Spot Piyasa Ne Demek?
Abone Ol 

Spot Piyasa Ne Demek?

İnsanlar yeni kazanç yöntemleri aradıkça piyasa terimleri daha fazla gündeme geliyor. Bunlardan biri de spot piyasa ya da spot işlem. Spot işlem nedir sorusuna yanıt aradığınızda bu tür işlemlerin asıl amacının ticaretin daha hızlı ve pratik şekilde gerçekleşmesini sağlamak olduğunu görebilirsiniz. İşlemlerin gerçekleştiği spot piyasalarda finansal araç ve varlıklar direkt kullanıcılar arasında el değiştirir. İşlemlerin hızlı […]

İnsanlar yeni kazanç yöntemleri aradıkça piyasa terimleri daha fazla gündeme geliyor. Bunlardan biri de spot piyasa ya da spot işlem. Spot işlem nedir sorusuna yanıt aradığınızda bu tür işlemlerin asıl amacının ticaretin daha hızlı ve pratik şekilde gerçekleşmesini sağlamak olduğunu görebilirsiniz. İşlemlerin gerçekleştiği spot piyasalarda finansal araç ve varlıklar direkt kullanıcılar arasında el değiştirir. İşlemlerin hızlı gerçekleşmesindeki en önemli etkenlerin başında ödenen tutarların peşin olması gelir. Bu nedenle piyasaya nakit piyasası da denir. İşlemlerin gerçekleşmesi için maksimum süre 2 gündür. Bu piyasaların en iyi örnekleri arasında kripto paralar, forex, emtialar ve menkul kıymetler yer alır.

Genel geçer bir kural olan arz talep dengesi spot işlem türleri için de aranır. Eğer piyasada talep arzdan fazlaysa bu durumda fiyatlar yükselir, tam tersi durumda ise fiyatlar düşer. Bu nedenle alım satım noktalarının belirlenmesi büyük öneme sahiptir. Varlığın piyasada kullanılan fiyatı spot fiyat olarak isimlendirilir ve piyasa emri aşamasında bu fiyatlar değişebilir. Bunun nedeni ise ödemeye razı olduğunuz fiyattan piyasada mal olmamasıdır. Buna çözüm olarak belli bir miktarı o fiyattan, kalan kısmı ise güncel fiyattan satın alabilirsiniz.

Spot Piyasanın Avantajları Nelerdir?

Şeffaf bir piyasa olarak bilinen spot piyasalarda fazla sayıda işlem yapılabilir. Kullanıcıların çok olması sayesinde fiyatlar şişmez, arz ve talep dengesi her zaman etkili olur. Diğer pek çok piyasaya kıyasla işlem süreleri kısa olduğundan spot piyasada riskin hesaplanması her zaman daha kolaydır.

Spot işlemler her zaman yapılabilir ve bozulabilir. Uzun vadede kaldığınız sürece sürekli işlemi kontrol etmenize gerek yoktur. Kaldıraçlı işlemlerde risk daha yüksek olduğundan süreç boyunca tedirginlik yaşayabilirsiniz.

Aynı anda çok fazla sayıda kullanıcı olması bazen fiyatların anlık değişmesine ve istikrar olmasına yol açabilir. Bu gibi durumlardan zarar etmemek adına uzman desteği alarak ilerlemek daha sağlıklı olacaktır. Spot işlem nedir diye detaylı bir şekilde araştırdığınızda bu gibi olumlu ve olumsuz yönleri daha net görebilirsiniz.

Spot ve Vadeli İşlemin Ne Farkı Vardır?

Sıklıkla duyulan spot işlem ve vadeli işlem kavramları ödemenin gerçekleşmesi yönünden farklıdır. Vadeli işlemlerde ödemeler ileri bir tarihte gerçekleşir. İki işlem arasındaki kâr marjları ciddi oranda değişebilir. Bunun sebebi ise vadeli işlemlerde yatırımcının kaldıraçlı işlem yapma ayrıcalığının bulunmasıdır. Belirli miktarda ödenen teminat daha fazla işlem yapmayı mümkün hale getirir. Spot işlemlerde mal fiyatları arz ve talep dengesine göre belirlenirken vadeli işlemlerde bunun etkisiyle risk daha fazladır. Yapacağınız işlemlerden kazançlı çıkmak istediğinizde ve özellikle yüklü spot işlem yapacağınızda Paranfil  web sitesindeki güncel bilgi ve haberlerden yararlanabilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM