Görkem Kurt
Görkem  Kurt
kurtgorkem925@gmail.com
Naftalin Kokulu Sandıklar
  • 7
  • 197
  • 01 Ekim 2022 Cumartesi
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Eveet sayın okuyucularım yine ve yeniden bir bayram tatiline girdik ve çabucak da çıktık. Her zaman ki gibi bazılarımız işi yüzünden gidemedi gidenler ise sadece anne ve babasıyla bayramlaşıp telefonuyla ilgilendi. Çocuklar desek kıyafet alındı diye hiçbir heyecanı olmayan sadece tablet yada bilgisayar odaklı canlılara dönüşmüş durumdalar. Peki ya nerede o eski bayramlar? “Naftalin Kokulu […]

Eveet sayın okuyucularım yine ve yeniden bir bayram tatiline girdik ve çabucak da çıktık. Her zaman ki gibi bazılarımız işi yüzünden gidemedi gidenler ise sadece anne ve babasıyla bayramlaşıp telefonuyla ilgilendi. Çocuklar desek kıyafet alındı diye hiçbir heyecanı olmayan sadece tablet yada bilgisayar odaklı canlılara dönüşmüş durumdalar. Peki ya nerede o eski bayramlar? “Naftalin Kokulu Sandıklar” nerede?

Nerede o eski bayramlar

Annelerimizin babalarımızın hatta ninelerimizin anlattıklarına göre bayram akşamı çocuklar heyecandan uyuyamayıp kıyafetlerini baş ucuna alıp öyle uyurlarmış. Büyüklerimiz ise tüm köyü gezer , herkesle bayramlaşırmış .Geceleri sohbet hiç bitmezmiş . Peki ya şimdi ne haldeyiz görüyor musunuz? Nerde naftalin kokulu sandıklar? Herkesin elinde bir telefon ,aynı evin içinde oturan bir sürü boş zihin. Ya annesi kızıyla yüz yüze konuşmak yerine,aynı evin içinde mesaj atar hale geldik. Çocuklarda “bayram sevinci” diye bir kavram kalmamış durumda hatta bazıları bayram nedir bilmez halde.

Herkes teknoloji bağımlısı olmuş halde ve buna bende dahilim. Kimsenin kimseye saygısı yok bu devirde . Önceden çocuklar şeker toplama yarışına girer, hep birlikte bayram harçlıklarını sayarlarmış. Şimdi bakıyorum dedelerinin ellerini bile öpmüyor vaziyetler. Bu durum gerçekten açıklanamayacak kadar acı.

Naftalin kokusu

Nerde o naftalin kokulu sandıklar diyorum bazen kendi kendime . Keşke en az on beş yıl önce doğsaydım diyorum bazen. Şuan bayram bilen,saygı bilen,sevgi bilen çocuk,yetişkin sayısı yok denilecek kadar . Kimsenin eskiye saygısı kalmamış durumda. Nerde o anneannelerimizin el yapımı özel tarifleri, naftalin kokulu sandıkları, nerde o sokaklarda koşuşan , maç yapan,bilye oynayan çocuklar… Hiç görmediğim günleri özlüyorum evet belki garip gelebilir ama kulaktan duyma bilgilerle de olsa ben o zamanı özlüyorum.

Şu an herkesin yediği önünde ,yemediği arkasında olduğu için böyleyiz aslında. Herkes monotonlaşmış birer robot. Emek artık o kadar büyük bir şey değil kimsenin gözünde. Eskiler böyle miydi? Eve üç kuruş ekmek getirmek için gece gündüz çalışırdı dedelerimiz. Anne ve babalarımız da onları örnek alıp bu zamana kadar arı gibi çalışmışlar biz ise “ne de olsa annem/babam çalışıp bana miras bırakır” düşüncesi içinde olduğumuz için bu rahatlığımız. Eskileri özlememin sebeplerinden biri de bu .Ne kadar yorulsan da o tatlı bir yorgunluk olup ,karşılığını alınca çok mutlu olduğun bir durum olur. Ahhh eskiler ahhhh…

İşte şimdi ki bayramlar da sokaklar da benzemiyor eskiye. O tatlı,neşeli , cıvıl cıvıl bayramlar yok artık. Eskisi gibi büyüklerimize saygı , küçüklerimize sevgi yok. Dünya kötü bir hal almaya başlamış durumda . Keşke eskisi gibi olsa her şey .Biraz özlem dolu bir yazı oldu sanırım ama bence bir çoğumuz o naftalin kokusunu özlüyoruz. Öyle değil mi?

Diğer yazılarıma göz atmak isterseniz bir tık yeterli 🙂

Görkem KURT

Sosyal Medyada Paylaşın:

7 yorum

  1. Biz erkekler “naftalin kokulu sandık” denildiği zaman birçok konuda olduğu gibi futbola çekiyoruz. Başlığı okur okumaz aklıma formam geldi. Takımın kötü gidişi ile birlikte forma sandıklara kaldırılır. Başarı gelince naftalin kokulu sandıktan çıkartılır. Ben allahtan hiçbir zaman böyle bir tarafta olmadım. 🙂

  2. zamanla herşey değişiyor maalesef bazen iyi yönde bazen kötü yönde merak ediyorum bizim çocuklarımızda ilerde ah nerde o eski bayramlar diyecekler mi…sevgilerimle…

  3. “Ne varsa eskilerde var” sözü ancak bu kadar iyi anlatılabilirdi. Sanırım bir zaman makinesi icat edilecek olsa birçoğumuz o dönemin çocuğu olup o bayram sabahlarına uyanmak isterdi.
    Ya da daha fazla teknolojinin olduğu gelecek yıllara.. İhtimal dahilinde, ilk seçeneğe sarılan şanslı azınlıktan olacağıma eminim ama ben.
    Ne kadar inkar etsek de hepimiz bu cam ekranlara, insanların gözlerinin içine baktığımızdan daha fazla bakar hale geldik. Halbuki anlasak bir insanların gözlerinin en derinlerine bakıp onunla bir şey paylaşma hissini, belki de sosyal medyada her şeyimizi paylaşmak istemeyeceğiz.
    Bu harika yazı için çok teşekkürler,
    Sevgiler, Ece ?

  4. Eski günlerin kokusunu hissetmek için Naftalini seçmeniz isabet olmuş. Ne kadar unutulmuş olsa da bazı şeyler, o günleri yine de yaşatmaya çalışmak gerek elimizden geldiğince…Teşekkürler.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM