Garip Hareketinin Edebiyatımızdaki Yeri
Abone Ol 

Garip Hareketinin Edebiyatımızdaki Yeri

Garip hareketi Türk yazın dünyasını temelden değiştiren ve sonraki edebiyatçıları büyük ölçüde etkileyen sanat akımıdır.  Öncü isimleri Melih Cevdet Anday, Oktay Rıfat ve Orhan Veli olan akımın şiirleri günümüzde de popülerliğini korumaya devam etmektedir. Bu akımın sanatımıza olan etkileri modern yazarlarımızda da gözlenmeye devam etmektedir.  Garip Hareketi Nedir?  Bu sanat askımı geleneksel edebiyata tepki olarak […]

Garip hareketi Türk yazın dünyasını temelden değiştiren ve sonraki edebiyatçıları büyük ölçüde etkileyen sanat akımıdır.  Öncü isimleri Melih Cevdet Anday, Oktay Rıfat ve Orhan Veli olan akımın şiirleri günümüzde de popülerliğini korumaya devam etmektedir. Bu akımın sanatımıza olan etkileri modern yazarlarımızda da gözlenmeye devam etmektedir. 

Garip Hareketi Nedir? 

Bu sanat askımı geleneksel edebiyata tepki olarak ortaya çıkmıştır. 30’lu yılların ikincisi yarısında bu şiirlerin dönemin ünlü edebiyat dergilerinde yayınlanmasıyla sesini duyurmuştur.

Şiiri bir anlam sanatı olarak kabul eden Garip Hareketi anlam kapalılığına karşı çıkmıştır. Anlama olan bu bakış açılarının yanı sıra biçimsel değişikliklerle de döneme damgalarını vurmuşlardır. Oldukça cesur bir görüşle klasik sanat anlayışına karşı durmuşlardır. Onları destekleyenler kadar onlara karşı çıkan ve klasik edebiyatı savunanlar da olmuştur. Fakat akımın temsilcileri inandıkları yolda sanat ve şiir anlayışlarından taviz vermemeyi tercih etmiştir. 

Şiirin merkezine sıradan insanı alan bu hareket yalın anlatımı, mizah ve ironi kullanımıyla kısa sürede büyük kitleler tarafından okunmaya başlanmıştır. Sanat üretirken günlük konuşma dilinin de kullanılabileceğini, sıradan insanların ve günlük konuların da sanat konusu olabileceğini kanıtlamışlardır.

Hareketin sona ermesi ise ne yazık ki zamansız bir ayrılık ile gerçekleşmiştir. Orhan Veli’nin 1950 yılında vefat etmesi edebiyat tarihimizin en önemli sanat akımının da sona ermesiyle sonuçlanmıştır. 

Sanat ve edebiyat söz konusu olduğunda ülkemizde ne yazık ki yeteri kadar güvenilir kaynak bulmak mümkün olmuyor. Başarılı bir sanat bloğu olarak yılları uzun geride bırakan Ahmet Çağrı sitesinden edebiyat ve sinema başta olmak üzere tüm sanatlar hakkında bilgi alabilirsiniz. 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM