Sudenaz Köşklü
Sudenaz  Köşklü
sudenazkosklu@gmail.com
İbni Batuta ‘nın Dünya Turu
  • 2
  • 253
  • 15 Nisan 2023 Cumartesi
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    4 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Farslı kaşif ve kadı İbni Batuta ‘nın hayatı günümüzde pek az bilinse de hayranlık uyandırıcı bir yolculuk, macera ve kaçış hikayesidir. Bundan 600 yıl önce yaşayan İbni Batuta ‘nın zamanında ne uçak ne tren ne de otomobil vardı. Buna rağmen, İbni Batuta insanları şaşkına çeviren 120.000 km (75.000 mil) yol kat etti. Bu mesafede Dünya’nın […]

Farslı kaşif ve kadı İbni Batuta ‘nın hayatı günümüzde pek az bilinse de hayranlık uyandırıcı bir yolculuk, macera ve kaçış hikayesidir. Bundan 600 yıl önce yaşayan İbni Batuta ‘nın zamanında ne uçak ne tren ne de otomobil vardı. Buna rağmen, İbni Batuta insanları şaşkına çeviren 120.000 km (75.000 mil) yol kat etti. Bu mesafede Dünya’nın etrafında atılacak 3 tura denk geliyor.

Dar-ül İslam

1300’lerde İslam dünyası ya da diğer ismiyle Dar-ül İslam Avrupa’dan Çin’e kadar uzanıyordu.

Mümkün olduğunca uzağa seyahat edebilmek için 2 kural benimsemişti.

  1. Mümkün olduğunca fazla müslüman ülke gez.
  2. Aynı yoldan asla iki kez geçme.

RÜYADAKİ MESAJ

İbni Batuta dindar bir Müslüman, İslam’a gönlünü vermiş birisidir. İslam’ın şartlarından biri varlıklı Müslümanların en az 1 kere Arabistan’daki Mekke şehrine hacca gitmesidir. Mekke’yi ilk kez 1325’te 21 yaşındayken ziyaret etti. Oradayken rüyasında büyük bir kuşun onu pençesinin arasına alıp Doğuya doğru götürdüğünü görmüştü. Kendisi, bu rüyanın Doğunda’ya, Müslüman topraklara gitmesi gerektiğini söylüyor diye yorumlandı.

İbni Batuta evine dahi dönmeden rüyasını izini sürmek için yollara düştü.

Fas’tan Mekke’ye

Batuta rüyasında olduğundan daha fazla yol katetmişti. Fas’ın Tanca şehrinden, evinden Afrika boyunca Mısır’a kadar yürümüştü. Kızıl denizden Mekke’ye geçme umuduyla Nil’de bir gemiye binmişti. Fakat söz konusu bölgede iç savaş çıkmak üzereydi. Bu nedenle, Şam ve Medine şehirlerini dolaşarak 8000 km ( 5000 mil) yol kat etti. Oysa yolculuğu yeni başlıyordu…

İlim merkezi

800 ile 1400 yılları arasında Bağdat gibi bazı Müslüman şehirleri dünyanın en önemli bilim inaanlarına, mucitlerine ve matematikçilerine ev sahipliği yapıyordu.

Müslüman mucit El- Cezeri su gücüyle çalışan robot çalgıcılar ve robotik insan figürleriyle dolu, yine su gücüyle çalışan saat pek çok otomatik makine icat etmişti.

İlhanlılar’ı keşif

Bir sonraki durağı Basra Körfezinin ulaştığı, Orta Doğu’da geniş bir alana yayılmış büyük bir Müslüman devleti olan İlhanlılar Devletiydi. İlhanlılar devleti bir çok şair ve bilim insanının yanı sıra muhteşem güzellikteki cami ve mescitlere ev sahipliği yapıyordu. İbni Batuta burada Basra, Şiraz ve Bağdat gibi pek çok şehri gezdi.

İbni Batuta Güçlü Arkadaşlar

İlhanlılar hükümdarı Ebu-i Said ile arkadaşlık kurdu ve onunla tebriz şehrine at sürdü. Batuta’nın yüksek mevkilerden dostluklar edinmesinin dostlar edinmenin yolculuğu sırasında kendisine yardım edebileceğini anlaması uzun sürmemişti.

Devamı gelecek ….

Sosyal Medyada Paylaşın:

2 yorum

    • Teşekkürler önemli olan o unutulmuş kişileri tarih kitaplarından seçip almak eğer yazıyı beğendiyseniz 2.si de gelecek okuyabilirsiniz ??☺

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM