radmin
radmin
rdmnportal@gmail.com
Sıfır Noktasındaki Kadın/ Neval El Seddavi
  • 0
  • 273
  • 06 Ocak 2022 Perşembe
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    3 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Sıfır Noktası Neresidir? Dünyanın herhangi bir köşesinde herhangi bir insan sıfır noktasında kıskıvrak bekliyor. Umutsuz, çaresiz, ölümle yaşam arasındaki sınırda. Neval El Seddavi, ölüm hücresinde Mısırlı fahişe Firdevs’le konuşuyor. Firdevs’in anlattığı yaşam öyküsünü aktarıyor bize. Bu dünyada kadın olmanın, “fahişe” olmanın ne anlama gelebileceğini okuyoruz bu yaşam öyküsünde. Sıfır noktası neresidir? Sıfır Noktasındaki Kadın Kimdir? […]

Sıfır Noktası Neresidir? Dünyanın herhangi bir köşesinde herhangi bir insan sıfır noktasında kıskıvrak bekliyor. Umutsuz, çaresiz, ölümle yaşam arasındaki sınırda. Neval El Seddavi, ölüm hücresinde Mısırlı fahişe Firdevs’le konuşuyor. Firdevs’in anlattığı yaşam öyküsünü aktarıyor bize. Bu dünyada kadın olmanın, “fahişe” olmanın ne anlama gelebileceğini okuyoruz bu yaşam öyküsünde. Sıfır noktası neresidir? Sıfır Noktasındaki Kadın Kimdir?

Sıfır Noktasındaki Kadın Konusu

Ve bir kitap daha biter... Şimdi bitirdim ve altüst oldum diyebilirim. Gerçek bir hikaye oluşu işin en acı boyutu. Kitap gerçekten çok çarpıcı, elinizden bırakmanız imkânsız diyebilirim. Kitabı okuduktan sonra aklınıza hemen ülkemizde yaşananlar geliyor.

Birçok benzer örneği bulabiliyorsunuz. Belki bu yazıyı okurken siz, bir yerlerde bir Firdevs aynı cinsel tacize maruz kalarak, aynı muameleyi görerek yaşama savaşı veriyordur diye düşünüyorsunuz. Müslüman geçinen ülkelerde kadına verilen bu değer pardon bu değersizlik din ile alakalı gibi görünsede bildiğiniz gibi İslam’da bu tip bir değersizlik söz konusu değil. Zaten bu kadar berbat bir muamele hiçbir din tarafından desteklenmez.

Kitapta babasının, amcasının, evlendirildiği adamın ve diğer tüm erkeklerin yemek yemeleri ve yemeklerini kesinlikle paylaşmamaları daha fazla yemek istemeleri gibi ayrıntılar dikkatimi çekti. Aynı zamanda da midemi bulandırdı. Fakat yazar burada çok ama çok iyi bir konuya parmak basıyor.

Bu tip insan müsveddelerinin insanlıktan ne kadar uzak, ne kadar bencil ve ne kadar cahil olduklarını gözler önüne seriyor. Kitabı okuduktan sonra ilk önce öfkeniz geliyor hemen ardından keşke diyorsunuz, keşke olmasa bunlar keşke bu hayatlar böyle hiç olmasa. Milyonlarca hayat bu şekilde hiç oluyor sanki yaşamaya hiç hakkı yokmuş gibi bu insanların. Acı çok acı ???? mutlaka ama mutlaka okuyun.

Sıfır Noktasındaki Kadın Kitaptan Alıntılar

Yalnızca makyajım , saçım ve pahalı ayakkabılarım ‘üst sınıf ‘tı .                     

Ben , orta okul diplomam ve arzularımla ‘orta sınıf’a aittim .                           

Ailemse ‘aşağı tabaka’dandı .

Ama tanıdığım bütün erkekler bende tek bir istek uyandırdı: elimi kaldırıp yüzlerine okkalı bir şamar indirmek.

Kız çocuklarından biri öldüğü zaman babam her zamanki gibi yemeğini yer, anneme ayaklarını yıkatır, sonra yatmaya giderdi. Ölen çocuk erkekse babam annemi dövdükten sonra yemeğini yiyip gene yatağa yollanırdı.

Yazar: Neval El Seddavi Çevirmen: Selma Demiröz Yayınevi : Metis Yayıncılık

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM