radmin
radmin
rdmnportal@gmail.com
Karamazov Kardeşler
  • 10
  • 211
  • 03 Ocak 2022 Pazartesi
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    1 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Dostoyevski / Karamazov Kardeşler Dostoyevski’nin en önemli yapıtı olarak kabul edilen Karamazov Kardeşler kitabı hakkında birkaç kelam etmeye gayret sarf edeceğiz. Hayatın belirli dinamikleri vardır. Bu dinamikler, belirli zamanlarda değişim gösterebilmektedir. Yani insan, bu dinamiklerin içerisinde olmasına rağmen, dinamiklere bağlı kalmak zorunda değildir. İçinde yaşadığı bu dinamikler, belirli kararlar almasına sebep olsa da insanı insan […]

Dostoyevski / Karamazov Kardeşler

Dostoyevski’nin en önemli yapıtı olarak kabul edilen Karamazov Kardeşler kitabı hakkında birkaç kelam etmeye gayret sarf edeceğiz. Hayatın belirli dinamikleri vardır. Bu dinamikler, belirli zamanlarda değişim gösterebilmektedir. Yani insan, bu dinamiklerin içerisinde olmasına rağmen, dinamiklere bağlı kalmak zorunda değildir.

İçinde yaşadığı bu dinamikler, belirli kararlar almasına sebep olsa da insanı insan yapan şey hayata bıraktıklarıdır. İnsan ruhu tam olarak çözülebilmiş değildir. Yaşadığı her olay, girdiği her çevre, içinde yaşadığı toplumun her sorun, insan ruhuna belirli izler bırakmaktadır.

Bazı insanlar bu durumu sinema aracılığıyla atlatmaya çalışırken, bazıları ise yazarak atlatmaya çalışmaktadır. Yazmak, insan ruhunun inceliklerine değmektir. Her kelime ve her cümle, bir insan portresi çizmektedir. Bu durumu gerçekleştirmek büyük bir yetenek gerektirmektedir. Yaşantı ve gözlem birleştiğinde, toplum ve insan arasındaki bağ ortaya çıkar. Tüm bunların sonucunda ise ortaya çıkan şey bir kitap olmaktan çıkar ve esere dönüşür.

En büyük yetenek

Dostoyevski dünyanın görmüş olduğu en büyük yeteneklerden birisidir. Bu yetenek, bir yalnızlığın ürünüdür dersek hata etmiş olmayız diye düşünmekteyiz. Dostoyevski’nin ve döneminin en ünlü yazarlarının hayatlarını incelediğimizde, hemen hepsinin büyük bir yalnızlık ve geçim sıkıntısı yaşadığını görmekteyiz.

İçinde yaşadıkları toplum tarafından o kadar dışlanmış insanlardır ki yapabilecekleri tek şey yazmaktır. Bu gün okuyabildiğimiz eserlerin çoğu, bir yalnızlık ve geçim sıkıntısının ürünüdür. Hayatlarını kazanmak ve yemek yiyebilmek için üretilen bu eserler, aramızdan ayrıldıklarından yüzlerce yıl sonra bir eser olarak görülmüş ve kabul edilmiştir.

Dostoyevski birçok eser bırakmıştır. Bu eserler belirli katmanlardan oluşmaktadır. Her eseri oldukça önemli ve büyük bir incelemeyi hak eden türdendir. Ancak en önemli yapıtı Karamazov Kardeşler adlı yapıtıdır. Bu eserinin diğerlerinden farklı olmasının sebebi, insan ruhunun detaylı bir şekilde incelenmesidir. Yani insan ve ruh iki parçaya bölünmüş, ikisi ayrı ayrı incelenmiştir.

Gün İçinde

Gün içerisinde birçok aktivite ile uğraşmak durumunda kalıyoruz. Sabah kalkıyor, işlerimize gidiyoruz. Tek kelime etmeden otobüse veya metroya veya tramvaylara biniyoruz. Çevremizde olan insanların yüzlerine bile bakmadan, ay sonunda birkaç kuruş kazanmak için, hiç sevmediğimiz, hayal etmediğimiz işlerimize ulaşıyoruz. Daha sonra saatlerin geçmesini bekliyor, akşam olduğunda arkadaşlarımızla buluşuyoruz. Biraz sohbet ve birkaç aktiviteden sonra evlerimize dönüyoruz.

Hayat bundan ibaret midir?

Hayat bundan ibaret midir? Hangimizin yaşadığı hayat ile içinde taşıdığı düşünceler aynıdır? Sıradan bir insan ömrü yaşayacağımızı varsayarak söyleyebiliriz ki hayat bu ölçüde kıymetsiz değildir ve olmamalıdır. Şunu söylemeye çalışıyoruz; Gösterdiğimiz yaşantılarımız ile içimizde taşıdığımız düşünceler arasında bir uçurum mevcuttur.

Dostoyevski bu durumu fark ettiğinden ötürü, yaşanılan ile hissedilenleri iki ayrı parçaya bölmüş ve bu ünlü eserinde bizlere sunmuştur. Böylece dünyanın en ünlü eserlerinden birini edebiyat dünyasına kazandırmıştır.

Karamazov Kardeşler
Karamazov Kardeşler

Karamazov Kardeşler Konusu

Karamazov Kardeşler kitabını okumayanlar için konusunu anlatmaya çalışalım.

Bir baba ve üç oğuldan oluşan bir başkarakter listesi mevcuttur. Babanın iki farklı kadından olan bu üç çocuğunun tamamı, birbirinden farklı karakterlere sahiptir. Baba karakteri, yani Fiyodor Pavloviç katlanılmaz bir karakterdir. Oldukça geçimsiz bir karakter olan Pavloviç, iki eşine de büyük ıstıraplar yaşatmış, ikisinin de ölümüne sebep olmuştur.

Annelerinin ölümlerinden ötürü babalarını suçlayan bu üç oğul, babalarından nefret etmektedir. Meşru olan bu üç çocuğun yanında, bir tane daha oğul vardır. Bu oğul, bir köylü kızı olan anneden olmadır. Her çocuk farklı karakterlerde ve farklı mesleklerle uğraşmaktadır. Bu uğraşlarının ortasında, fırtınalı ilişkilere sahiptirler. Bu fırtınalı ilişkilerden sıyrıldıklarında, elde etmek istedikleri tek bir şey vardır. Babalarını öldürmek…

Karamazov Kardeşler de Karakterler

Karakterlerin her birinin birbirinden farklı olmasının sebebi, olay örgüsüne renk katmak değildir. Bu farklılıkların her biri, dönemin Rus toplumuna dair belirli düşünceleri ifade etmektedir. Baskıcı bir dönem içerisinde yaşayan Dostoyevski, toplumun dinamiklerinde bulunan bu baskıyı, oluşturduğu karakterler üzerinden anlatmaya çalışmaktadır.

Dönemdeki Bunalımlar

Büyük bir bunalım döneminin yaşandığı yıllarda üretilen eser, bu bunalımdan etkiler taşınmaktadır. Bu bunalım, geçim sıkıntısından ötürü bıkmış bir halkın ürünüdür. Oldukça katı bir yönetim ile yönetilen Rus toplumu, büyümekte olan devletin girmiş olduğu savaşlardan, bu savaşların getirdiği yıkımlardan ve yoksulluktan ötürü bir bunalım içerisindedir.

Karakterlerin her biri topluma dair belirli simgelerin taşıyıcısı konumundadır. Bir karakter üzerinden toplumun kabul ettiği dini duygular hakkındaki fikirlerini söyleyen Dostoyevski, diğer bir karakter üzerinden bunun tam tersini yapmaktadır.

Bir karakter üzerinden şehvete, kumara ve askerliğe dair düşüncelerini dile getiren yazar, diğer bir karakter ile kölecilik ve yoksulluğa atıflarda bulunmaktadır. Tüm bunlar bir araya geldiğinde ortaya çıkan ürün mükemmel bir konuma yerleşmektedir.

Tasvirler

Karamazov Kardeşler bir hayli ağır bir eserdir. Okurken bir tasvir dünyasına dalarsınız. Bu durum, kitap üzerine bir yoğunlaşma gerektirmektedir. Rus Edebiyatı bu yoğunluklardan ötürü ünlenmiştir. Karakterin üzerindeki bir elbisenin tasviri, bir karakterin göz yapısı veya bir elbisenin üzerindeki herhangi bir desen, sayfalarca süren bir anlatıya dönüşebilmektedir.

Psikoloji

Ağır psikolojik tahlillerin yapıldığı bu eser, yer yer sıkıcı hale gelebilmektedir. Tabi bu söylediğimiz durum, tercihlere göre değişim gösterebilmektedir. Tercihleriniz aksiyon içerikli kitaplardan yanaysa, bu kitabı bitirebilmeniz biraz zor diyebiliriz. Ancak psikolojik tahlillerin yoğun olduğu, toplumsal kaygıların anlatıldığı eserlerden hoşlanıyorsanız, sizin için kaçınılmaz eserlerden birisidir.

Bir toplumun yaşadığı sarsıntılı süreçleri izleyeceğiniz bu yapıt, her kitapsevere tavsiye edebileceğimiz türden bir eserdir.

Hayattan pek çok şey öğrenen insanlar, neşeli ve masum kalamazlar.

Karamazov Kardeşler’i biriktirdiklerim için yorumlayan
https://vincitlabor.com/ a çok teşekkür ediyorum. Mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir site. Özellikle filmler ilginizi çekecektir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

10 yorum

  1. Yine mükemmel bir yazı olmuş. Kaleminize sağlık. Benim için de acıyı, siniri, stresi atmanın en iyi yolu yazmak. Gerçekten yazmak insanı rahatlatıyor. Tabi onu devasa bir esere dönüştürecek yetenek kolay bulunmaz.

  2. Ünv. de dostoyevski kitaplarının çoğunu bitirmiştim. Altlarını çizip başkalarına hediye ederdim:) Teşekkür ediyorum paylaşım için.

  3. Karamazov Kardeşler benim en sevdiğim eserlerden biridir. Zaman zaman da tekrar okurum. Okumayanlara da kesinlikle tavsiye ederim. Herkes bu eseri okumalı. Teşekkürler önerdiğiniz için.

  4. Kitabı okumamıştım ancak öyle güzel anlatmışsınız ki, bundan sonra da okumayı düşünmem. Zira anlattıklarınızdan hayli fikir edindim. Çok teşekkürler.

  5. Hayatın belirli dinamikleri vardır. Bu dinamikler, belirli zamanlarda değişim gösterebilmektedir. Yani insan, bu dinamiklerin içerisinde olmasına rağmen, dinamiklere bağlı kalmak zorunda değildir. İçinde yaşadığı bu dinamikler, belirli kararlar almasına sebep olsa da insanı insan…
    Akıcı yazı stilniz bir romanı özetlemişsiniz okumuştum ama yine okuayacagım

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM