarımı takip eden okur dostlarım da tahmin etmiştir meraklı […]

Sufle Tarifi ve Tarihi

Eminim içimizde sufle sevmeyen yoktur . Yani en kötü ihtimal tatlı sevmeyenlerimiz bile sufleye hayır diyemiyordur. İddialı bir giriş yaptım farkındayım. Ancak sizce de kışları,  o akışkan çikolatası ile içimizi ısıtan ; yazları da vanilyalı dondurma sunumu ile damakları fetheden sufleye karşı hislerimde haksız mıyım ? . Beni tanıyan veya yazılarımı takip eden okur dostlarım da tahmin etmiştir meraklı bir yapıda olduğumu …

Geçtiğimiz günlerde yine bir mekanda sufle siparişi vermiş gelmesini beklerken yahu dedim ! Bu sufleyi kim bulmuş ? Nasıl bulmuş ? Neden sufle denmiş gibi sorular aklımdan geçmeye başladı . Hal böyle iken araştırmadan duramazdım elbette ki suflem gelene kadar okuduğum pek çok bilgi bekleyişimi keyifli hale getirdi . Sufleme kavuştuktan sonrası ise malum hem ruhen hem de bedenen bir keyif yaşadım. Sizlere suflenin tarihini yazmadan önce yazımın çıkış noktasını da sunmak istedim. Dilerim sizlere suflenin tarihini bir nebze olsun merak ettirebilmişimdir.  

SUFLENİN TARİHİ

Her şey 1918 yılının Paris’inde Joseph Gueyden’in ve eşi Lea’nın Kern City Fransız Fırını’nı satın almasıyla başlıyor .  Ancak genel manada sufleyi tatlı olarak bizlere kazandıran kişi Joseph Gueyden’dir. Joseph Gueyden, fırın işletmeciliği ve ustalığı yanında tiyatro ile de ilgelenmekteydi. Tiyatroya olan ilgisini de yaşadığı yerdeki şehir tiyatrosunda suflör olarak aldığı görevler ile sürdürmüştür.  

Eşi ile beraber çalıştığı fırında bir gün işler beklediği gibi gitmez. Zira mutfak kronometresi bozulmuştur. Haliyle fırına attığı keki tam pişmeden fırından çıkartmıştır. Bu duruma tam kızacakken harika bir lezzet yakaladığını fark eder . Bu yeni buluşunu ise hemen tiyatrodaki ekip arkadaşlarına götürür. Beklediğinden de beğeni alan bu “içi ıslak kek” ( o zamanki adı buydu) fırında da baya talep görür.  

Buluşunun üzerinden yıllar geçmiştir. Takvim 1944’lü yılları gösterdiğinde ise Fransa Alman işgali ile zor günlerini yaşıyordu. İşte tam da içi ıslak kekin Fransa da ünlendiği zamanlarda bir Alman subayı Guayden’in fırınına gelmesi üzerine Alman subayına  hizmet etmeyeceğini söyler. Bu tavrı Guayden’in hayatına sebep olmuştur.  

Kocasının hazin ölümünden  sonra Lea , fırını satarak Fransa’yı terk eder. Ardında bıraktığı tarif kitabına istinaden de Gueyden’in anısına içi ıslan kek “sufle” adını almıştır artık.  

Suflenin tarihinden sonra gelelim tarifine ?  

Sufle Tarifi Çikolatalı

  

MALZEMELER  

Çikolata: 1 paket(~75gr) istediğiniz cinsten (sütlü/ bitter/fıstıklı vs) 
Yumurta: 3 adet 
Un: 3 çorba kaşığı 
Tereyağ: 2 çorba kaşığı 
Kakao: 1 çorba kaşığı 
Şeker: 1.5 çay bardağı 
Tuz: Bir tutam tuz 

Hazırlanışı 

1) 3 yumurtanın sarı ve beyazlarını iki ayrı kaba ayırın. 
2) Yumurta sarılarını şekerle(1.5 çay bardağı) birlikte iyice karıştırın. 
3) Çikolata ve tereyağını bir kapta Benmari usülü eritin. 
Benmari: Bir kabın direkt ocakta pişirelerek değil de, içinde sıcak su bulunan başka bir kaba konarak ısıtılması. Dolaylı bir ısıtmaca. 
4) Çikolata-tereyağı eriyip birbirine karıştıktan sonra, şekerle çırptığımız yumurta sarısına ekleyip bir süre daha karıştırın. 
5) Sıra geldi yumurta beyazlarına. Bir tutam tuzu ekleyerek köpük haline gelene kadar iyice çırpın. 
6) Bu köpük halindeki içeriği de çikolatalı diğer karışımına katın. 
7) Son aşama: Unu ve kakaoyu bir elekten geçirerek bu karışıma ekleyin. 

Tüm malzemeleri iyice çırptıktan sonra sufle kaplarına doldurun. Sufle kaplarını hafif yağlayıp içlerine çok az pudra şekeri serperseniz yapışmaz. 

180 dereceye önceden ısıtılmış fırına sufle kaplarını koyun. 10 dakika kadar ara sıra kontrol ederek pişirin. 11.dakika çıkarın 🙂 

Sufle Tarifi Püf Noktası: Fırına sıcak su dolu başka bir kap daha koyun. Bu sıcak su dolu kap, fırının içindeki havayı nemlendirip suflenin kıvamının yumuşak olmasını sağlayacak

Kaynak : Şehr-i Maraş’ın meşhur tarifi

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM