admin admin
admin  admin
biriktirdiklerimdestek@gmail.com
Mükemmel Olmaya Gerek Yok
  • 22
  • 258
  • 20 Aralık 2022 Salı
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    2 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Mükemmel olmaya gerek yok, çünkü sen zaten öylesin. Yıllar boyunca kişisel gelişim hakkında birçok kitap okudum. Ne zaman tam anlamıyla kendi gelişimim hakkında daha fazla bilgi edinmek için acıktığımda, kendi gelişimimi bir üst seviyeye çıkarmama yardımcı olan bir eğitim, ilginç bir kitap ya da bir web sitesi vardı. Bununla birlikte, kişilik gelişimi hakkında ne kadar […]

Mükemmel olmaya gerek yok, çünkü sen zaten öylesin. Yıllar boyunca kişisel gelişim hakkında birçok kitap okudum. Ne zaman tam anlamıyla kendi gelişimim hakkında daha fazla bilgi edinmek için acıktığımda, kendi gelişimimi bir üst seviyeye çıkarmama yardımcı olan bir eğitim, ilginç bir kitap ya da bir web sitesi vardı. Bununla birlikte, kişilik gelişimi hakkında ne kadar çok şey okursam, kişisel gelişim koçlarının ve yazarlarının bazılarının (!) yalnızca gelişmeye odaklandığını değil, daha çok mükemmellik için çaba gösterdiklerini fark ettim.

Değişim tutkusu olmadan, olumlu bir gelişme olması da çok zor görünüyor. Öte yandan, birçoğunun bu ifadeyi çok ciddiye aldığını ve “kişisel gelişim” terimini mükemmellik ve kişisel mükemmellik arayışı olarak yanlış yorumladığını düşünüyorum.

Gördüğüm, okuduğum, dinlediğim her yerde mükemmelcilik oyunu ilk sıralardaydı. Mükemmellik diye bir şey var mı? Bence yok, olamazda. Topluma dayatılan baskıya bakalım, iyi bir eğitim, kariyer, para, güzel giyinmek, her konuda söz sahibi olmak, …. sıralamakla bitmez. Neden her konu da iyi olalım ki?

Kişisel gelişim terimi oldukça geniştir ve birbiriyle az ya da çok bağlantılı olan birçok farklı konuyu kapsar. Bununla birlikte, kişisel gelişim, mükemmellik için çaba sarf edilmemeli , modaya uygun zorunlu bir yaşam tarzını desteklememelidir. Ortama uyum sağlamak başka, olmadığın biri gibi davranmak başka. Düşünsenize nasıl bir baskı altındasınız. Sonuçta, bir su damlası yere hızlıca çarptığında nasıl farklı yerlere savruluyorsa bizimde farklı yönlere gitmemiz kadar doğal bir şey olamaz.

Mükemmel olmaya gerek yok

Kesinlikle mükemmel olmaya gerek yok, çünkü zaten mükemmelsiniz. Mükemmellik için çabalamak, ne tür olursa olsun, sizi hedefi bile olmayan bir yolculuğa çıkaracak. Hayatta mutlu olmak için gereken her şeye sahip olduğunuzu fark etmenin önemli olduğunu düşünüyorum çünkü mutluluğun dayandığı tek faktör “SİZ” siniz. Kendinizi yenileyebilirsiniz, farklı şeyler öğrenmek için çaba gösterebilirsiniz, herhangi bir alanda iyi olmak için uğraşabilirsiniz; fakat her konuda mükemmel olmak zorunda değilsiniz.

Size tavsiye edeceğim kişisel gelişim kitapları var. Tavsiye kitaplar için tıklayınız. Bu kitaplarda mükemmel olmanızdan değil, kendinizi nasıl keşfedeceğinizden bahsediyor. Kendini tanımak ve kendini tanıma adlı iki farklı yazımı okursanız size bir yol gösterici olacaktır.

Hayatta mutlu olmak için gereken her şeye sahip olmadığınızı gerçekten düşünüyor musunuz?

Farkına Varmak

Dünyadaki mutluluğunuzdan sorumlu olan tek kişi sizsiniz, aynı zamanda içsel mutluluğunuzu gerçekten etkileyebilecek olan tek kişi sizsiniz. Yaşamınız boyunca sahip olmak istediğiniz şeylere, umut edeceğiniz somut şeylere odaklanmanız sizi mutlu edecektir.Kendi mutluluğunuzun sorumluluğunu, bir gün, havalı arabalar, çok para ve maddi olan şeyler, farklı ortaklar ve hatta “görünüşte mükemmel olmanın” sizi mutlu edeceği umuduyla dış kaynaklara kolayca kayabilirsiniz. Tüm bu şeylerin sizi daha mutlu edemeyeceği, sahip olduklarınız için minnettar olamadığınızı, kendi içinizdeki mutluluğu ortaya çıkarabileceğiniz ve o anın güzelliğinden zevk alacağınız gerçeğinin farkına varacaksınız.

Sahip olduğunuz şeylere ve sahip olmadığınız şeylere odaklanmaya devam ediyorsunuz ve sahip olduklarınızı unutmaya devam ediyorsunuz. Yeterince iyi olmadığınızı düşünmek ya da hiçbir şeye değmeyeceğini düşünmek ise koca bir yalan. Çünkü acılara sığınmak çok kolay bir yol.

Çok önemli olduğuna inandığım bir şey, tam da şu anda hayatta mutlu olmak için ihtiyacınız olacak her şeye sahip olduğunuzu anlamak. Mutluluk bir para, maddi duran varlık veya çekici insanlar meselesi değildir, ancak yalnızca kim olduğunla, hayatta verdiğin şeylerle ve hayatta zaten başardıklarınla ​​yetinme yeteneğine bağlıdır.

Kendinizi sevin…. Dünyanızın rengi değişsin… 

İşin üstadı ne diyor bakalım

Ahu ZABUN

Sosyal Medyada Paylaşın:

22 yorum

  1. Yine çok güzel bir yazı olmuş Ahu Hanım. İlgiyle takip ediyorum sizi… “Kişisel eğitim koçlarının bazılarının yalnızca gelişmeye odaklandığını değil, daha çok mükemmellik için çaba gösterdiklerini fark etmek…” İşte bu değil mi aslında sorun. Mükemmel olmak neye göre, kime göre? Doğru olan mutlu olmaksa eğer, mükemmellik de ruhumuza üflenmişse, tutunmalı elimizdeki değerlere, mutluluğun yolunda gitmeliyiz derim naçizane. Sevgi ve mutluluk dolu günler diliyorum.

  2. Şu cümle özetlemiş, harika bir perspektif:
    “Kendinizi yenileyebilirsiniz, farklı şeyler öğrenmek için çaba gösterebilirsiniz, herhangi bir alanda iyi olmak için uğraşabilirsiniz; fakat her konuda mükemmel olmak zorunda değilsiniz.”
    Bence farkındalık üzerine yazılar insana daha fazla şey katabilir, kendi gücümüzün ve sahip olduklarımızın farkına varıp değerini bilmek en önemlisi…

  3. Mukemmel olmak tamam ama kime göre neye göre cok genis bir kavram dediginiz gibi o yüzden mümkün değil gercekten de. Kişisel gelisim kitapları da sürekli şunu yap bunu yap şeklinde olanlar yüzünden bir önyargı oluşturdu bizlere. Ama tavsiye ettiklerinizi okuyacağım. Yine cok güzel bir yazı olmuş kaleminize sağlık.

  4. Her konuda mükemmel olmak da sıkıcı olabilir belki 🙂 Çok önemsemeden yapabildiklerimizle kendimizi mutlu etsek ne güzel olur 🙂

  5. Sayın yazar harika bir yazıydı defalarca okudum her okuyusum da daha farklı bir keyif aldım emeğine yüreğine sağlık. Ayrıca kimse mükemmel değildir olamazda.

  6. Aslında tüm kişisel gelişim kitapları özünde benzer şeyleri söylüyor. Önemli olan bu benzer şeyleri özümseyip, bunlara göre yaşayabilmek. Ama yapmacık olarak değil, içselleştirerek.

      • Kesinlikle öyle. Bir de bunları geçici heveslerle yapmamak gerekli. Hayatın rutini haline getirmemiz gerekiyor. Birkaç hafta yapıp sonra bırakmanın anlamı yok.

      • Yasayarak öğrenir hayatı insan. Gelişmek için yaşadıklarından öğrenmek yeterlidir.
        Belli bir olgunluğa eriştiğiniz zaman ehem ile mühim olanı ayırabiliyorsunuz. O asama kendinizi de iyi tanıdığınız zamanla çakışıyor.
        Kendinizi sevmeye başlıyorsunuz. Çevreniz giderek daralıyor. Dallarınıza iyi tutunan meyvalar size yetiyor.

        Ama bu aşama da hiç kırıcı olmuyor tam aksi sonsuz bir hoşgörüye ulaşıyorsunuz. Böyle olunca da uzman doktorlar gibi bir teshis yeteneği gelişiyor, yaraya derman olmayacak ilacı yutmuyor, sunanı da kırmadan iade ediyorsunuz.
        Elde kalan dostlarla zaman geçirmenin tadına doyum olmuyor. Doğayı hayvanları bitkileri ve insanları evreni eş ölçüde önemsiyorsunuz.
        Dünyanın düzenine yerleştirilmiş uyumlu matematiği düşüncenizde çözümlüyorsunuz. Ruhunuz özlediği dengeye ulaşıyor. Tanrım şükürler olsun dediginiz bu süreçte yolun sonu da görünüyor.

        Huzur yaşayıp öğrenmekle beraber geliyor. Bu yüzden ölenler gülümserken ardında kalanlar ağlıyor.

        Mutluluğun huzurun doruk noktasında geliyor ölüm.
        Bu nedenle giden mutlu geçiyor çizginin öte yanina.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM