Google Search Console Kaydı Nasıl Yapılır?
Abone Ol 

Google Search Console Kaydı Nasıl Yapılır?

Merhaba arkadaşlar bu yazımızda Google Search Console Nedir? Google Search Console kaydı nasıl yapılır? konularını inceleyeceğiz. Web site sahiplerinin arama motorlarında hızlı index almak adına yaptıkları işlemlerden biri olan ve Google’ın bir hizmeti olan Google Search Console kaydı nasıl yapılır, kayıt işleminde yer alan doğrulama yolları nelerdir? sorularının cevaplarını bu yazımızda siz değerli kullanıcılara vermeye çalışacağız. Google Search Console Nedir? […]

Merhaba arkadaşlar bu yazımızda Google Search Console Nedir? Google Search Console kaydı nasıl yapılır? konularını inceleyeceğiz. Web site sahiplerinin arama motorlarında hızlı index almak adına yaptıkları işlemlerden biri olan ve Google’ın bir hizmeti olan Google Search Console kaydı nasıl yapılır, kayıt işleminde yer alan doğrulama yolları nelerdir? sorularının cevaplarını bu yazımızda siz değerli kullanıcılara vermeye çalışacağız.

Google Search Console Nedir? Ne İşe Yarar?

Google Search Console kaydına geçmeden evvel bu kavramın ne olduğunu ve ne işe yaradığını anlatmakta yarar var. Google Search Console, web sitesi olan bilgisayar kullanıcılarına Google tarafından ücretsiz sunulan bir web hizmetidir. Web site sahiplerinin internet sitelerini Google dizinine eklemelerini, dizindeki durumunu kontrol etmelerini ve optimize etmelerini sağlar.

Google Search Console Kaydı Nasıl Yapılır?

Google Search Console’da bir kayıt oluşturmak için öncelikle bir gmail hesabınızın olması gerekiyor. Gmail hesabınız yoksa kayıt oluşturmak için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz. ( Gmail Kaydı Oluştur ) Bir gmail hesabınızın olduğunu varsayarak işleme ikinci basamaktan devam ederek ilerliyoruz. Google arama motoruna Google Search Console yazdıktan sonra çıkan ilk sayfaya giriş yapıyoruz.

Google arama sonucu ilk sırada yer alan adrese girdiğinizde karşınıza aşağıdaki gibi bir alan çıkacak. Burada yer alan 2 yönlendirme alanından yararlanabilirsiniz. Ama sağ tarafta yer alan URL ön eki yönlendirme formundan yararlanarak başarılı bir şekilde sitenizi ekleyebilirsiniz.

Yukarıdaki sayfaya eriştikten sonra sitenizin bulunduğu URL’yi ekledikten sonra karşınıza URL’nizin bulunduğu sitenizin doğrulamasını isteyecek bir doğrulama uyarısıyla karşılacaksınız. Biz sitemizi daha önce doğrulattığımız için sizlere hangi tür doğrulama yöntemleri var onlardan bahsetmek isterim.

Google Search Console Doğrulama Yöntemleri

Google Search Console ‘da HTML dosyası, HTML etiketi, Google Etiket Yöneticisi, Alan adı sağlayıcısı olmak üzere 4 farklı yoldan sitenizi Google arama motoruna doğrulatabilirsiniz.

HTML Dosyası Doğrulama Yöntemi

HTML Etiketi Doğrulama Yöntemi

WordPress altyapılı bir siteniz için doğrulama işlemi yapıyorsanız HTML Etiketi Doğrulama Yönteminden yararlanabilirsiniz. Burada yer alan meta etiket kodunu wp admin panelde yer alan Görünüm > Tema Düzenleyici kısımlarını takip ederek footer.php veya header.php kısımlarından birine özellikle dikkat edin bu ikisinden birinde genelde header.php’de olur <body> bölümünden önce <head> bölümüne ekleyerek doğrulama işleminde bulunabilirsiniz.

Bunun yanında SEO eklentilerinden Yoast SEO, All in SEO Pack veya Rank Math eklentilerinden herhangi birini kullanıyorsanız bu eklentilerde yer alan Web Yönetci Doğrulama kısımlarından yararlanarak yukarıda yer alan meta etiketi kodunu burada ilgili alana yapıştırarak doğrulama işleminde bulunabilirsiniz.

Google Etiket Yöneticisi Doğrulama Yöntemi

Alan Adı Sağlayıcısı Doğrulama Yöntemi

Gördüğünüz gibi her bir doğrulama yönteminin altında Doğrulama butonu var. Doğrulama işleminde yer alan süreçlerden herhangi birini gerçekleştirdikten sonra Doğrulama butonundan yararlanarak sitenizi Google arama motorunda gözükmesini sağlayacak doğrulamayı başarılı bir şekilde gerçekleştirebileceksiniz.

Google Search Console’da doğrulama işlemini yaptıktan sonra ana sayfaya yölendirileceksiniz. Aşağıdaki görselde göründüğü gibi en üstte sitenizin doğrulanmış adresi yer alacak. Bunun yanında sitenizin performansını izleyeceğiniz pencere, URL ekleyebileceğiniz URL denetimi penceresi, sitenizde yer alan hataların veya değerlerin kapsam penceresi, eski içerikleriniz varsa kaldırmak istediğiniz bunu sağlayacak URL kaldırma penceresi ve daha birçok özellik Google Search Consela ana sayfasına karşınıza çıkacak.

Google Search Console URL Ekleme

Google aramalarda hızlı index almanın bir yolu da web sitenizde paylaşmış olduğunuz linkleri ( konu linkleri) Google Search Console eklemenizden geçmektedir. Şöyle ki aşağıda anlattığımız haliyle sitenizde bulunan içeriklerin linklerinin eklenmesi halinde 1 – 2 gün ( süre sınırı yok genelde aynı gün paylaşımınız Google aramalarda çıkabilmektedir.) içerisinde hızlı bir şekilde index alabileceksiniz.

Şimdi sizlere Google Search Consela’a sitenizde yer alan bir içeriğe ait url linki nasıl eklenir? konusunu detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağım.

Google Search Console ana sayfasında bulunan menü araçları arasında yer alan URL Denetimi bölümüne tıkladığınızda karşınıza aşağıdaki gibi bir arama penceresi çıkacak.

Bu arama penceresine benim yaptığım gibi linkinizin tamamını yapıştırıp Enter tuşuna basmalısınız. Daha sonra karşınıza aşağıdaki gibi bir alan çıkacak.

Gördüğünüz gibi ilk defa eklemeye çalıştığınız URL’niz Google’da Yok uyarısı ile karşılaşmaktadır. Burada eklemeye çalıştığımız URL’nin Google’da yer almasını sağlamak için sağ tarafta işaretlediğim alan olan Canlı URL’yi Test Et kısmından yararlanarak URL’yi Google’da görünür hale getirmeye çalışacağız. Bu alana tıkladıktan sonra bir süre beklememiz istenecek, bu süre çok uzun sürmez genelde 10 20 sn kadar bir süre…

Canlı URL’yi Test Et butonuna tıkladıktan bir süre sonra aşağıdaki görseldeki gibi bir uyarı ile karşılaşacağız. Burada artık daha önce Google’da görünür olmayan linkimiz artık Google tarafından kullanılabilir olacaktır. Şimdi artık son bir işlemimiz kaldı.

Aşağıdaki görselde ifade ettiğim gibi siyah kutucuk arasına aldığım ve Dizine eklenmesini iste uyarısının olduğu pencereye tıklayarak URL’nin Google’a yüklenmesini sağlayabilirsiniz.

Google Search Console kaydını elimizden geldiğince ayrıntılı bir şekilde aktarmaya çalıştık. Burada şöyle bir algı oluşmasın, Google sitenize eklediğiniz her yazıyı süresi değişmekle birlikte elbette indexlicektir. Bizim burada anlattığımız yol, bu süreyi kısaltmak ve paylaşılan içerikleri Google’a daha hızlı tanıtmaktır. Faydalı olması dileğiyle hoşçakalın…

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM