Sudenaz Köşklü
Sudenaz  Köşklü
sudenazkosklu@gmail.com
Rap Nedir Rap Savaşları
  • 0
  • 360
  • 11 Kasım 2022 Cuma
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    1 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Rap, Hip-Hop alt kültürünün bir koludur. Rap Nedir Rap Savaşları konusundan önce, kökeni nereden gelmektedir onu inceleyelim. Kökeni 1970’lerde özellikle Afrika kökenli insanların yaşadığı Amerika’nın kenar mahallelerine, bir diğer deyişle “getto”lara dayanmaktadır. Kültürel kökeni Amerika’da olmasına karşın, bilinen ilk Rap parçası İtalyan Adriano Celentano’nun Prisencolinensinainciusol şarkısıdır. Ağır eleştiri Rap kelimesi, İngilizce sözlük anlamı olarak “ağır […]

Rap, Hip-Hop alt kültürünün bir koludur. Rap Nedir Rap Savaşları konusundan önce, kökeni nereden gelmektedir onu inceleyelim.

Kökeni 1970’lerde özellikle Afrika kökenli insanların yaşadığı Amerika’nın kenar mahallelerine, bir diğer deyişle “getto”lara dayanmaktadır. Kültürel kökeni Amerika’da olmasına karşın, bilinen ilk Rap parçası İtalyan Adriano Celentano’nun Prisencolinensinainciusol şarkısıdır.

Ağır eleştiri

Rap kelimesi, İngilizce sözlük anlamı olarak “ağır eleştiri” anlamına gelmektedir.sözlerin müziğin tempo ve ritmine uyarlanarak söylendiği bir yapıdadır. Rap çoğunlukla hızlı ritmle söylenen sözlerdir. Müziğin temposuna uygun olarak kafiyeli kelimelerden oluşan sözler söylemek de MC’lik- Master of Ceremonies (Seremoni Ustası)- olarak adlandırılmaktadır. 

Rap terimi 1979 yılında keşfedilen iki kayıt sayesinde Hip-Hop ile özdeşleşmiştir. Bunlardan ilki King Tim III’nin Personality Jock’u Hip-Hop’un bilinen ilk kaydı olarak tarihe geçmiştir.

Türklerin Avrupa’ya toplu haldeki işçi göçleri 1950’li yıllarda başladı. Almanya’ya gelen bu işçi grupları içinde, Türklerin konumu çok farklıdır. Diğer göçmen işçilerden farklı bir din ve kültüre sahiptirler. Bu nedenle de uyum konusunda olduğu gibi birçok konuda diğer işçi gruplarına oranla daha fazla sıkıntı çekerler.

Almanya’da, Alman diskolarına alınmayan Türk ve diğer etnik kökenli gençler Amerikan diskolarına gitmeye başladılar ve ilk kez buralarda hip hop ve rap müzik kültürüyle tanıştılar.

TÜRKÇE RAP

1986 yılında kurulup 2000 yılında sona eren İslamic Force adlı Türk kökenli rap müzik grubu müziklerini İngilizce yapmıştır ve bu yüzden Türkçe rap içerisine dahil edilmemiştir. Fakat İslamic Force, 1. Jenerasyon sayılmaktadır.

1990-1995 yılları arasında genellikle Almanca ve İngilizce icra edilse de 1991 yılında King Size Terror adlı oluşumda bulunan Alper Ağa’nın “Bir Yabancının Hayatı” parçasıyla Türkçe sözlü rap müzik dönemi kısmen başladı. Asıl Türkçe rap, 1995 yılında Cartel ile Türkiye’de boy gösterdi.Cartel’den sonra 1996 yılında Türkiye’de kurulan ilk rap oluşumu Bursa’dan Barikat grubu oldu. 2002 yılında Barikat grubuna Türkçe Rap Müzik Ödülleri verildi.

1997-98 yılları arasında Yunus Özyavuz (Sagopa Kajmer), Bilgin Özçalkan (Ceza) ve Tarık Gamert (Dr. Fuchs) gibi isimlerle Kuvvetmira oluşumu, 1997 yılında İstanbul’dan genellikle graffiti ile uğraşan Tunç Dindaş (Turbo), 1997 yılında İzmir’den Yener Çevik ve Almanya’nın Berlin şehrinden Fuat Ergin, 1999 yılında Cash Flow ve NormLife grubunun kurucuları olan Erman-Ender, Ankara’dan Mode XL grubunu kuran Evren Besta-Yasin Vural (VeYasin) ve Edirne’den AdrianaPolis’in kurucusu Rapozof gibi Türkçe rap sanatçıları ortaya çıkmaya başlamıştır.

1995-2000 yılları arasında amatör olarak çalışan birçok isim bu dönemde yavaş yavaş profesyonellik kazanmıştır. Örneğin Sansar Salvo (Ekincan Arslan), Pit10 (Server Uraz) ve Canka bu isimlerden sadece üç tanesidir.

1998 yılında çıkış yapan Ayben ve Kolera’dan sonra başka kadın rap müzisyenleri de ortaya çıkmıştır. Örneğin 2002 yılında İzmir Karşıyaka’da Kübra Demirkol (RapAngels Q) ve Pınar Demirkol (RapAngels Pi) tarafından Rapangels grubu kurulmuştur.

Sagopa Kajmer-Ceza dissleşmeleri (2005-2010)

Türkçe rap tarihinin en büyük dissleşmelerinden biridir. 2004 yılının sonlarında Sagopa Kajmer ve Ceza arasında soğuk rüzgarlar esmeye başladı. 2005 yılının ortasında Ceza’nın kız kardeşi Ayben’in Sagopa Kajmer’e laf atması ve Kolera’nın Ceza’nın oynadığı lolipop reklamını bunu para için yaptı olarak yorumlamasıyla Ceza, Sagopa Kajmer ve Kolera’ya Mürekkep Doldurdum adlı küfürlü bir diss attı. Ardından Sagopa Kajmer, Kuvvetmira ekibiyle birlikte Disstortion EP adlı 6 parçalık az küfürlü bir diss albümü hazırladı.

Bu albümde Ceza başta olmak üzere Ayben, Rokabeat ve Sahtiyan’a açıkça göndermeler bulunmaktadır. Buna karşılık Ceza’nın karısı Rokabeat ve Ceza’nın kız kardeşi Ayben, Kolera’ya ve Sagopa Kajmer’e Günlerin Ağlak adlı bir diss attı. Sahtiyan ise Kartlar Karışsın adlı diss şarkısını yayınladı.Buna cevaben Sagopa Kajmer kolera ile birlikte Pesimist EP 4 albümünde Trakonya, Cümle mühendisi ve dil yaratmakta en asil silahları(son dize) adlı diss şarkılarını yayınladılar.Bir takım olaylardan sonra Sagopa Kajmer, 2007 yılında Ceza ve Ayben’e şahsına ve karısı Kolera’ya hakaret ettikleri, aynı yıl bir konserde Ceza, Salako Kajmer diyerek lakabıyla dalga geçtiği için dava açtı. Aynı yıl içinde Fuat Ergin, Sagopa Kajmer’e kızarak Kırmızı Halı adlı bir diss attı. Buna karşılık Sagopa Kajmer, Fuat Ergin’e de dava açtı. Bu olaylardan sonra sanatçıların parçalarının içinde, katıldıkları showlarda ve konserlerde bir sürü göndermeler yapıldı.

Türkçe rap

Bir süre sonra Türk gençliği tarafından öyle benimsendi ki 2005’li yılların başında birçok Türk genci rap adı altında aktif faaliyetler gösterdi.

2005 yılında N.F.R Team’in kurucusu Nefer Flex, Ais Ezhel gibi birçok müzisyeni bünyesine alan Kat10 oluşumunu kurdu. Fakat daha sonra bu oluşum dağıldı.
2005 yılında Sagopa Kajmer ve eşi Kolera, Melankolia Müzik adlı şirketi kurarak müzisyen gençlere destek vermeyi amaçladı.
2005 yılında İzmir’de Anıl Piyancı’nın oluşturduğu Yeşil Oda kuruldu. Yeşil Oda’ya daha sonra Araf, Grogi, Kamufle gibi önemli isimler katıldı.

2009 yılında İstanbul’da Saian, Hayki, Karaçalı, Patron ve Da Poet gibi usta isimlerin oluşturduğu Sefalet Records’un ardılı olarak Professional Music Company (PMC) kuruldu. Bu oluşuma sonrasında Onur Uğur, Selim Muran gibi isimler katıldı.

2009 yılında DJ Ergün Önderliğinde Master Of Turkrap ekibine Metin ve Talip katılmıştır ve Blue Jean Magazine dergisinde yazarlık yapmışlardır.

Turkish Hip Hop Belgeseli Yönetmenliğini Cengiz Özkarabekir’in üstlendiği, 9 Kasım 2007 ve 18 Kasım 2007 tarihlerinde CNN Türk kanalında yayınlanmış iki bölümlük Türkçe rap ve Türkçe hip hop hakkındaki en geniş kapsamlı ilk belgeseldir.

Rap Nedir Rap Savaşları

Ek bilgi: 19 Kasım 2000 tarihinde 1. Jenerasyon’un öncüsü İslamic Force’un kurucularından Bülent İpek (Boe B) hayatını kaybetti.

Rap Nedir Rap Savaşları

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Yorum yazmak için giriş yapmalısın

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM