Meb’in Öğretmenlere Tavsiye Ettiği Filmler
  • Facebook
  • Twitter
  • 16 Ekim 2023
  • 13
  • 539
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    7 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 4,14.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -
Abone Ol 

Meb’in Öğretmenlere Tavsiye Ettiği Filmler

Meb’in Öğretmenlere Tavsiye Ettiği Filmler, seminer dönemlerinde izlenmek üzere 50 film öğretmenlere meb tarafından tavsiye edilmiştir.Filmleri konularıyla birlikte aşağıda verilmiştir. Meb’in öğretmenlere tavsiye ettiği kitaplar için tıklayınız. En Güncel Film Tavsiyeleri için https://www.zovovo.com/film-onerileri/ sayfasına da mutlaka göz atın. 1. 3 Idiots Meb’in Öğretmenlere Tavsiye Ettiği Filmler Hindistan’ın en iyi mühendislik okuluna başlayan öğrencilerin hayatını anlatıyor fim. Sistemin […]

Meb’in Öğretmenlere Tavsiye Ettiği Filmler, seminer dönemlerinde izlenmek üzere 50 film öğretmenlere meb tarafından tavsiye edilmiştir.Filmleri konularıyla birlikte aşağıda verilmiştir. Meb’in öğretmenlere tavsiye ettiği kitaplar için tıklayınız.

En Güncel Film Tavsiyeleri için https://www.zovovo.com/film-onerileri/ sayfasına da mutlaka göz atın.

1. 3 Idiots

mebin-tavsiye-ettigi-filmler

Meb’in Öğretmenlere Tavsiye Ettiği Filmler Hindistan’ın en iyi mühendislik okuluna başlayan öğrencilerin hayatını anlatıyor fim. Sistemin daima yarış üzerine kurulu olduğu, herkesin en iyi olmaya çabaladığı bir okulda sistemi değiştirmeye çalışan bir öğrenci ve onun en yakın 2 arkadaşı. Başlarından geçenler, hayattan aslında ne istedikleri. Ranco karakterinin başrol oynadığı film dram ve komedi türünü en iyi şekilde harmanlanmış hali.

2. 400 Darbe / The 400 Blows

mebin-tavsiye-ettigi-filmler

400 Darbe filminde, 1950’lerin başlarında Paris’te yaşayan 12 yaşındaki Antoine, ailesiyle yaşadığı problemler ve okuldaki öğretmeni tarafından sıkça aşağılanması yüzünden ne okulda ne de evde huzur bulabilmektedir. Ödevini yapmadığı için arkadaşıyla birlikte okuldan kaçtıkları bir gün sokakta annesini başka bir adamla gören Antoine, şoku üstünden atamadan okula döner ve ödevi yapmamasının mazereti olarak annesinin öldüğü yalanını söyler. Anne ve baba sağlam bir şekilde okula geldikleri an ise gerçekler ortaya çıkar ve Antoine bir süreliğine uzaklaştırma cezası alır. Şimdi de ailesinden korktuğu için eve gitmeye korkan Antoine, yakın arkadaşıyla birlikte deniz kenarına kaçmaya karar verirler. Amaç babasının daktilosunu çalıp satarak para kazanmaktır. Ancak işler yine beklendiği gibi gitmez…

Meb’in öğretmenlere tavsiye ettiği kitaplar için tıklayınız.


3. American Teacher

Meb’in Öğretmenlere Tavsiye Ettiği Filmler

4. Arkadaşımın Evi Nerede / Khane-ye Doust Kodjast?

arkadasimin-evi-nerede-mebin-tavsiye-ettigi-filmler

Meb’in Öğretmenlere Tavsiye Ettiği Filmler

Ahmed, arkadaşının yaptığı ödevi yanlışlıkla eve götürür. Eğer geri getirmezse öğretmeni ona sıfır verecektir. Tam olarak nereye gittiğini bilmeden, başka bir köyde oturan arkadaşına ödevini geri götürmek için maceralı bir yola koyulur. Yolda köylülerle karşılaşan Ahmed’e, bazı köylüler caydırıcı davranırken bazıları ise yardımcı olmaya çalışır. Bu sahnelerde yönetmen İran köylülerinin yaşamlarını ve hayata bakışlarını yansıtır.

https://www.zovovo.com/en-iyi-netflix-filmleri/ sayfasındaki En İyi Netflix Filmleri listesine de göz atmanızı öneririz.

5. Asyanın Kandilleri (Belgesel)

mebin-tavsiye-ettigi-filmler

Meb’in Öğretmenlere Tavsiye Ettiği Filmler Kandilleri Asya’ya ışık saçmış düşünürlerin hayatlarını 25’er dakikalık bölümlerle işleyen 13 bölümlük dev bir belgesel. Her bölüm ayrı bir düşünürün hayatıyla ilgili. Bir zamanlar Halife Harun Reşit’in Doğu’sunda böyle bombalar patlamıyor, dünyanın en büyük bilginlerini çıkıyordu. Binbir Gece Masalları’nın Harun Reşit’i egemenliği altındakilerden cizye (Askere gitmeyenlerden alınan vergi) yerine kitap isterdi. Hatta sırf kitap toplamak için seferlere çıkardı. Doğu’nun tekrar eskisi gibi olabileceği ihtimalini hatırlattığı için de çok güzel bu belgeseller. Yıldızların isimleri gibi eski Doğu’nun güzel günlerini hatırlatıyor.

Netflix: Bu İş ASLA Tutmaz

6. Bana Güven / Lean on Me

bana-guven-mebin-tavsiye-ettigi-filmler

New Jersey’nin Paterson şehrinde bir lisede geçmektedir. Öğrenciler şiddet, uyuşturucu ve umutsuzluk içerisinde debelenmektedir. Fakirlik ve yokluk içindeki öğrencilerle dolu bu lisenin temel yetenek ve beceri testleri o kadar düşüktür ki, bu durum belediye başkanına kadar gider. Sorunu çözmek için yetenekli ve otoriter bir öğretmen olan Joe Clark’ı okul müdürü olarak atarlar. Joe Clark öğrencileri adam edebilecek midir?

En İyi Aamir Khan Filmleri

7. Batıya Doğru Akan Nehir (Belgesel)

batiya-dogru-akan-nehir

Batıya Doğru Akan Nehir TRT’de de yayınlanmış olan 20 bölümlük bir belgesel. Medeniyetlerin anlatılmamış hikayesi yazıyor tanıtımında. Pek çok uygarlık belgeselin konusu. Özellikle İslam medeniyetinin doğumundan günümüze kadar bilgiler yer alıyor belgeselde. Bir bölüm ortalama 45 dakika. Az çok İslam tarihi ve tarih bilenlerin bilebileceği genel konular anlatılıyor. 

8. Bay Lazhar / Monsieur Lazhar

Meb’in Öğretmenlere Tavsiye Ettiği Filmler

9. Billy Elliot

billy-elliot-mebin-tavsiye-ettigi-filmler

1984 İngiltere’si… Kuzeyde çalıştırılma metotları nedeniyle koşullarına karşı gelen madencilerin grev yaptığı dönem… Billy Elliot yaşına rağmen olgun, 11 yaşındaki bir çocuktur. Babası ve ağabeyi ile birlikte yapılan grevlere katılmaktadır. Billy, kararlarını tıpkı bir yetişkin kararlılığıyla vermeye çalışmaktadır. Bir gün boks sporunu bırakıp bale yapmak istediğini söyleyince ise ailesi ona karşı çıkacaktır. Ancak Billy’nin yanında onun bu kararını destekleyen insanlar da olacaktır. Stephen Daldry’nin başrolünü Jamie Bell’e teslim ettiği Billy Elliot, 3 dalda Oscar’a aday gösterilmişti. Ayrıca film Jamie Bell ile Julie Waters’a birer BAFTA ödülü getirdi. Meb’in Öğretmenlere Tavsiye Ettiği Filmler

10. Bir Fazlası Değil / Not One Less

bir-fazlasi-degil-mebin-tavsiye-ettigi-filmler

Cin’in küçük yoksul bir köyünde ilkokul öğretmeni izin alınca yerine küçük bir kızı (Wei Minzhi) geçici öğretmen olarak atar. Bu utangaç genç kız, öğrencilerinden biraz daha büyüktür ve yoksulluk içinde kıvranan ailesine yardim edebilmek için bu görevi kabul etmiştir. Öğretmenine verdiği sözü yerine getirebilmesi için, tüm öğrencilerin okula devam etmesini sağlaması gerekmektedir.  Meb’in Öğretmenlere Tavsiye Ettiği Filmler

11. Birinci Sınıf / The First Grader

84 yaşında Kenyalı inatçı ve azimli bir ihtiyar olan Kimani Maruge, 2002 yılında  ülkesinin ona tanıdığı hakkı kullanarak ilkokula başlamayı kafasına koyar. Yıllarca ülkesinin özgürlüğü için savaşan bu yaşlı adam, karşısına çıkan engelleri bir bir aşmak zorunda kalacaktır. Öğretmen Jane Obinchu (Naomie Harris) ise onun bu konudaki en büyük destekçisi olacaktır… Gerçek bir yaşam öyküsünden sinemaya aktarılan bu filmde, Kimani Maruge’nin tüm zorluklara rağmen eğitim hakkını elde ederek hem Kenya’ya hem de tüm dünyaya azmin zaferini kanıtlaması konu edilmektedir. “Kulaklarım toprakla doluncaya kadar öğreneceğim.” diyen Kimani Maruge (1920- 2009) “ilkokula başlayan en yaşlı insan” ünvanını kazanarak Guinness rekorlar kitabına girmiştir. Meb’in Öğretmenlere Tavsiye Ettiği Filmler

12. Can Dostum / Good Will Hunting

Can Dostum’da Will Hunting genel iq’nun çok çok üzerinde bir zeka seviyesine sahip, MIT’de temizlikçi olarak çalışan genç bir çocuktur. Temizlik yaptığı akşamlardan birinde, bir sınıfın tahtasında yazılı olan bir matematik sorusuna denk gelir. Çözülmesi neredeyse imkansız olan bu problemi rahatlıkla çözen Will, sessizce ortadan kaybolur. Kısa zaman içerisinde problemi yazan profesör tarafından keşfedilen Will bu başarısını diğer sorularda da sürdürecektir. Ancak bir kavga sebebiyle hapis cezasına çarptırılan gencin, bu beladan kurtulabilmek için profesöre ihtiyacı vardır.
Son derece etkileyici bir başarı öyküsüne odaklanan film, bu başarılı senaryosunu Akademi Ödülleri’nde kazandığı Oscar heykeliyle taçlandırmıştı. Meb’in Öğretmenlere Tavsiye Ettiği Filmler

Can Dostum

13. Canım Öğretmenim / Monsieur Lazhar

canim-ogretmenim-mebin-tavsiye-ettigi-filmler

Bay Lazhar, ailesinin başına gelen kötü olaylardan sonra Cezayirden mülteci olarak Kanada’ya gelir. Geçimini sağlamak için gazetede gördüğü öğretmen arayan bir okula başvurur ve kabul edilir. Geldiği okulda devraldığı sınıf tıpkı Bay Lazhar gibi geçmişte kötü günler geçirmiştir. Zamanla birbirlerine alışan ve eskiye göre daha iyi olan iki tarafın öyküsü acaba nasıl bitecektir?

Meb’in öğretmenlere tavsiye ettiği kitaplar için tıklayınız.

14. English Vinglish

İngilizce bilmeyen hintli bir kadının abd’ye gidip dil öğrenmesini ve bu süreçte kendine olan güvenini nasıl kazandığını anlatan imdb notu 8 olan hint filmi.

Meb’in Öğretmenlere Tavsiye Ettiği Filmler

En İyi Alman Filmleri

15. Etek Günü / La Journêe de la Jupe

Son ders olarak da çevrilen film okullarda şiddet ve diyalog eksikliğini ve hatta öğretmenlerin de isyan edebileceğini anlatan filmde,bir öğretmenin isyan edişinin ayrıntılı şekilde anlatılması. 

Meb’in Öğretmenlere Tavsiye Ettiği Filmler

16. Hababam Sınıfı (1975)

17. Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor (1979)

18. Hababam Sınıfı Güle Güle (1981)

19. Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı (1976)

20. Hababam Sınıfı Tatilde (1978)

21. Hababam Sınıfı Uyanıyor (1977)

Meb’in öğretmenlere tavsiye ettiği kitaplar için tıklayınız.

22. İki Dil Bir Bavul

Türkiye coğrafyasının kanayan yarası “Doğu Sorunu” ya da “Kürt Meselesi” hakkında son yıllarda kayda değer ve cesur yapımlar vizyon şansı buldu. İki Dil Bir Bavul da toplumsal duyarlığı olan ve konuya geniş bir çerçeveden bakabilen filmlerden biri. İki Dil Bir Bavul’da Türk öğretmenin, uzak bir Kürt köyündeki bir yılı, başarıyla sinema perdesine aktarılıyor. Öğretmen Kürtçe bilmez, çocuklar Türkçe. Öğretmen ilk kez gördüğü bu coğrafyada, bir yılını çocuklara Türkçe öğretmekle geçirir. Bir yılın sonunda çocuklar Türkçe öğrenebilecekler mi? İki Dil Bir Bavul, üniversiteden yeni mezun olmuş ve uzak bir Kürt köyüne atanmış Türk öğretmenin bir yılını, onun okula yeni başlayan ve Türkçe bilmeyen çocuklarla yaşadıklarını anlatır. Bir yıl boyunca öğretmenin farklı bir topluluk ve kültür içindeki yalnızlığına, çocuklar ve köylülerle yaşadığı iletişim problemine, çocuklardaki değişime tanık oluruz. Bu süreç boyunca öğretmen ve çocuklar birbirlerini yavaş yavaş tanımaya ve anlamaya başlarlar. İzlemek için tıklayınız Meb’in Öğretmenlere Tavsiye Ettiği Filmler

23. İmparatorlar Kulübü

imparatorlar-kulubu-mebin-tavsiye-ettigi-filmler

William Hundert, mesleğine aşık olan son derece idealist ve tutkulu bir profesördür. St. Benedict’s Akademi’de eğitmenlik yapan Hundert’ın sınıfına yeni okul döneminin açılmasıyla birlikte yeni öğrenciler gelmiştir. ‘The Emperor’s Club’ isimli geleneksel sınıf yarışması için öğrencilerin son derece sıkı çalışması ve seçilen üç öğrenciden biri olması gerekmektedir. Ancak öğretmenin hayatı sınıfa ünlü bir politikacının oğlu olan Sedgewick Bell isimli öğrencinin gelmesiyle değişecektir. Meb’in Öğretmenlere Tavsiye Ettiği Filmler

24. Kalk ve Diren / Stand and Deliver

ayaga-kalk

Jaime Escalante, Hispanik öğrencilerin devam ettiği bir okulda eğitim veren bir matematik öğretmenidir. Öğrencilerinin başarı potansiyeline inanan Escalante, sıra dışı öğretme yöntemleri geliştirerek, toplumun dışına itilen, umutsuz vak’a gibi görünen çete üyelerinin sınavlardan geçmesi için mücadele verir… Meb’in Öğretmenlere Tavsiye Ettiği Filmler

Yapay Zeka ve Aşk

25. Kara Tahta / Takhtesiah (Blackboards)

Kara Tahta, Kürtçe olarak çekilmiş bir İran filmi. Cannes Film Festivali’nde jüri büyük ödülü almış olan Kara Tahta, İran kırsalında kendilerine öğrenci arayan öğretmenlerin öyküsünü belgesele yakın bir dramatik formda anlatıyor. Bu öğretmenler, sırtlarında kara tahtalarıyla seyyahlar gibi geziyorlar. Bölgede yakın zamanda yaşanmış savaşların yarattığı yıkım ise, her sahnede kendini belli ediyor: Öğretmenlerin sırtlarında taşıdıkları kara tahtaların tek işlevi, öğrenciler ders verilirken ortaya çıkmıyor. Bu kara tahtalar, aynı zamanda birer kalkan ve sığınak görevi de üstleniyor zorlu coğrafyada.  Meb’in Öğretmenlere Tavsiye Ettiği Filmler

26. Kerkenez / Kes

Okulda kabadayı, evde alakasız bir anne ve abisi tarafından dayak yiyen, işçi sınıfına ait bir Yorkshire çocuğu olan on beş yaşındaki Billy Casper, Kes adını verdiği bir şahini evcilleştirmeye ve eğitmeye başlamasıyla hayatının anlamı değişir. İngilizce öğretmeni Mr. Farthing ve sınıf arkadaşları tarafından yardım alan ve yüreklendirilen Billy, sonunda şimdiye kadar farkında olmadığı bir tarafını keşfederek mutsuz varlığının amacını bulur, ta ki hayatının trajedisi meydana gelene kadar. Meb’in Öğretmenlere Tavsiye Ettiği Filmler

27. Koro / LesChoristes

1949 yılında, o sıralar işsiz olan müzik öğretmeni Clément Mathieu problemli çocukların devam ettiği bir okula gözetmen olarak alınır. Baskıcı bir tutum sergileyen okul müdürü Rachin çocukları hizaya getirmekte zorluk çekmektedir. Onlara şarkıların gizemli dünyasının kapılarını açan Mathieu hayatlarını sonsuza dek değiştirecektir.

En İyi İngiliz Dizileri

28. Kör Nokta / The Blind Side

Kor-Nokta

Michael Lewis’in “The Blind Side: Evolution of the Game” adlı kitabından uyarlanacak olan film evsiz bir çocukken iyi bir aile tarafından büyütülerek bu yıl NFL’de en iyi oyuncu seçilen Michael Oher’in hayatı anlatılacak. Meb’in Öğretmenlere Tavsiye Ettiği Filmler

Meb’in öğretmenlere tavsiye ettiği kitaplar için tıklayınız.

29. Küçük Ağacın Eğitimi / The Education of Little Tree

mebin-tavsiye-ettigi-filmler

1930’ların Tennessee Smoky Dağlarındaki sekiz yaşındaki bir erkek çocuğunun maceralarını anlatan ve çok satan romanınıdan uyarlanmış filmde Küçük Ağaç anne ve babasını kaybetmesinin ardından büyük anne ve babasıyla yaşamak üzere dağlara gönderilir. Böylece Küçük Ağaç için keşiflerle ve mistik Kızılderili Willow John gibi iyi arkadaşlarla yeni bir hayat başlar. Büyük buhran zamanlarında hayatın tüm zorluklarına rağmen Küçük Ağaç unutulmaz zamanlar geçirir.

30. Malcolm X

Malcolm, dönemindeki birçok siyahi vatandaş gibi oldukça zorlu ve acı dolu bir hayat geçirir. Bu olumsuz şartlar onu yaşayabilmek için küçük hırsızlıklar yapan birine dönüşmeye zorlar. Suçlarından dolayı hapishaneye gönderildiğinde ise bambaşka bir kimlik edinmeye başlar. Burada dahil olduğu ilginç toplulukta dinin de yardımıyla gerçek kimliğini bulur. Vakti gelip dışarı çıktığında ise bambaşka biri olmuştur. Artık kendilerini suçlu olmaya zorlayan genel zihniyete karşı başkaldırma zamanıdır. 
Amerikan tarihinin en önemli insan hakları savunucularından biri olan Malcolm X’in hayatı, Spike Lee’nin yaratıcı bakış açısı ile beyazperdeye aktarılıyor. Başrollerde ise çarpıcı oyunculuğuyla Denzel Washington yer alıyor.

31. Olmak ve Sahip Olmak / Être et Avoir / To Be and To Have

olmak-ve-sahip-olmak-mebin-tavsiye-ettigi-filmler

Fransız köy halkındaki çocukların yakınlarda gidebilecekleri bir okul olmadığı için köyden biraz uzaklaşarak kreş yaşından ilkokul son sınıf yaşına kadar tüm öğrencilerin aynı sınıfta ve bir öğretmen tarafından eğitildikleri sınıflarına ulaşırlar. Öğrenciler, bu sınıfta tüm günlerini öğretmenlerinin ilgisiyle ve şefkatiyle en iyi şekilde geçirirler. Her gün hem eğlenip hem eğitim görürler, üstelik sıkılmadan. Öğretmen onlara zaman zaman bir sorunları olup olmadığını sorar varsa dertlerini dinler. Bir yıl bu şekilde biter ve onları güzel bir tatil bekler. Öğrenciler, öğretmenleriyle vedalaşır, böylece film biter.

32. Öğretmen / Teaching Mrs. Tingle

Gözlerden ırak bir lisede öğrenci olan Leigh Ann Watson, tüm yaşamı boyunca etik olduğunu düşündüğü hayatı yaşamıştır. En büyük hayali, öğrenim hayatına saygıdeğer bir okulda devam etmektir. Ancak bu hedefine ulaşmak için elindeki tek şansı maddi imkansızlıkları nedeniyle bir devlet bursu kazanmaktır. Neredeyse tüm dersleri, Ann’in bu hayalini karşılayabilecek düzeydedir; ancak sadece tarih dersi yüzünden Ann plan yapamamaktadır. Tarih dersinin katı hocası Bayan Tingle ise öğrencilerine geçit vermemektedir. Bir gün Ann ve iki arkadaşı, işlemedikleri bir suç nedeniyle zan altında kalırlar. Artık yeni amaçları, Bayan Tingle’dan intikamlarını almak olacaktır.

33. Öğretmenim Bay Kim / My Teacher, Mr. Kim

Kim Bong-doo Seul’de yaşayan genç bir ilkokul öğretmenidir. Ders planı hazırlamayı ve ders vermeyi sevmeyen Kim, velilerden para almak için çeşitli yöntemler dener. Veliler giderek bu durumdan şikayetçi olmaya başlar. En sonunda Kim, para alırken suçüstü yakalanır ve taşrada küçük bir okula sürülür. Okulun sadece beş öğrencisi vardır. Ve para yerine meyve sebze ile işlerini görmektedirler. Kim öğrencilerin özel yeteneklerini geliştirecek bir eğitim yöntemi uygulamaya başlar. Giderek mutlu ve birbirine bağlı bir ortam oluşmaktadır. Meb’in Öğretmenlere Tavsiye Ettiği Filmler

34. Ölü Ozanlar Derneği / Dead Poets Society

1950’lerin Welton Akademisi ciddi, disiplinli ve akademik çevrelerde saygınlığı yüksek olan ancak gerikafalılığın iktidarda olduğu bir okuldur. Okul yönetiminin muhafazakar ve ortodoks tavırları okulu öğrenciler için sıkıcı ve bunaltıcı bir yer haline getirmektedir. Fakat yeni İngilizce öğretmeni John Keating’in okula atanmasıyla çok şey değişecektir… Keating öğrencilerine ders kitaplarını yırtıp atmalarını, kalıplaşmış düşünce şekillerinden uzaklaşmalarını ve hayatlarını dolu dolu yaşamalarını öğütlemesiyle okulun statükocu tavrına son derece zıt bir profil çizmektedir. Öğrencilerini şiir ve nitelikli edebi yapıtlarla tanıştıran Keating onların pek çoğu üzerinde derin bir etki yaratır ve onların geleceğe dair hayallerinin şekillenmesini sağlar. Elbette Keating’in yaklaşımının okul yönetimi tarafından farkedilmesi ve üstüne gidilmesi uzun sürmeyecektir. Fakat okul müdürü Nolan Keating’i okuldan uzaklaştırma kararı aldığında hayatlarını değiştirdiği öğrencileri Keating’i savunmak için harekete geçerler. 

Meb’in öğretmenlere tavsiye ettiği kitaplar için tıklayınız.

35. Özgürlük Yazarları

23 yaşındaki idealist genç öğretmen Erin Gruwell (Hilary Swank), ilk ders günü için Wilson Lisesi’nin kapısından adımını atarken içine girmekte olduğu yepyeni dünyayı kucaklamaya hazırdır. Sınıfında çok çeşitli ırk ve toplum katmanlarından gelen sorunlu öğrenciler- vardır. Hepsinin de günü yaşamaktan başka umudu, beklentisi kalmamış gibidir. Gençlerin durumuna yüzeysel bakınca, paylaştıkları tek şey birbirlerine karşı nefretleridir. Derslere aktif katılımı şiddetle reddettikleri gün gibi ortadadır. Buna rağmen Erin günlük bazda onların ilgisini çekebilmek için çeşitli yöntemler denemeye çalışır. Ancak filmin odak noktasına getto gerçeklerinin gelmesi uzun sürmez. Erin’in sınıfındaki bir Latin çete üyesinin yakından tanıklık ettiği ırkçı kökenli çeteler çatışmasının yankıları ve Erin’in ders sırasında yasakladığı ırkçı karikatür yüzünden sınıfta ateşli tartışmalar başlar. Öğrenciler, genç öğretmeni kendilerini dinlemeye zorlarlar.

https://www.youtube.com/watch?v=oVilpzd6kd4

36. Patch Adams

Yaşanmış bir hayat hikayesinden alınmıştır. İntihar eğilimli biri olarak girdiği akıl hastanesinde gördüklerinden sonra Hunter ‘Patch’ Adams (Robin Williams), çıktıktan sonra tıp fakültesine öğrenci olarak girer. Okulda başarılı bir öğrenci olmasına karşın, ideallerinden dolayı hocalarından tepki görür. Amacı ‘hayata renk katarak’ mizah yoluyla tedaviye katkıda bulunmaktır. Daha sonra yoksul hastalar için kendi parası ve bağışlarla özel bir klinik açmaya kadar girişimlerini sürdüren Adams, film sürecinde sevgilisi Carin Fisher’in (Monica Potter) öldürülmesiyle ve lisanssız klinik açmakla darbeler yese de, tedavi hizmetlerinde yaptıklarıyla ünü ülke çapına yayılır ve bir anlamda amacına ulaşır.

Meb’in öğretmenlere tavsiye ettiği kitaplar için tıklayınız.

37. Ron Clark’ın Hikâyesi / The Ron Clark Story

Bir öğretmenin birçok öğrencinin hayatını nasıl etkileyebileceğini gözler önüne seren filmde öğretmen Ron Clark’ın gerçek hayat hikâyesi anlatıyor.

Pad Man

38. Sessizlik / Dogani 2

Sessizlik – Silenced – Do-ga-ni filminde Gang In-ho kızını ameliyat ettirebilmek için ücretli öğretmenlik yapmaktadır. Gittiği yerde ise tuhaf şeylerle karşılaşır. Burada cinsel istismar ve şiddet vardır. Bu olayı bir şekilde kamuoyuyla paylaşmaya çalışacaktır.

39. Sevgili Öğretmenim / Mr. Holland’s Opus

Ritm duygunuz olmadan davul çaldığınızı, ya da aşık olur gibi şarkı söylediğinizi hayal edin. Bazen öğretmenler öğrencilerinde farkında olmadıkları yetenekleri keşfederler.. bazen Bay Holland gibi birisi çıkar ve hayatınıza girer. Glenn Holland (Dreyfuss), en çılgın hayallerinde bile gençlere müzik öğretmeninin yeteneğini boşa harcamaktan farklı bir şeye dönüşebileceğini düşünemezdi. Ama genç bestekar ailesini destekleyebilmek için bir muhteşem eser yapmaya karar verince, ilham verdiği öğrencilerin onda yarattığı etkiyi fark eder ve onların senfonisinin notalarını oluşturduğunu anlar.

40. Sevgili Öğretmenim / To Sir with Love

mebin-tavsiye-ettigi-filmler

Asıl mesleği olan mühendislikle ilgili bir iş bulamayan Mark Thackeray (Sidney Poitier) mecburiyet karşısında Londra’nın kenar mahallelerinden birindeki bir lisede öğretmen olarak işe başlar. Bu genç, deneyimsiz üstelik de siyahi olan yeni öğretmenle, her biri başka okullardan kovularak buraya gelmiş disiplinsiz öğrenciler arasında beklenen sürtüşme başlar. İdealist öğretmen Thackeray zor yolu seçererek, çekip gitmek yerine öğrencilerin sorunlarına eğilerek onlarla arkadaş olmayı dener. Bu mücadelesinde meslektaşlarından Gillian Blanchard (Suzy Kendall) onu yalnız bırakmaz.

41. Sınıf / EntreLesMurs (The Class)

sinif

François Marin ve meslektaşları, Paris’te bir lisede tamamen farklı ırklardan gelen öğrencileri eğitmek üzere yeni yıla hazırlanmaktadırlar. Öğretmenler kendi aralarında durumları iyi ya da kötü olan öğrencileri hakkında konuşurlar.Tüm öğretmenler öğrencilerine ilham kaynağı olmak isterler ancak bir taraftan da her bir eğitimcinin, başarmak istedikleri tutkularına ulaşma yöntemi farklıdır. Hatta aynı öğrenci üzerinde disiplin ve övgü açısından farklılık gösteren bakış açıları da vardır. Okul yönetimi bu konuda elinden geldiğince doğru ve adaletli davranmaya çalışır. Öyle ki zamanı geldiğinde öğrenci değerlendirme komitesinde öğrenciler arasından bir temsilciye de yer verir. Marin, bu yıl 14 ve 15 yaşlarındaki öğrencilere ders vermektedir. O zaman zaman öğrencilerinin aralarına girmek için elinden geleni yapar. Bazen başarı ile bazen de kayda değer hatalarla. Ödüllü bir Fransız filmi.

42. Sınıfın Önü / Front of the Class

mebin-tavsiye-ettigi-filmler

Tourette sendromlu Brad Cohen, hastalığının yol açtığı istemsiz tiklerine rağmen, öğretmen olma hayaliyle yanıp tutuşuyordu. Aynı durumdaki pek çok insanın hastalığa boyun eğdiği bir süreçte Brad, annesinin ve okul müdürünün desteğiyle azimle çalışmaya devam ederek mezun oldu. Ancak üniversiteden sonra öğretmenlik için başvurduğu onlarca okul onu reddetti. Ta ki, kendisi için doğru okulu buluncaya kadar… Gerçek bir yaşamdan alıntılanan filmde, Brad Cohen’nin duygusal ve ilham veren müthiş kararlılık öyküsü anlatılıyor.

43. Siyah / Black

siyah-black

Paul ve eşi Catherine evlenmişler ve mutlu bir yuva kurmuşlardır. Kısa bir süre sonra Michelle adını verdikleri bir kız çocukları olur. Ama ailenin mutluluğu uzun sürmez zira Michellle ne görebilir ne de duyabilir. Anne baba Michelle’i dış dünyanın etkilerinden ne kadar korumaya çalışırlarsa çalışsınlar küçük kız büyüdükçe hırçınlaşmaktadır. Catherine bir kez daha hamile kalır ve Sara’yı doğurur. Bu sefer baba Paul Michelle’i bir kliniğe kapatmak ister. Tam da bu günlerde ailenin hayatına Debraj Sahai adında özel bir eğitmen girer. Hem sağır hem kör hem de dilsiz olan Michelle’i eğitmeye gönüllü olur. Küçük kız onun ellerinde hırçınlığını yavaş yavaş bir kenara bırakarak, eğitim almaya hatta normal çocuklar gibi okula gitmeye bile başlar… 
Film 20 yy.’ın başlarında yaşamış olan Helen Keller’ın gerçek hayat öyküsünü anlattığı otobiyografik kitabı The Story of My Life’ın Hindistan sinemasındaki uyarlaması.

44. Süpermen’i Beklerken / Waiting For Superman

Waiting for Superman / Süpermeni Beklerken  Amerika’daki devlet okullarını, bu okulların başarı seviyesini ve nedenlerini incelemeye çalışan 2010 yılı yapımı, iki buçuk saatlik bir belgeseldir.

45. Şeytana Karşı / Ondskan-Evil

Delikanlılık çağının bildik karmaşasını yaşayan Erik aslında 1950’lerin ortasında İsveç’te yaşayan herhangi bir yaşıtından farksızdır. Erik’in hayatını çekilmez kılan, onu hemen her türlü sebep için dövmekten çekinmeyen üvey babasının baskılarıdır. Üvey babasının da kararıyla uzaktaki bir yatılı okula yollanan Erik için evden ayrılmak başlangıçta kurtuluş gibi görünse de olaylar beklendiği gibi gelişmez. Erik çok geçmeden, öğrenciler arasında acımasız bir kast sisteminin geçerli olduğu ve bu sistemin altındakiler için hay atın cehennemden farksız olduğu, öğretmenlerin bile öğrencilerin baskısının altında ezildiği kapalı bir hapishanede olduğunu farkeder. Erik için bu okulda hayatta kalmak, dış dünyada hayatta kalmaktan bile daha zor olacaktır. 

Meb’in öğretmenlere tavsiye ettiği kitaplar için tıklayınız.

46. Tarih Öğrencileri / The History Boys

Haylaz öğrencilerle dolu koca bir sınıf ve her birinin hayatına damgasını vuracak bir öğretmen… İngiliz komedisinin muzip koridorlarında dolaşan bu eğlenceli film, çok beğenilen tiyatro oyunundan sonra beyazperdeye aktarıldı…

47. Tepetaklak Nelson / Half Nelson

Şehir merkezinde yoksulların gittiği bir lisede öğretmen olan Dan Dunne, sıradışı bir eğitmendir. Özel hayatında uyuşturucu alışkanlığı ile baş etmeye çalışan biridir. Öte yandan dersler sırasında özgür düşünceye sahip çıkan, öğrencileri ile sağlam bağlar kurabilen bir tiptir. Okul ortamındaki bu duruşunun aksidir özel hayatındaki kaybeden rolü. İki ayrı dünyada yaşarken ve bu dünyaları birbirinden ayrı tutmayı başarırken bir gün işler hesap ettiği gibi gitmez ve öğrencilerinden Drey, onu yakalar. O öğretmenini kimseye şikayet etmek niyetinde değildir. Bu sırrı saklaması sonucunda aralarında daha yakın bir bağ kurulur.

48. Tom Brown’ın Okul Günleri / Tom Brown’s Schooldays

Meb’in öğretmenlere tavsiye ettiği kitaplar için tıklayınız.

49. Yedek Parçalar / Spare Parts

mebin-tavsiye-ettigi-filmler

Spare Parts, Amerika’da kaçak olarak yaşayan dört İspanyol kökenli lise talebesinin, kısıtlı bir bütçe ile NASA’nın düzenlediği uluslararası sualtı robot yarışmasına katılması sürecinde yaşadıklarını anlatıyor. Carl Hayden Lisesi öğrencileri, karşılarına çıkan mühendislik alanındaki dev isim MIT ile karşılaşacaklar ve ortalığı karıştıracaklardır.

En İyi Beyin Yakan 20 Gizem / Gerilim Filmleri

50. Yerdeki Yıldızlar / Taare Zameen Par

yerdeki-yildizlar

Film 8-9 yaşlarındaki bir çocuğun okuldan eve dönmesiyle başlar.Bu çocuğun adı İshaan’dır.
İshaan’ın çok geniş bir hayal dünyası vardır. Fakat okuma-yazma öğrenememekte ,derslerinde hiç başarılı olamamaktadır. Abisi ise bütün derslerde birincidir. Ailesi bunun sebebinin tembellik ve haylazlık olduğunu düşünür.Komşuları ve öğretmenleri sürekli İshaan’dan şikayet ederler.Bir gün komşu çocuğu İshaan’ı yere iter, kavga başlatır. Çocuğun annesi şikayet eder.Babası bunun üzerine çok sinirlenir ve bir daha böyle bir şey yaparsa onu yatılı okula göndereceğini söyler.
İshaan bir gün ödevlerini yapmadığı için okuldan kaçar. İzin kağıdını abisine yazdırır. Babası bunu fark edince İshaan’ı yatılı okula vermeye karar verir. Okulun ilk günü İshaan kimseyle konuşmaz. Annesi aradığında telefonda konuşmaz. Bu okulun öğretmenleri çok disiplinli ve serttir. İshaan okuyamamaktadır ve harflerin dans ettiğini söyler.

Meb’in öğretmenlere tavsiye ettiği kitaplar için tıklayınız.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

13 yorum

  1. Icerisinde 13 filmi izlemisim demek ki cok eksiğim varmış. Hepsini tek tek izleyeceğim hocam. Cok teşekkür ederim güzel yazınız için emeğinize sağlık olsun

  2. Öğrenci veya öğretmen değilim, fakat okurken epey keyif aldım:) Yeni filmler öğrendim. bazılarıyla nostalji yaşadım. Elinize sağlık.

  3. Tek tek saydım 50 film içinde 14 filmi izlemişim . Geriye kalan diğer filmleri ise vakit olursa izlemek iyi olur . Uğraşmış emek vermişsiniz . Emeğinize sağlık hocam.

  4. İncelediğim kadarıyla öğretmen ve öğrenciye dair yerli yapım film 1981 yılında bitmiş. Bu konuda da bir şeyler yapılmalı. Teşekkürler liste için.

  5. Güzel önerilere yer ayırdığınız için teşekkürler editör.
    Birde öğretmenlerin kültürel etkinliklere katılması için ve insanca yaşayacağı maaşı olursa iyi olur.
    Öğretmen kültürel etkinliklere katılmayı bırakın evimi nasıl geçindireceğim derdine düşmüş…

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM