Mentor Koçluk Nedir?
Abone Ol 

Mentor Koçluk Nedir?

Mentor, sahip olduğu deneyim ve bilgeliği aktaran kişidir. Bu sık sık konuştuğunuz biri olabileceği gibi uzaktan hayran olduğunuz biri de olabilir. Bir koç ise hayatınız ya da yapacağınız işlerle ilgili soruları cevaplamanıza yardımcı olan bir ortaktır. Bu ikisinin birleşimi olarak mentor koçluk deneyimle koçun ihtiyaç duyduğu cevaplara ulaşmasını sağlama ve bilgeliğiyle ona yol gösterme işidir. […]

Mentor, sahip olduğu deneyim ve bilgeliği aktaran kişidir. Bu sık sık konuştuğunuz biri olabileceği gibi uzaktan hayran olduğunuz biri de olabilir. Bir koç ise hayatınız ya da yapacağınız işlerle ilgili soruları cevaplamanıza yardımcı olan bir ortaktır. Bu ikisinin birleşimi olarak mentor koçluk deneyimle koçun ihtiyaç duyduğu cevaplara ulaşmasını sağlama ve bilgeliğiyle ona yol gösterme işidir. Mentor koç, koçun yetkinliklerini geribildirimlerle artırmaya çalışır, koça koçluğunda yardımcı olabilecek örnekler sunar. Gözleme dayalı oturumlar halinde gerçekleştirilen bu süreçte dinleme ve yorumlama aşamaları döngüler halinde uzun bir süre içinde gerçekleşir.

Uluslararası Koçluk Federasyonu’na (ICF) göre, mentor koçluk, bir koç adayının (mentee) beklenen yeterlilik düzeyine ulaşması için sunulan profesyonel yardım olarak tanımlanmaktadır. Bu yardım koç adayının sadece koçluk becerileriyle ilgilidir ve bununla ilgili olmayan konuları kapsamaz. ICF sertifikasyonu ile elde edilen koçluk seviyelerinin her biri koçluk eğitimi, uygulama saatleri ve mentor koçluğu almayı gerektirirler.

Mentor koçluk, ICF’e ait bütün unvan seviyelerinin derinlemesine anlaşılmasına ve entegrasyonunun sağlanmasına yardımcı olur. Mentor koçluk üç ay içerisinde 10 saat uygulanacak şekilde planlanlanır. 10 saatlik mentor koçluğun 7 saati grupla uygulanabilir. Ancak en az 3 saati koç ve mentor koç arasında birebir olacak şekilde yürütülmelidir. Mentor koç, başvuran koçun düzeyinde ya da bundan daha yukarında bir unvanda olmalıdır. ICF sertifikasyonu için ihtiyaç duyduğunuz mentor koçluk için düzenlenen programları inceleyebilirsiniz.

Fatih Elibol ICF’in sayılı MCC koçlarından biridir. Avrupa Birliği ve İngiliz Parlemento’sunda alanına yönelik eğitimler vermektedir. 25 yıllık deneyimin getirdiği birikimle eğitim verdiği diğer koçlara da destek olmaktadır. Fatih Elibol ve verdiği koçluk hizmetleri ile ilgili daha çok bilgi almak için web sitesini ziyaret edebilir, 0850 441 71 27 numaralı telefondan randevu oluşturabilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM