İncir Kuşları; kimilerine göre İncir Kuşu, aşk hikayesi gibi gelse de bu kitapta, Avrupa’nın görmezden geldiği Bosna Savaşı’nın insanlar üzerinde yarattığı yıkım dile getirtilmiş. Samimi bir üslûp ve olaylara farklı bir bakış açısı ile kaleme almasıyla kendine ait bir okuyucu kitlesi yaratan Sinan Akyüz, dünyanın seyirci kaldığı bir soykırımı Suada’nın öyküsüyle yeniden gündeme getirerek insanlara […]
İncir Kuşları; kimilerine göre İncir Kuşu, aşk hikayesi gibi gelse de bu kitapta, Avrupa’nın görmezden geldiği Bosna Savaşı’nın insanlar üzerinde yarattığı yıkım dile getirtilmiş.
Samimi bir üslûp ve olaylara farklı bir bakış açısı ile kaleme almasıyla kendine ait bir okuyucu kitlesi yaratan Sinan Akyüz, dünyanın seyirci kaldığı bir soykırımı Suada’nın öyküsüyle yeniden gündeme getirerek insanlara o karanlık günlerde yaşananları anlatıyor.
Sürpriz Son
Yakın tarihi edebiyatla buluşturan yazar, aşkın içinde ”savaşı ve şiddeti”, savaşın içinde de ”aşkı ve inancı” ustalıkla harmanlıyor. Edebi anlamda yetersiz bulan okuyucular olsa da, kitabı okurken sadece olaya odaklanmak gerektiği kanısındayım.
Bosna Savaşı’nın bilinmeyen bambaşka bir yüzü gün ışığına çıkartan yazarımız, kitap okuyucusuna sürpriz bir sonla veda ediyor.
Diğer kitap yorumlarıma da bir göz atın derim 😉
Bir insan yeteri kadar cesur değilse aşka bulaşmamalı , ağızdan çıkan bir söz de her şeyi silip bir kenara atmamalı.
Kim bilir yarınlar bize neler getirecek,bizden neleri alıp götürecek..
Ayrıca şunu unutma ki, erkekler kalın ciltli kitaplardan değil, çerez niyetine alıp okuyabilecekleri kitaplardan hoşlanırlar.Benim gibi ansiklopedik kadınlar sığ düşünceli erkeklere ağır gelir.Bu yüzden de bizi başlarının üstünde taşıyamıyorlar. Aslında bir yandan düşününce pek de haksız sayılmazlar.Çünkü içi boş bir kafanın üzerinde ağırlık taşındığı nerede görülmüş ki?”
Müzik sadece akıl işi değil aynı zamanda ruh işidir.
İçimde fırtınalar koptu. Ağlamaya başladım.
Neden Allah’ım? Bu genç yaşta neden bu kadar şiddetli bir kederi içime üfledin ?
Arka kapakta yazılanlar romanı zaten özetliyor.
Aynı ırktan geliyorlardı. Aynı dili konuşuyorlardı. Bir tek dinleri farklıydı. Biri Müslüman Boşnak genci, diğeri ise Hristiyan Sırp’tı. İkisi de konservatuvardaki aynı Boşnak kızına âşık olmuşlardı. Ve bir gün bu iki genç, güzeller güzeli Suada’ya aşklarını ilan ettiler.
Ancak gençlerden biri aşkına karşılık bulmuş, diğeri ise “Kalbimde iki kişiye yer yok” cevabını almıştı. Takvim yaprakları 6 Nisan 1992’yi gösterirken bir bomba düştü beyaz zambakların açtığı yüreklere… Suada patlak veren savaşın estirdiği rüzgârda âdeta savrulan bir yaprak gibiydi.
Savruldu, savruldu, savruldu… Sonra da kader onu bir zamanlar ‘hayır’ dediği genç adamın eline esir düşürdü. Genç adam, o gün ela gözlü çöl ahusuna bakmış “Kader bizi ne inanılmaz bir şekilde birleştirdi, görüyor musun Suada?” demişti. Modern zamanlarda Avrupa’da yaşanmış bir soykırımda, kadere inananların romanıdır İncir Kuşları … Bu kitap tamamen gerçeklere dayanmaktadır…
Bu kitap tamamen gerçeklere dayanmaktadır…
(Tanıtım Bülteninden)
Yakın tarihi edebiyatla buluşturan yazar, aşkın içinde ”savaşı ve şiddeti”, savaşın içinde de ”aşkı ve inancı” ustalıkla harmanlıyor. Edebi anlamda yetersiz bulan okuyucular olsa da, kitabı okurken sadece olaya odaklanmak gerektiği kanısındayım.