Milli Edebiyat Döneminde Roman
Abone Ol 

Milli Edebiyat Döneminde Roman

Milli Edebiyat Döneminde Roman Özellikleri ◦ 1911 ile 1923 yılları arasında etkili olan Milli Edebiyat Dönemi aynı zamanda Türk toplumunun en çalkantılı yıllarına denk gelir.◦ Bu dönem içerisinde ülke, Balkan Savaşları’nda büyük toprak kayıplar yaşamış. I. Dünya Savaşı’na katılıp birçok cephede savaşmış, işgaller ve sürgünlerle çok sıkıntı yıllar geçirmiştir.◦ “Romancı yaşadığı toplumun aynasıdır.” görüşüyle yola […]

Milli Edebiyat Döneminde Roman Özellikleri

1911 ile 1923 yılları arasında etkili olan Milli Edebiyat Dönemi aynı zamanda Türk toplumunun en çalkantılı yıllarına denk gelir.
◦ Bu dönem içerisinde ülke, Balkan Savaşları’nda büyük toprak kayıplar yaşamış. I. Dünya Savaşı’na katılıp birçok cephede savaşmış, işgaller ve sürgünlerle çok sıkıntı yıllar geçirmiştir.
◦ “Romancı yaşadığı toplumun aynasıdır.” görüşüyle yola çıkan milli edebiyat romancıları, bu dönemde yaşanan büyük savaşları ve kurtuluş mücadelesini tüm gerçekliğiyle anlatmıştır.

◦ Romanlarda en belirgin konuların başında Milli Mücadele, vatan, millet, Anadolu, bağımsızlık gibi konular gelir.
◦ Birçoğu bu mücadeleye katılmış ola sanatçılar, yaptıkları gözlemleri başarıyla romanlarına aktarmıştır. Bu durum elbette Servetifünun edebiyatının bireysel roman anlayışının konu ve tema olarak tam zıddıdır.
◦ Hikâyede olduğu gibi romanda da İstanbul dışına çıkılıp Anadolu işlenmiş ve bu dönemde yaşananlar realist bir bakış açısıyla anlatılmıştır.

◦ Milli edebiyat romancısı kendini, dönemini yansıtmakla görevlendirmiş ve sanatçılar bu donemde yaşanan siyasi mücadeleyi ve halkın kurtuluş mücadelesini anlatmıştır.
◦ Milli edebiyat romanlarında realizm ve natüralizm akımlarının etkisi vardır. Sanatçılar özellikle gözleme önem vermişler ve eserlerinde gözlemlerini kullanmışlardır.

◦ Dil, sade ve konuşma diline yakındır.

◦ Sanatçılar, özellikle de tasvirlerde sanat söyleyişlere, benzetmelere başvursalar da bunu konuşma dilinin imkanları çerçevesinde yapmışlardır.
◦ Sanatçılar eserlerinde İstanbul dışına da açılmış, özellikle Anadolu hakkında birçok eser yazmışlardır.

Milli Edebiyat Döneminde Roman Yazarları

Halide Edip Adıvar
Yakup Kadri Karaosmanoğlu
Refik Halit Karay
Ercüment Ekrem Talu
Osman Cemal Kaygılı
Reşat Nuri Güntekin
Peyami Safa, Memduh
Şevket Esendal
Abdülhak Şinasi
Hisar ve Mahmut Yesari’dir.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM