Sinop Gezi Rehberi
Abone Ol 

Sinop Gezi Rehberi

“Sinop gezi rehberi”ne başlamadan önce Sinop hakkında genel bir bilgi vereyim. Sinop şehri Karadeniz Bölgesi’nin en şirin ve en mutlu insanlarının yaşadığı il olarak seçilmiştir. Sinop’un yüzölçümü 5.862 kilometrekaredir. Sinop küçük bir yer olmasına rağmen tarihi, farklı doğası, plajları ve fütüristik mekânları ile kendinden söz ettiren bir yerdir. Aile ile tatil yapmak için sakin ve […]


Evgeny Grinko – Epilogue

“Sinop gezi rehberi”ne başlamadan önce Sinop hakkında genel bir bilgi vereyim. Sinop şehri Karadeniz Bölgesi’nin en şirin ve en mutlu insanlarının yaşadığı il olarak seçilmiştir. Sinop’un yüzölçümü 5.862 kilometrekaredir. Sinop küçük bir yer olmasına rağmen tarihi, farklı doğası, plajları ve fütüristik mekânları ile kendinden söz ettiren bir yerdir.

Aile ile tatil yapmak için sakin ve huzurlu havası ile en ideal yerlerden biri olduğu söylenebilir. Mayıs ayından tatile çıkıp Eylül’ün sonuna kadar Sinop için tatil planı yapabilirsiniz. Ayrıca burası ulaşım açısından oldukça elverişli bir konuma sahiptir. Bulunduğunuz şehirden rezervasyon yaptırarak Sinop Havalimanı’na havayoluyla, otobüsle ya da kendi şahsi aracınız ile buraya rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Uçak ile 75 dk, otobüs ile 11 saat, kendi aracınız ile de ortalama 7-8 saat yolculuk süreniz olacaktır.

Şehir limanları açısında bakılırsa Karadeniz’in tek doğal limanı olma özelliğine sahiptir. Nüfusu çok kalabalık olmamasına rağmen yaz aylarında artan turist sayısı ve tatilci sayısı ile bu oran 3 katına çıkmaktadır.

Sinop’un Gerze ilçesi “cittaslow”yani “yavaş şehir” olarak bilinen bir unvana sahiptir. Bu unvanı alan şehir sayısı yok denecek kadar azdır. Çünkü yavaş şehir unvanı kazanmak için bir şehrin sahip olması gereken özellikler arasında çevre ve alt yapının iyi olması, kentsel yaşamın gelişmiş olması ve turizm açısından tam donanımlı olması gibi özellikler yatmaktadır. Sinop ilinin ilçeleri Ayancık, Boyabat, Gerze, Dikmen, Durağan, Erfelek, Saraydüzü, Türkeli olarak sıralanmaktadır.

Bilindiği üzere TUİK verilerine göre Sinop ili Türkiye’nin en mutlu şehri seçilmiştir. Çünkü burada trafik ışıkları dahi uzun zamandır bulunmamaktadır. Sinop gürültüsüz, huzurlu ve neşeli tabiatı ile adeta insanların ruhunu doyurmaktadır. Sinop şehrine yolculuk yapmadan önce Sinop Gezi Rehberi listesini takip edebilir ve şehrin güzelliklerini keşfedebilirsiniz.

Sinop Gezi Rehberi

Sinop Kalesi

Sinop Kalesi bazı tarihi kaynaklara göre M.Ö 7. yüzyılda inşa edilmiştir. Sinop merkezde sahil ile bütünleşmiş bir alanda konumlanmıştır. Roma, Bizans ve Anadolu Selçukluları döneminde onarılmıştır. Kalenin merdivenlerinden yukarı doğru çıktığınızda Sinop sahilinin muhteşem manzarasını seyredebilirsiniz. Ayrıca kaleye yakın taraflarda kafeler dahi bulunmaktadır. Bunun yanında kalenin liman tarafında akşam 21.00’dan sonra canlı müzik dinlemek çok keyifli olacaktır. Sinop gezi rehberi devam ediyor.

Tarihi Sinop Cezaevi

Sinop Cezaevi’nin tarihinin 4000 yıl öncesine dayandığı bilinmektedir. Cezaevinin 3 tarafı denizlerle çevrilidir. Eski dönemlerde burada yatan suçluların çok ünlü olduğu ve cezaevinde nam saldıkları söylenmektedir. Sabahattin Ali, Refik Halit Karay, Burhan Felek gibi sanat ve edebiyat camiasından ünlüler kendi dönemlerinde bazı suçlardan dolayı cezalandırılıp burada kalmışlardır. Edip Akbayram’ın söylediği “Aldırma Gönül” şarkısının sözleri bu cezaevi dolayısıyla ortaya çıkmıştır.

Sinop’a geldiğinizde Sinop Cezaevi mutlaka görülmesi gereken yerler listesinin başında yer almalıdır. Cezaevi şu an müze olarak kullanılmaktadır. Burayı girip koğuşların arasında dolaşıldığı zaman adeta oradaki atmosfer yakından hissedilmektedir. Bir dönem ekranlarda olan “Parmaklıklar Ardında” dizisi bu cezaevinde çekilmiştir.

Hamsilos Koyu

Dünyada nadir bir coğrafi oluşum olan Hamsilos Koyu Türkiye’nin ilk fiyordu olma özelliğine sahiptir. Bu koy buzul aşındırması sebebiyle oluşmuştur. Halk arasında buraya Hamsaroz denilmektedir. Koyun yukarıdan görünümü adeta fil kafasını andırmaktadır. İçeri taraflara doğru gidildikçe ormanlık alanlar görülür. Hamilton’a giden tek yol güzergâhı Akliman üzerinden olmaktadır. Hamsilos Sinop Merkez’e 11 km uzaklıktadır. Hamsilos Koyu’nun yaklaşık 1 km yakınlarında bulunan ormanlık alanlar 2007 yılından bu yana Hamsilos Tabiat Parkı olarak kabul edilmiştir. Bu parkta yabani karanfil, Kastamonu soğanı, deve dikeni, sütleğen, Sinop çiğdemi gibi endemik bitki türleri bulunmaktadır.

Sinop Arkeoloji Müzesi

Sinop Arkeoloji Müzesi 1970 yılında halka açılmıştır.2001 yılında burada restorasyon yapılmış ve 2007’de tekrar ziyaret edilebilecek bir müze haline gelmiştir. Müzede gezilecek birçok bölüm bulunmaktadır. Bunlardan başlıcaları koridor, küçük buluntular sarayı, taş eserler salonu, amphora salonu, sikke bölümü, ikona bölümü olarak sıralanmaktadır.

Erfelek Şelaleleri

Erfelek Şelaleleri Merkez’e 30 km uzaklıkta bulunmaktadır. Burada farklı büyüklükte 28 adet şelale bulunmaktadır.1997 yılında burası Erfelek Barajı inşaatı yapılırken tesadüfen bulunmuştur. Belediye tarafından belirlenmiş bir giriş ücreti vardır. Ayrıca burada kamp ve piknik yapılabilecek alanlar bulunmaktadır.

Diyojen Anıtı

Sinop şehrine girince şehrin girişinde Sinoplu olduğu bilinen “Diyojen Anıtı” yer almaktadır. Diyojen eski Makedonya Kralı Büyük İskender’in sorusuna karşılık olarak “Gölge etme, başka ihsan istemem” yanıtını vermiştir. Sinop Belediyesi 2006 yılında bu heykeli dikmiştir. Heykelin uzunluğu ise 5,5 metre olarak ölçülmüştür.

Aşıklar Caddesi

Sinop sahilinin bulunduğu yere Aşıklar Caddesi adı verilmiştir. Yürüdüğünüz sahil yolu üzerinde birçok palmiye ağacı harika bir atmosfer yaratıp gölgelik vazifesi görmektedir. Sahilde akşam keyfi bir başkadır. Burada çay bahçelerinde oturup meşrubatınızı içebilir ayrıca farklı tezgâhları dolaşıp alışveriş yapabilirsiniz.

Sinop’ta Ne Yenir?

Sinop’ta damaklarda büyük tatlar bırakacak farklı lezzetler bulunmaktadır. Bu yemeklerden en çok bilineni cevizli Sinop mantısıdır. Kayseri mantısından en meşhur mantılardan biridir. Özellikle düğün zamanlarında keşkek kazanlarla pişirilmektedir. Nokul ve katlama adı verilen hamur işleri de çay saatlerinde tercih edilen yiyeceklerdir. Bunlara ek olarak içli tava, sirkeli pırasa, mısır çorbası, ıslama, palamut pilaki ve prenses tatlısı yörenin en sevilen yemekleridir.

Sinop Mantısı

Sinop’ta Nerede Kalınır?

Sinop’ta kişinin ihtiyacına uygun farklı konaklama tesisi bulunmaktadır. Sinop merkezi yerlerde ya da ilçelerinde kalınabilecek otel ve pansiyonlar bulmak mümkündür. Günübirlik kalmayı düşünüyorsanız merkezde yer alan uygun fiyatlı Öğretmen evlerinde ya da misafirhanelerde de kalabilirsiniz. Farklı otel opsiyonlarından bahsedecek olursak şu otelleri listeleyebiliriz:

-Sinop Mola Hotel

-Hotel 117

-Hamsilos Apart Otel

-Turhan Pansiyon

-Özcan Apart otel

Sinop Gezisi İçin Ayrılacak Bütçe

Sinop gezisi için tatil bütçenizi 1 haftalık minimum olarak hesaplayabiliriz. Sinop’ta otel ücretleri değişkenlik gösterdiği için en düşük 3 yıldızlı 7 gecelik otel konaklama fiyatı 1.947 TL hesaplanabilir. Buna ek olarak yol, yeme-içme, alışveriş gibi giderler de düşünüldüğünde 3.000-4.000 TL arası bir bütçe ayırmak gerekmektedir.

Göbeklitepe Gezisi için tıklayınız



Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

5 yorum

  1. Gezerken büyük zevk aldığım yerlerden biri… Özellikle yaz geceleri çok daha renkli oluyor. Yemek konusunda Güleryüz lokantasını deneyip memnun kalmıştım… Mutlaka yolunuzu bir kere düşürün derim… Yazı için teşekkürler…

  2. Sinop gezmek istediğim yerler listesinde var. Ancak bir türlü fırsat bulamıyorum. Yazı çok detaylı olmuş. Bu kadar ayrıntısıyla bilmiyordum. Kaleminize sağlık.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM