Kreuzberg ‘e Gidiyoruz
  • Facebook
  • Twitter
  • 22 Nisan 2023
  • 0
  • 394
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    1 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -
Abone Ol 

Kreuzberg ‘e Gidiyoruz

Kreuzberg Berlin’in Türkler arasında Küçük İstanbul olarak da adlandırılan bir bölgesi. Semtin merkezindeki Zentrum Kreuzberg tabelasının Türkçe olarak Kreuzberg Merkezi şeklinde olması, Türk nüfusu ve Türk esnafıyla adeta bir Klein Istanbul yani Küçük İstanbul. Kreuzberg gençliğinin üzerinde Afrikalı-Amerikalı, hip hop, rap, breakdance ve Türk kültürlerinin önemli bir etkisi var.  Türk esnafları tarafından kurulan gurbetçi restoranları, işletmeleri sayabiliriz. Kreuzberg […]

Kreuzberg Berlin’in Türkler arasında Küçük İstanbul olarak da adlandırılan bir bölgesi. Semtin merkezindeki Zentrum Kreuzberg tabelasının Türkçe olarak Kreuzberg Merkezi şeklinde olması, Türk nüfusu ve Türk esnafıyla adeta bir Klein Istanbul yani Küçük İstanbul. Kreuzberg gençliğinin üzerinde Afrikalı-Amerikalı, hip hop, rap, breakdance ve Türk kültürlerinin önemli bir etkisi var. 

Türk esnafları tarafından kurulan gurbetçi restoranları, işletmeleri sayabiliriz. Kreuzberg Türklerin adeta kalesi konumunda bir mahalledir. Bir çok filme konu olmuştur. Bunlardan en önemlisi Berlin in Berlin’dir. Buraya giden tramvay ise Orient Express diye adlandırılmakta. Girişte devasa bir Kreuzberg Merkez tabelası yer almakta.

Mitte semtinin güneyindeki Birleşik Mitte semtinin güneyindeki Birleşik Friedrichshain-Kreuzberg ilçesinin bir bölümü olan Kreuzberg Berlin kentinin en ünlü bölgelerinden biri. Sokak dilinde X-Berg olarak da adlandırılan semt iki kısımdan oluşuyor; çok sayıda göçmenin yaşadığı SO 36 ve daha Alman ağırlıklı SW 61. 1970’li yıllarda Kreuzberg Berlin şehrinin en fakir semtlerinden biri ve Batı Berlin’in en izole ve ıssız kısmı iken, bugün birleşik kentin ortasında Berlin’in kültürel merkezlerinden biri. Dünya çapında alternatif ortamı, sisteme ve düzene karşı duruşuyla tanınıyor. Çok sayıda kafe, bar, pub ve gece kulübü olan semt son derece popüler.Sokak dilinde X-Berg olarak da adlandırılan semt iki kısımdan oluşuyor; çok sayıda göçmenin yaşadığı SO 36 ve daha Alman ağırlıklı SW 61. 1970’li yıllarda Kreuzberg Berlin şehrinin en fakir semtlerinden biri ve Batı Berlin’in en izole ve ıssız kısmı iken, bugün birleşik kentin ortasında Berlin’in kültürel merkezlerinden biri.

Kreuzberg Küçük İstanbul

Diğer Avrupa başkentlerinde göçmenler genelde kent merkezinden uzak banliyölerde yaşarken, Berlin’deki Türkler şehrin tam merkezinde yaşıyor. Dünyanın dört bir yanından gelen yabancı kökenlilerin kendi kültürlerini özgürce sergilediği Küçük İstanbul Kreuzberg’de, sokaklardaki Türkçe tabelalar, yan yana sıralanan kebapçılar, Türk marketleri, berber dükkanları, pastaneler ve seyahat acentaları, Avrupa’nın göbeğinde Türk rüzgarı estiriyor, adeta bir Türk mahallesi.

18. yüzyıldan bu yana, ülkelerindeki baskı ortamından ya da kötü ekonomik koşullardan uzaklaşmak amacıyla Berlin’e gelen göçmenler, yeni bir başlangıç için hep bu semti seçiyor.

36 Boys Çetesi

36 Boys Berlin’in Kreuzberg semtinde Türk gençlerinden oluşan bir çeteydi. Çete, 1980’lerin sonundan 1990’ların ortalarına kadar aktifti. 300’e kadar kişiden oluşan çetede sadece Türk gençler değil farklı uyruklu gençler de bulunuyordu. Çetenin etkin olduğu bölgeler; Kottbusser Tor mahallesi etrafı, Naunynstrasse sokağı ve Waldemarstrasse sokağı arasındaki yerleşim alanları, Görlitzer Bahnhof tren istasyonu çevresi.

Berlin’in ilk rap sanatçılarından Maxim koymuş. 36 Boys üyeleri 1990’ların başında Jungfernheide parkında Neo-Naziler’le mahalle kavgaları yapardı. Çetenin diğer rakipleri ise Schlesisches Tormahallesinden Warriors ve Wedding mahallesinden Black Panthers çeteleriydi. Kreuzberg’de 1 Mayıs İşçi Bayramı sırasında 36 Boys çetesi özerk gruplarıyla birleşti, fakat anlaşmazlık nedeniyle ittifak uzun sürmedi.

2007’de eski çete üyelerini Kiezlaufer olarak çalıştırmaya başlattı. Görevleri şimdiki Kreuzberg’in gençlerine her türlü konuda yardımcı olmak ve suçtan uzak durmalarını sağlamak. Bazıları semt projelerinde ve gençlik merkezlerinde çalışıyor. Eski çete üyelerinden Sinan Tosun, Kottbusser Tor mahallesinde bir giyim dükkanına sahip ve üzerinde 36 Boys simgesi olan kıyafetler satıyor.

Kreuzberg Kültürü

Semt Almanya’daki punk rock hareketinin ve diğer alternatif alt kültürlerin merkezi. Geçmişte Iggy Pop ve David Bowie’nin sık konserler verdikleri SO 36 Club Berlin’in müzik dünyasında hala çok önemli.

Kreuzberg semtinin genç nüfusu üzerinde Afrika-Amerikan ve hip hop kültürü çok etkili olup, Berlin’in rap ve breakdance merkezi. 

Geçmişte işçi sınıfı semtiydiler…

İkinci dünya savaşından önce, her iki ilçe gelişmiş ticaret ve sanayi alt yapısına sahipti.

80’li ve 90’lı yıllarda iş hayatının değişmesiyle birlikte, bu alanlarda işyerleri azaldı. Bu boşluğu yeni medya, dizayn, müzik üretimi ve benzeri branşlardaki iş dallari doldurdu.

1960 larda Türkiye den gelen göçmenler…

1960 lardan beri Türkiye’den gelen insanlar Kreuzberg’i etkiledi. Bunlar göçmen işçiler, üniversiteögrencileri ve 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra gelen politik sığınmacılardı. Berlin’in ve Kreuzberg’in bir parçası oldular. Kent görünüşünü ve kültürel yaşamı olumlu şekilde etkilediler. Diğer yandan ise Friedrichshain-Kreuzberg avrupayi- uluslararası bir ilçe Almanca ve Türkce nin yanısıra ilçede İngilizce, İspanyolca ve Fransızca en çok konuşulan diğer dillerdir.Çeşitlilik ve hızlı gelişim…

İlçenin Berlin’in kenar bir bölgesinden canlı bir merkeze dönüşmesi, ilçe halkını oluşan yeni durumlarla karşı karşıya getiriyor. Kiralar sürekli yükseliyor. Eski uygun kiralık evler özelleştiriliyor ve satılıyor. Konutlarda oturan kiracılar hem evlerini kaybediyorlar hemde alıştıkları mahallelerinden uzaklaştırılıyorlar

Birleşmeden sonra…

İlçenin Kreuzberg ve Friedrichshain bölümlerini Spree nehri birbirlerinden ayırır. Nehrin üzerindeki Oberbaum köprüsü ise her iki tarafı birleştirir. Bu köprü ayni zamanda ilçenin resmi logosudur. Logo üzerinde köprü, Spree nehri ve Berlin ayısı figurları bulunur.

Sudenaz KÖŞKLÜ

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM