Sudenaz Köşklü
Sudenaz  Köşklü
sudenazkosklu@gmail.com
Finlandiya Hakkında 10 İlginç Şey
  • 8
  • 256
  • 07 Ocak 2023 Cumartesi
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    1 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 4,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Finlandiya günümüzde yüksek yaşam standartları ve eğitim sistemi ile küresel tanınırlılığa sahip dünyanın en yaşanabilir ülkelerinden biridir.  Yılın her mevsimi görenleri kendine hayran bırakan çarpıcı doğası, 5 milyondan biraz fazla nüfusu ve sakin yaşamı, açık hava etkinlikleri, iş ve eğlence imkanı sunan Helsinki şehri, ekonomik zenginliği, teknoloji alanında yaptığı yenilikçi girişimleri ile ülkeye gelen uluslararası […]

Finlandiya günümüzde yüksek yaşam standartları ve eğitim sistemi ile küresel tanınırlılığa sahip dünyanın en yaşanabilir ülkelerinden biridir. 

Yılın her mevsimi görenleri kendine hayran bırakan çarpıcı doğası, 5 milyondan biraz fazla nüfusu ve sakin yaşamı, açık hava etkinlikleri, iş ve eğlence imkanı sunan Helsinki şehri, ekonomik zenginliği, teknoloji alanında yaptığı yenilikçi girişimleri ile ülkeye gelen uluslararası öğrenciler için son yılların en popüler eğitim destinasyonlarından biri haline gelmiştir. 

Ülkenin resmi dili Fince ve İsveçce olmasına rağmen, okur yazarlık oranının yüksek olduğu Finlandiya’da halkın geneli akıcı bir İngilizce’ye sahiptir. 

Finlandiya’da öğrenim görmek ve mezuniyetten sonra bir iş bulup ülkede yaşamak isteyenler için ülke hakkında az bilinen ilginç gerçekler yazımızda...

Midnight Sun olarak bilinen gece yarısı güneşi, dünyada sadece kuzey ve güney kutup dairelerinde rastlanan bir doğa olayıdır. Finlandiya, yaz mevsiminde güneşin 24 saat boyunca gözlemlenebildiği birkaç ülkeden biridir. Özellikle kuzeyde yer alan Lapland bölgesinde iki aydan fazla süren bu şaşırtıcı güzellikteki olay soğuk, karanlık ve zorlu geçen kışın ardından sonsuz bir aydınlanma gibi gelirken, güney kesimlerde kışın nispeten bazı günler, 3-4 saatliğine güneşi görmek mümkündür. Yaz dönemi Lapland’da, özellikle Haziran ayında Midnight Sun Film Festivali sırasında gerçekleşir.

Finlandiya

Arabalardan daha fazla saunaları var. 5,5 milyonluk nüfusa sahip Finlandiya’da arabadan fazla sauna vardır ve Finlandiya kültürü içerisinde ayrı bir yeri vardır. Ülkede ortalama 2 milyondan fazla sauna bulunur ve kişi başına birden fazla sauna düşer.  Herkesin evinde sauna bulunur. Geleneksel Fin saunası, ısı ayarlı ve bacalı sobalı halini günümüzde daha modern ve güvenli, elektrikli ya da gazla çalışan sürümlerine bırakmıştır. 

Dünyanın En Güzel Katedrali Finlandiya’nın başkenti Helsinki; güzel adaları, büyük yeşil parkları, lüks ve canlı şehir yaşamı ile dikkat çekerken büyüleyici mimarisi ile de göz doldurur. Klasisizmden etkilenen Art Nouveau tarzı mimarisinin en güzel örneklerini sergileyen şehrin en bilindik yapısı ise Helsinki Katedralidir.1830 ile 1852 yılları arasında Rus Çarı I. Nikolay adına inşa edilen yapı, şehrin ve ülkenin sembollerinden biri olarak her yıl 500 binden fazla ziyaretçiyi karşılar. Neoklasik tarzda, antik Yunan ve Roma izleri taşıyan ve şehrin neredeyse her yerinden görebileceğiniz kubbelere sahip katedral Lutheran Katedrali olarak da bilinmektedir.

Finlandiya kahve tüketimi denilince ilk sıradadır her zaman

Genel olarak kahve denilince İtalya başta olmak üzere İsveç ya da Fransa gibi kahve dükkanlarının bolca yer aldığı ülkeler akla gelse de, Finler sadece dışarıda değil evde ve iş yerlerinde de günde 8-9 fincan kahve tüketirler. Muhtemelen bu yüksek tüketimin en büyük nedeni -40 derecelere kadar sıcaklık düşüşleri ve genel olarak yazın havaların ısınmasıyla da buzlu kahve tüketiminin artmasını sayabiliriz. Ayrıca Finlandiya kültürü parçası olarak kahve her zaman kek ile tüketilir.

Noel baba Finlandiyalıdır. Lapland bölgesinin Noel Baba’nın yaşadığı yer olarak kabul edilmesini sayabiliriz. Hatta Lapland’ın Rovaniemi köyünde Noel Baba’nın yaşadığı sembolik ev vardır ve ziyaretçilere açıktır. Tam olarak evinin nerede olduğu bilinmese de Kuzey Kutbu, İsveç, Grönland ve Finlandiya ülkelerinin geleneklerinde yer alan Noel Baba, Noel arifesini yani 24 Aralık’ı Noel’e yani 25 Aralık’a bağlayan gece, ren geyiklerinin çektiği uçan kızağı ile evlere bacalardan gizlice girerek çocuklara Elfleri ile hazırladığı hediyeleri bırakır. Kır saçlı, uzun kır sakallı, sevimli, koca göbekli, kırmızı elbiseli, ton ton amcayı ziyaret etmek isteyenler, 2010’dan beri resmi olarak evi kabul edilen Rovaniemi’ye gelebilirler. 

Fillandiya

Finlandiya Hakkında 10 İlginç Şey

Nokia’nın doğduğu yer! Finlandiya hakkında bilinmesi gerekenler arasında, dünyanın en ünlü bilgi teknolojileri ve telekomünikasyon şirketi olan Nokia, 1865’te Finlandiya’da kağıt hamuru fabrikası olarak kurulmuş ve sonrasında farklı endüstrilere girmiştir. Bir zamanların en ünlü cep telefonu tedarikçisi olan Nokia, GSM ve LTE standartlarının geliştirilmesine yardımcı olmakla birlikte taşınabilir telefon endüstrisine büyük bir katkı sağlamıştır. Aynı zamanda Finlandiya merkezli Rovio Mobile tarafından mobil cihazlar için geliştirilen dünyaca ünlü oyun Angry Birds ve Linux işletim sistemi de bir Fin buluşudur. 

Finlandiya suç oranı çok düşüktür

Finlandiya, genel kurallara uyulduğu, başkalarının haklarına girilmediği sürece özgürce bir yaşam sürebileceğiniz dünyanın en sakin, sessiz ve en güvenli ülkelerinden biridir. Doğal güzellikleriyle, Avrupa’nın geri kalanından daha çok sahip olduğu yemyeşil ve içinden nehirlerin geçtiği ormanlarıyla, temiz havasıyla, 70 binden fazla ada ve 188 bine yakın irili ufaklı gölleri ile Finlandiya dünyanın en göz alıcı ülkelerinden biridir. Ülkede özgürce istediğiniz göl kenarında yılın her zamanı balık tutabilir, av zamanı ren gediği avlayabilir, ormanlarda yapacağınız yürüyüşler esnasında mantar, böğürtlen, dağ çileği toplayabilirsiniz. Tabi bunları yaparken ağaçları kesip zarar vermemeye, kuş yuvalarını, yavrularını, ren geyiklerini rahatsız etmemeye dikkat etmelisiniz. 

Kuzey ışıkları , Aurora Borealis olarak bilinen kuzey ışıkları, Eylül ve Mart ayları arasında özellikle Lapland bölgesinde çıplak gözle seyredebileceğiniz netliktedir. Gün batımından şafak sökünceye kadar izleyebileceğiniz bu eşsiz doğa olayı, herkesin hayatında bir kez tanıklık etmesi gereken sıradışı bir deneyimdir. Yılda 200’den fazla gece izlenebilen kuzey ışıkları altında uyurken izlemek isteyenler için Finlandiyalılar camdan iglolar geliştirmişlerdir.

Hoşgörü arıyorsanız Finlandiya tam size göredir. Finler, Grigoriy Petrov’un ‘Beyaz Zambaklar Ülkesinde’ adlı kitabında sessiz ve sakin insanlar olarak tanımlanırken, günümüzde de yabancı biriyle sohbet etmedikleri ve ilk başta sessiz ve soğuk davrandıkları bilinir. Her alanda eşitliğin ve hoşgörünün hakim olduğu ülkede insanlar da bir o kadar saygılı ve seviyelidir. Gereksiz konuşmalar yapmaktansa sessiz kalmayı tercih eden Finler, dürüstlüğe, verilen sözleri tutmaya ve dakikliğe önem verirler. Eğer Finli bir arkadaşınıza saat 10’a randevu verirseniz, tam 10’da gelirler. 

Fillandiya ‘ da Genel Kurallar

Nüfusun 5.5 milyona ulaştığı Finlandiya, Avrupa Birliği içinde kilometrekareye en az insan düşen ülkedir. 

Ülkede 10 plastik şişeden 9’u geri dönüştürülür.

2010 yılından bu yana ülkede internet erişimi yasal hak sayılmıştır. 

Finlandiya’da kumarhaneler, hükümet tarafından kontrol edilir ve tüm kar hayır kurumlarına devredilir. 

Boz ayılar, Finlandiya’nın milli hayvanlarıdır. Zarar verilmesi yasaktır.

Dünyanın en temiz ve mineralli suyudur.

Kamuya açık alanlarda tükürmek, gaz çıkarmak ve idrarını yapmak yasak değildir. Ama yüksek sesle bağırarak konuşmak hoş karşılanmaz. 

Sosyal Medyada Paylaşın:

8 yorum

  1. Harika paylaşım olmuş icerikler zengin okudukça okuyası geliyor insanın fotoğraflar guzel seçilmiş merak ettiğim ülkelerden bir tanesiydi

  2. Merak ettiğim ülkelerden birini bu kadar detaylı okumak çok güzel oldu.Geri dönüşüm oran7 cik çok iyimis

  3. Haftada 4 gün 6 saatlik çalışma önerisi de çok güzel. Gidenler pek dönmek istemeyecek Finlandiya’dan. ?

    • Haklısınız kuzey avrupada bir çok ülkeden çalışma böyle. Aynı şeyleri norveçte de görebilirsiniz ?

    • “Finlandiya’da kumarhaneler, hükümet tarafından kontrol edilir ve tüm kar hayır kurumlarına devredilir. “ on numara bir hareket mükemmel bir blog. Başarılar dilerim

    • Eğer daha çok bunun gibi yazılar görmek istiyorsanız yazılarımı okuyabilirsiniz ?

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM