Ahu Zabun
Ahu  Zabun
ahuzbn@gmail.com
Hayır Diyebilmek
  • 23
  • 273
  • 28 Aralık 2022 Çarşamba
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    1 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Hayır diyebilmek için bir reddedilme ile uğraşmayı göze almak çok zor olabilir. Ancak birçok insanın daha da zor bulduğu bir şey, reddetmesi gereken kişi yani “hayır” demek zorunda olan kişi olmasıdır. Hayır diyememek bir kibarlık göstergesi değildir. Hayırın ne demek olduğunu da pek bilmiyoruz ve kibarlıkla hayırın arasındaki farkı ayırt etmemiz gerekiyor. Herkesin sevgilisi olma […]

Hayır diyebilmek için bir reddedilme ile uğraşmayı göze almak çok zor olabilir. Ancak birçok insanın daha da zor bulduğu bir şey, reddetmesi gereken kişi yani “hayır” demek zorunda olan kişi olmasıdır. Hayır diyememek bir kibarlık göstergesi değildir. Hayırın ne demek olduğunu da pek bilmiyoruz ve kibarlıkla hayırın arasındaki farkı ayırt etmemiz gerekiyor.

Herkesin sevgilisi olma

Hayır diyemediğimiz zaman korkunç sorumluluklar veya büyük miktarda ekstra işler bizi bekliyor olabilir. Öyleyse neden bir isteğin kibarca nasıl reddedileceğini, zamandan ve sinirlerden tasarruf etmeyi öğrenmiyorsunuz? Herkesin sevgilisi olmayı bırakmanın zamanı geldi, böylece hayatını istediğin gibi yaşayabilirsin.

Bunun uygun bir şekilde nasıl yapıldığını bilmek oldukça zordur. Başlangıçta, reddetme kavramının arkasında yatan temel prensibi basitleştirmek çok yararlı olabilir. Durumu bir robot kadar duygusuz görmeye yardımcı olabilir. Bu nedenle, ne zaman bir kişi bir taleple karşı karşıya kalsa (istek, gereksinim, ısrar, geri bildirim, meydan okuma, talep vb.) talebi kendimizden memnun hissetmemize, kendimizi rahat hissetmemize bağlı olarak değerlendirmek zorunda kalacağız.

O ya da Değil

Buna dayanarak kabul etmek veya reddetmek için bir karar vermemiz gerekecek. Teoride, bu kadar kolay. Eğer beğenirseniz kabul edersiniz. Eğer beğenmediyseniz, sadece “hayır” diyin ve reddedin. Ne yazık ki, teoride olduğu gibi hayır demek bu kadar basit olsaydı burada olmaz ve bu makaleyi okumazdınız değil mi?

Robot olmadığımız için (neyse ki!) Bir şeyi sevip sevmememize dayanarak karar vermek bizim elimizde neyse ki. Her zaman karar alma sürecimizi etkileyen faktörler olacaktır. Şimdilik bu faktörlere sosyal bileşen veya basitçe vicdan diyelim. Pek çok durumda, sosyal faktörler hayır diyebilmek ve diğerinin duygularını incitmekten korktuğumuzda onu huysuz bir “evet”, iyi” olma isteğimizi zorlar. Bu aynı zamanda bir kişiyi hayal kırıklığına uğratmak ya da talebi reddetmenin sonuçlarından korkmak istemediğimizde olur.

Bunun için mükemmel bir örnek, patronunuz sizden fazla mesai yapıp yapamayacağınızı sorsa da, fazla mesai yapmanıza rağmen kaotik bir iş yükü olmasına rağmen, öfkenizi yutuyor ve işi yapmayı kabul ediyor musunuz yoksa bunu yaparken patronunuzu hayal kırıklığına uğratma riskini taşırken ekstra iş yapamayacağınızı açıkça ifade ediyor musunuz?

Kısır Döngü

Hayır diyebilmek için ne yapmalıyız. Çoğu durumda, reddetmediğiniz için ciddi bir psikolojik sorun haline gelebiliyor, çünkü kendimize ve istediklerimize bakmayı unutmaya meyilliyiz, aynı zamanda diğerlerini reddetmemiz için umutsuzca incitmemeye çalışırız . Gördüğünüz gibi, dikkatimizi kendi hislerimizden ve taleplerimizden çekerken diğerlerine karşı aşırı duyarlı olma kısır bir döngü oluşturuyor.

Hayır diyebilmek, bunun gerekliliğini bildiğiniz zaman “evet” derken arkadaşlık, nezaket ya da şefkat işareti olarak rasyonelleştiriyorsanız, çözüme yaklaşmanız biraz zor görünüyor. Ağzından evet çıkarken , iç sesin hayır diyorsa bu zor bir durum burayı tekrar düşünmeniz gerekiyor.

Tüm sıkıntı, sadece başkalarına sizi olumsuz düşünmeleri için bir neden vermek istemediğiniz veya talep ettikleri her şeyi yapmadığınızda arkadaşlık / iş ilişkisini bırakacaklarına inanmak istemediğiniz için mi?

Cesaret

Sonunda, kendinize odaklanmak yerine, kendi görevlerinize ve kendi gelişiminize odaklanmak yerine, başkalarının ilgilenmesi gereken şeyler için enerji ve konsantrasyona çok fazla zaman harcarsınız. Bunu kırmak için açıkça bir çizgi çizin ve hayır demek için cesaret verin kendinize.

Benim için ise, bir şeyi yapmak istemediğim zaman, bir şey yapmam istediğinde, açıkça “hayır” diyebilmek hayatımın önemli bir parçası oldu. Başkalarını reddetmiyorum çünkü kaba ya da kaba olmak istemiyorum, ne onların duygularını incitmek istiyorum ne de hakaret etmek istiyorum. Sadece açıkça hayır diyorum.

Çünkü, ben kendi hayatımı bağımsız bir şekilde yaşıyorum ve “hımm ve haw” yapmıyorum, ama ne zaman yardım edebileceğim bir şey var oradan kaçmıyorum. Sadece istemediğim bir şey olursa sebebini kısaca söyleyerek açıkça HAYIR diyorum. Hayır demek kabalık değil bunu aklınızdan çıkartmayın.

Yani, uzun bir hikayeyi kısaltmak için; HAYIR demek ve hepsinden önemlisi nasıl açıkça reddetmeyi, neden birisinin isteğine “hayır” dediğinize dair anlaşılır, makul ve kendinden emin bir açıklama yaptığınızda bu işi çözülecektir.

Samuray

Bir samurayın hayatını okurken öğrenmiştim, hayır diyebilmek için yedi rakamınının öneminden bahsediyordu. Yedi kere nefes alıp verdikten sonra karar verin diyordu. Denediğinizde anlayacaksınız ve kararınızın ne olduğunu göreceksiniz.

Bu çizgi filme bir göz atın bazı durumlarda kendinizi göreceksiniz. Buna son verme zamanı geldi. Çünkü mükemmel olmaya gerek yok .

https://www.youtube.com/watch?v=T3E6kFb0gWs

Sosyal Medyada Paylaşın:

23 yorum

  1. Hayır diyebilmek insanın ruh sağlığı için çok önemli. Biraz zor gibi gözükebilir lakin herkesi memnun etmeye kalkarsak insan kendini üzer ve yıpratır. Bu detayı göz ardı yapmamak lazım.

  2. Hayır diyebilme cesareti kolay elde edilen bir şey değil. Çünkü nerede hayır dediğin çok önemli bir detaydır. Hiç hayır diyemeyen kişiyle, gereksiz hayırlar ile insanları kıran kişi benim gözümde aynıdır.

    • Dengeyi kurabilmekte iş yine mevzu denge olayina giriyor. Patavatsizlikla acik sözlülüğü birbirine karistiranlar gibi 🙂 yine guzel bir yorum duo diyet 🙂 teşekkürler

  3. Hayır demeyi öğrendiğim gün, yeniden doğduğum gündü 🙂 Her ne kadar zor olsa da bunu başarmıştım ve sanırım kendime yaptığım en büyük iyilikti bu; insanın kendine yapacağı en büyük iyilik “Hayır” demeyi bilmesiydi. Paylaşım için çok teşekkürler.

  4. Öncelikle kaleminize sağlık diyorum, net bir biçimde ifade etmişsiniz. Bu konunun öyle basit bir şekilde düzeltilebileceğine inanmıyorum. ”Hayır diyememe” durumu, bir anda gelip yerleşmiyor insanın içine. Dünyaya gözlerimizi açtığımız andan itibaren, kişiliğimizin ve davranışlarımızın şekillendirilmesinde kullanılan harcın içine konulanlarda saklı her şey. Nasıl ki tüm psikolojik sorunlar aniden oluşmadıysa ve bir anda iyileştirilemiyorsa; herkese ”evet” diyen birinin kolayca ”hayır” diyebilmesi mümkün değil. Nereden mi biliyorum? Kendimden 🙂 Teşekkürler…

    • Özkan bey nasil da guzel yorumlamışsınız cok teşekkürler… evetleri bir nebze de olsa hayırlara çevirmeyi diliyorum 🙂

  5. Hayırlar bazen hayata can katar bazen de hayatı tuz katar. Sonuçta kabul etmek gerekir ki bizim hayatımız için önemli bir fonksiyonu var… Güzel yazı için teşekkürler…

  6. Insanlara hayır diyebilmek çok önemli Çok güzel bir konuya temas etmişsiniz Tebrikler

  7. Çok önemli ve değerli bir yetenek “hayır diyebilmek”. Ayrıca, öğrenilmesi gereken, yararları ve zararlı bilinmesi gereken bir olgu. Siz bu yazıda bunu çok güzel açıklamışsınız. Tebrik ederiz.

  8. Hayat cok acimasiz oluyor bazen. Öyle bir an geliyorki hayir diyeceğin yerde evef diyorsun aslinda. Amma velakin kaleminiz harika yazmış hocam. Hayir diyebilmek bazen demek hatta bazen değil hayir ise hayirdir diyebilmek lazım. Hocam emeginize yüreğinize sağlık her bor yaziniz kitap olacak nitelikte umarim bir gün kitabınızı elimizde okuyor oluruz. Tskler

    • Gezgin Sezer çok teşekkür ediyorum. Kitap için daha zaman var 🙂 ama bunu duymak çok güzel oldu, çok mutlu oldum 🙂 inşallah diyelim

  9. Insanın yaşı ilerledikçe hayır demek kolaylaşıyor. Şunu da belirtmek isterim hayır diyen insanlar daha kıymetli. Hani bir laf vardır deveyi diken diye başlar. Hayır diyerek kimseyi kaybetmezsiniz Hatta insanların gözünde daha kıymetli olursunuz.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM