Yakup Kadri Karaosmanoğlu (1889 – 1974)
Abone Ol 

Yakup Kadri Karaosmanoğlu (1889 – 1974)

20.yüzyıl Türk edebiyatı yazarlarındandır. Deneme, makale, oyun, monografi, anı türlerinde eserler veren sanatçı, asıl ününü romanlarıyla sağlamıştır. Tarihî ve toplumsal olayları romanlarına konu edinerek Tanzimat ile Cumhuriyet arasındaki dönem ve kuşakların geçirdikleri sosyal değişimi, bunalımlarını, yaşayış ve görüş farklılıklarını işlemiştir. Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Eserleri Bir Serencam, Rahmet, Milli Savaş Hikâyeleri adında hikâyekitapları;▪▪ Kiralık Konak, Nur […]

20.yüzyıl Türk edebiyatı yazarlarındandır. Deneme, makale, oyun, monografi, anı türlerinde eserler veren sanatçı, asıl ününü romanlarıyla sağlamıştır. Tarihî ve toplumsal olayları romanlarına konu edinerek Tanzimat ile Cumhuriyet arasındaki dönem ve kuşakların geçirdikleri sosyal değişimi, bunalımlarını, yaşayış ve görüş farklılıklarını işlemiştir.

Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Eserleri

Bir Serencam, Rahmet, Milli Savaş Hikâyeleri adında hikâye
kitapları;

Kiralık Konak, Nur Baba, Hüküm Gecesi, Sodom ve Gomore,
Yaban, Ankara, Bir Sürgün, Panorama
adında romanları;

Zoraki Diplomat, Politikada 45 Yıl adında anı türünde kitapları
vardır.

Yakup Kadri, Kiralık Konak adlı eserinde;

İnsanlık tarihiyle var olan “gündelik hayat”, tekrar eden işlerin, alışkanlıkların oluşturduğu rutin ve sıradan bir düzendir. Sosyal bilimlerin dolaylı olarak işlediği kavram; moda, üslupsuzluk, bireysellik, yabancılaşma, kentleşme, sıradanlık, süreklilikle ilişkilidir.

Bir anlamda “modernliğin arka yüzü” olarak da ele alınabilecek olan “gündelik hayat”, toplumsal alandaki büyük dönüşümlerin bireysel alana yansımalarını tespit etmek için önemlidir.

Gündelik hayat” her alanında olduğu gibi edebiyatta da tesirini göstermektedir. Edebiyatta “gündelik hayat”, modern hayatla birlikte bireyin doğadan, tarihten, üsluptan uzaklaşmasının sonuçlarını yansıtması ve “gündelik hayat”ın maskesini düşürmesi açısından önemlidir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM