Rotauzaklar
Rotauzaklar
gezginsezer74@gmail.com
Mardin Gezi Rehberi
  • 13
  • 304
  • 10 Aralık 2022 Cumartesi
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Mardin Hakkında Bilgiler Mardin Gezi Rehberi…Mardin Dicle ve Fırat nehirleri arasında yer alan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en güzide yerlerinden biridir. Farklı mimari ile tasarlanmış taş evleri ile Mardin binlerce yıldır birçok dine mensup insanlara kucak açmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu 2016 yılı verilerine göre Mardin’de 796.237 kişi yaşamaktadır. Türkiye’nin en kalabalık 26. şehri olduğu bilinen Mardin […]


Mardin Hakkında Bilgiler

Mardin Gezi Rehberi…Mardin Dicle ve Fırat nehirleri arasında yer alan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en güzide yerlerinden biridir. Farklı mimari ile tasarlanmış taş evleri ile Mardin binlerce yıldır birçok dine mensup insanlara kucak açmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu 2016 yılı verilerine göre Mardin’de 796.237 kişi yaşamaktadır. Türkiye’nin en kalabalık 26. şehri olduğu bilinen Mardin Suriye ile komuşudur.3.000 senelik köklü geçmişe sahip olan Mardin’de yapılan kazı çalışmaları şehrin ilk kuruluşunun Paleolitik çağa ait olduğunu göstermektedir.

Mardin’in Kızıltepe, Midyat, Mazıdağı, Dargeçit, Yeşilli, Nusaybin, Ömerli, Derik olmak üzere toplam 8 ilçesi bulunmaktadır. Daha önce başka yabancı devletlerin egemenliği altında olan Mardin şehri Hz. Ali’nin halifeliği döneminde İslam orduları tarafından fethedilerek İslam devletine dahil olmuştur.1071 Malazgirt Savaşı sonucunda da resmen Türk topraklarına katılmıştır.

Mardin tarih kokan havası, farklı kültür mozaikleri ve misafirperverliği ile mutlaka görülmesi gereken şehirlerden biridir. Mardin’i keşfetmeden önce Mardin gezilecek yerler nerelerdir diye soracak olursanız bütün detayları ile anlattığım Mardin Gezi Rehberi yazımı incelemeniz yeterli olacaktır.

mardin-gezi-rehberi

Mardin Gezi Rehberi

Mardin Kalesi

Mardin Kalesi en eski tarihli inşa edilen tarihi yapılardan biridir. Tarihi 1.600’lü yıllara dayanan Mardin Kalesi Mardin’in “kartal yuvası” olarak bilinmektedir. Mardin’e hakim konumda bulunan kale doğal kaya üzerine yapılan eklentileri ile muazzam bir güzelliğe sahiptir. Ayrıca konum itibariyle de Mezopotamya Ovası manzarası net olarak görülmektedir. Birçok medeniyete ev sahipliği eden Mardin Kalesi günümüzde ziyaretçilere kapalı olsa da dışardan görünümünü izlemek ve fotoğraf çekmek için görülmeye değerdir.

Mardin Kalesi gerek sahip olduğu doğal figürleri ile gerekse ihtişamı ile Mardin gezisinde görülmesi gereken yerler sıralamasında başı çekmektedir. Kaleyi yakından ve tüm hatları ile görmek için Zinciriye Medresesine gidip kalenin tüm atmosferini yaşayabilirsiniz.

Deyrulzafaran Manastırı

Günümüzde hala Süryaniler tarafından dini merkez amacıyla kullanılan Deyrulzafaran Manastırı Mardin’e 5 km uzaklıkta yer almaktadır. Manastırın girişinde Süryani patriklerinin heykelleri bulunmaktadır. Manastırın içinde ise 52 adet Süryani mezarı bulunmaktadır.

Rivayete göre manastırın olduğu bölgede safran çiçekleri açtığı için bu manastır adını çiçeklerden almıştır. Manastırın çok şahane bir avlusu vardır. Manastır 3 katlı olup burada sergi alanı, kiliseler, revak ve teras alanı bulunmaktadır. Manastırı ziyaret etmek ücretsizdir.

Zinciriye Medresesi

Mardin gezisinde bir diğer durağımız Zinciriye Medresesidir. Zinciriye Medresesi 1385 yılında Artuklu Sultanı Melik Necmettin İsa tarafından yaptırılmıştır. Medresenin esas adı Sultan İsa Medresesi olsa bile halk tarafından Zinciriye Medresesi olarak çağırılmaktadır.

Taş işlemeleri ve dilimli kubbeleri ile uzak bir noktadan bile dikkat çeken Medrese eski zamanlarda rasathane olarak kullanılmaktaydı. Tarihi görüntüsü ile fark edilen bu yer Mardin deyince akla gelen isimlerin başında gelmektedir. Buraya toplu ulaşım yasak olduğundan araç kiralayarak ya da taksi ile gelinebilir.


Mor Behnam(Kırklar)Kilisesi

6. yüzyılda inşa edilen bu yer Mor Behnam ve kız kardeşi Saro adına yaptırılmıştır. Halk tarafından Kırklar Kilisesi olarak anılan bu yer Ortodoks Kilisesi olarak hizmet vermektedir. Mardin gezisi sırasında akıllarda kalacak bir yer olan kilisede 3 giriş kapısı ile avlu ve çan kulesi bulunmaktadır. Erken dönem Hristiyan mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan bu kilise görülmeye değer yerlerden biridir.

Mardin Ulu Camii

Mardin’in simgesi olan Ulu Caminin bir diğer adı da Cami-i Kebirdir. Mardin en eski camisi olan Ulu Camii Artuklu döneminde inşa edilmiştir. Kubbesi ve minaresi farklı yapıda olan bu caminin tarihi 1176’ya dayanmaktadır. Eski zamanda iki adet minaresi olan bilinen caminin şu anda sadece tek minaresi ayakta kalmıştır.

Süryanilerin söylemlerine göre burası eskiden kilise iken sonradan camiye çevrilmiştir. Ulu Caminin son restorasyon tarihi 2010 yılıdır. Dikdörtgen yapılı caminin 1 adet avlusu ve şadırvanı bulunmaktadır. Mardin’de yer alan diğer benzer yapılar gibi sarı kesme taştan yapılmıştır.

Mardin Dara Antik Kenti

Mardin Dara Antik Kenti Mardin’e 30 km uzaklıkta bulunmaktadır. Mezopotamya’nın Efes’i olarak adlandırılan bu yer 505 tarihinde doğu sınırını savunma amacıyla askeri üs olarak inşa edilmiştir. Dara Antik Kenti’nin çevresi uzun surlarla çevrili olup kentin içerisinde saray, çarşı, kilise, tophane, su sarnıçları ve zindan kalıntıları bulunmaktadır.

Sabancı Mardin Kent Müzesi

Sabancı Mardin Kent Müzesi Sabancı Vakfı tarafından 2007 yılında restore edilmiş 2009 yılında ise Sabancı Kent Müzesi olarak hizmete açılmıştır. Müze iki kattan oluşur. İlk katında Dilek Sabancı Sanat Galerisi bulunurken diğer katında ise Mardin tarihini ve kültürünü anlatan fotoğraflar, yöresel objeler, kitaplar ve yaşam alanları bulunmaktadır.

Mardin gezisinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken bu müze Mardin tarihini tam anlamıyla yansıtmayı amaçlamaktadır. Sabancı Kent Müzesine giriş ücretli olup haftanın her günü 08.00-17.00 arası ziyarete açıktır.

Mardin Evleri

Mardin deyince akla gelen bir diğer yer kent dokusunu bütünüyle yansıtan Mardin evleridir. Mardin evleri hem tarihi yapısı hem de mimarisi ile göz doldurmaktadır. Mardin’e gelen herkesin uğramadan gitmediği bu evler taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biridir. Yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği evler kente farklı bir kimlik kazandırmaktadır.

Mardin gezisine Mardin evleri yapımında kullanılan taşın özelliğiyle devam edelim. Taşın özelliği sebebiyle yazları sıcaktan kışları ise soğuktan korur. Mardin evlerinin her yerini yürüyerek gezebilirsiniz. Gezi sırasında bu tarihi evlerin resmini çekmek için fotoğraf makinenizi yanınıza almanızı tavsiye ederim.

Mardin’de Ne Yenir?

Mardin bilindiği üzere birbirinden farklı yöresel yemeklere sahiptir. Farklı kültürleri içinde barındırdığı için yemek kültürü de oldukça çeşitlidir. Nohut ile yapılan genadir çorbası, lebeniye çorbası, işkembe dolması ve kibbe en meşhur yöresel yemeklerdir. Bunların yanında içli köfteye benzeyen irok, ikbebet ve olmazsa olmaz kaburga dolması Mardin’in en sevilen yemekleridir. Bu yemeklerin tadına baktıktan sonra Mardin’in meşhur mırra kahvesini denemenizi öneririm.

Mardin’de Nerede Kalınır?

Mardin oldukça farklı kültür mozaiklerine sahip olan bir yerdir. Her yıl binlerce ziyaretçiye kapısını açan bu yerde farklı konaklama seçenekleri mevcuttur. Mardin gezisinde konaklamak için tavsiye edeceğim bazı otel ve pansiyonlar;

-Gazi Konağı Butik Hotel

-Büyük Mardin Otel

-Mardius Tarihi Konak

-İpekyolu Guesthouse

-Mardin Apart Hotel

Sinop gezi rehberi için tıklayınız

Mardin Gezisi İçin Ayrılacak Bütçe

Mardin gezisi için bütçe hesaplamasını en düşük ve 1 haftalık olarak yapalım.3 yıldızlı otelde 7 gece konaklama 1.400 TL ve gidiş-dönüş uçak bileti 354 TL olduğundan toplam 1.754 TL otel ve yol ücretleridir. Buna ek olarak diğer giderler eklenirse 2.500 TL ayırmanız gerekecektir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

13 yorum

  1. Ah Mardin bu sene seni görmek için hazırlandım ama aksilik oldu kavuşamadık. Çok görmek istediğim yerlerden birisi.
    Bu yazı içimi burktu. napalım nasip diyelim

  2. Mardin şehrimiz başlı başına bir medeniyettir. Gezme imkanı bulanlar bu muhteşem tarihi ve kokusunu hissetmişlerdir . Paylaşım için teşekkür ediyorum. En azından gidilmese de bu yazıyla ön bilgi sahibi olunabilir.

  3. Çok harika tarih kokan bir şehir. Birçok kültüre ve dine de ev sahipliği yapmış olması onu eşsiz kılıyor. Görseller beni bir kez daha götürmüş oldu, çok teşekkürler. Dar ara sokaklarından araç geçemediği için plakalı eşeklerin kullanıldığı detayını vermiş olayım:)

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM