KPSS Hakkında Genel Bilgiler
Abone Ol 

KPSS Hakkında Genel Bilgiler

Kamu personeli olmak isteyen bireylerin girdikleri KPSS, bireylerin mezun oldukları ve atanacakları kadrolara göre değişkenlik göstermektedir. KPSS hakkında bireyler tarafından merak edilen bütün soruları bu yazımızda sizler için hazırladık. KPSS Nedir? KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) ÖSYM tarafından kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapabilecek bireylerin belirlenmesi için yapılan sınav türüdür. KPSS içinde bulunan sınavlarsa KPSS […]

Kamu personeli olmak isteyen bireylerin girdikleri KPSS, bireylerin mezun oldukları ve atanacakları kadrolara göre değişkenlik göstermektedir. KPSS hakkında bireyler tarafından merak edilen bütün soruları bu yazımızda sizler için hazırladık.

KPSS Nedir?

KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) ÖSYM tarafından kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapabilecek bireylerin belirlenmesi için yapılan sınav türüdür. KPSS içinde bulunan sınavlarsa KPSS adaylarının mezun oldukları bölüm ve atanacağı alanlara göre değişiklik göstermektedir. KPSS ile alım gerçekleştiren kadrolar A ve B gibi iki farklı gruba ayrılmaktadır.

KPSS B Grubu Nedir?

KPSS B grubu kadrolar; kadroları 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin ek listelerinde bulunan, özel ve genel bütçeli kurumlara bağlı olan döner sermayeli kuruluşlar, kurulan fonlar, kanunlar ve kefalet sandıkları. Belediyeler ve il özel idareleri, belediyelerin ve özel idareleri kurmuş oldukları birliklerle bunlara bağlı olan söner sermaye kuruluşlar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında a bendinde belirtilmiş meslekler dışında ilk kez kamu hizmeti ve görevlerine ataması gerçekleştirilecek, görev ve kadrolar içindir.

KPSS Önlisans Konuları

kpss-1

KPSS Önlisans Türkçe Konuları

  1. Cümle Bilgisi
  2. Yazım Kuralları
  3. Noktalama İşaretleri
  4. Anlatım Bozuklukları
  5. Sözel Mantık
  6. Sözcükte Anlam
  7. Cümlede Anlam
  8. Paragrafta Anlam      
  9. Ses Bilgisi
  10. Yapı Bilgisi     
  11. Sözcük Türleri

KPSS Önlisans Matematik Konuları

  1. Temel Kavramlar    
  2. Sayılar
  3. Bölme-Bölünebilme Kuralları               
  4. Asal Çarpanlara Ayırma
  5. EBOB-EKOK  
  6. Birinci Dereceden Denklemler
  7. Rasyonel Sayılar         
  8. Eşitsizlikler
  9. Mutlak Değer
  10. Üslü Sayılar
  11. Çarpanlara Ayırma
  12. Fonksiyon
  13. Permütasyon – Kombinasyon – Olasılık       
  14. Modüler Aritmetik
  15. Tablo ve Grafikler   
  16. Sayısal Mantık
  17. Köklü Sayılar
  18. Oran Orantı
  19. Problemler
  20. Kümeler   

KPSS Önlisans Tarih Konuları

  1. Kurtuluş Savaşı Hazırlık Dönemi          
  2. Kurtuluş Savaşı Muharebeler ve Antlaşmalar Dönemi
  3. Cumhuriyet Dönemi
  4. Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası
  5. Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi  
  6. İslamiyet Öncesi Türk Tarihi 
  7. Türk-İslam Tarihi
  8. Osmanlı Tarihi   
  9. Osmanlı Yenileşme ve Demokratikleşme Hareketleri
  10. Avrupa’da Yaşanan Gelişmeler ve Türk-İslam Dünyasına Etkileri        
  11. XX.Yüzyılda Osmanlı Devleti

KPSS Önlisans Coğrafya Konuları

  • Türkiye’de Tarım, Hayvancılık ve Ormancılık 
  • Türkiye’de Madenler, Enerji Kaynakları ve Sanayi
  • Türkiye’de Ulaşım, Turizm ve Ticaret 8) Türkiye’nin Bölgesel Coğrafyası
  • Türkiye’nin Coğrafi Konumu
  • Türkiye’nin Yer Şekilleri ve Özellikleri
  • Türkiye’nin İklimi ve Bitki Örtüsü  
  • Türkiye’de Nüfus ve Yerleşme

KPSS Önlisans Vatandaşlık Konuları

  1. Temel Hak ve Hürriyetler      
  2. Yasama
  3. Yürütme        
  4. Yargı
  5. İdare Hukuku
  6. Hukukun Temel Kavramları 
  7. Devlet Biçimleri Demokrasi ve Kuvvetler Ayrılığı
  8. Anayasa Hukukuna Giriş, Temel Kavramlar ve Türk Anayasa Tarihi   
  9. 1982 Anayasasının Temel İlkeleri

KPSS Soru Dağılımı

KPSS Önlisans sınavında 60 tane genel yetenek ve 60 tane de genel kültür olmak üzere toplamda 120 adet sorudan oluşmaktadır.

KPSS sınavında yer alan genel kültür ve genel yetenek sorularını yakından inceleyecek olursak;

Genel Kültür Testi : Bu konular içinde

  • 27 adet tarih
  • 9 adet vatandaşlık
  • 6 adet güncel bilgi
  • 18 adet coğrafya

Genel Yetenek Testi: Bu konular içinde;

  • 30 adet matematik
  • 30 adet Türkçe
kpss-2

2022 KPSS Ne Zaman?

2021 yılında gerçekleşecek olan KPSS sınavından sonra gerçekleştirilecek olan 2022 KPSS sınavı hakkında oldukça fazla sorular geliyor. 2022 KPSS sınav başvuruları Mayıs 2022 tarihinde alınmaya başlaması beklenirken sınav ise Ağustos ayında gerçekleştirilecek.

2022 Önlisans KPSS ne zaman?

2022 KPSS Sınavı ÖSYM tarafından sınav tarihi 16 Ekim 2022 tarihinde Pazar günü saat 10.15’de gerçekleştirilecektir. KPSS sınavında sorulacak soru 120 iken süre ise 130 dakikadan oluşmaktadır. 

KPSS Ne Zaman Açıklanacak?

2021 yılında gerçekleştirilen Kamu Personeli ve Seçme Sınavının açıklanmasını binlerce personel adayı sonuçların açıklanmasını beklemektedir. KPSS sınav sonuçları 16 Ağustos 2021 tarihinde ÖSYM’nin resmi web sitesi üzerinde yer alan sonuç sayfasında açıklanacak.

Orta öğretim KPSS ne zaman?

Kamu Personeli ve Seçme Sınavı’nın lise mezunlarına yönelik gerçekleştirdiği oturumlar 2 yılda bir yapılmaktadır. KPSS ortaöğretim oturumları 2021 yılında yapılmayacak. Sınav ÖSYM tarafından 2022 tarihinde gerçekleştirilecektir.

KPSS Başvuru Tarihleri

KPSS başvuru tarihleri KPSS A grubu ve Öğretmenlik (Genel Kültür, Eğitim Bilimleri ve Genel Yetenek) oturumları 1 Ağustos tarihinde gerçekleştirilecek. KPSS başvuruları 2021 yılının 28 Mayıs tarihinde başlayarak 14 Haziran tarihinde sona erecektir.

NOT: Videolu eğitimin arttığı  son dönemlerde, sınava girecek bireylerin  ‘’ Benim Hocam  KPSS Eğitim Bilimleri Video Ders Notları ‘’ video setini  tercih ettikleri gözlemlenmektedir.

KPSS’siz Memur Alımları

KPSS’ye girmeden memur alımları farklı kurumlar tarafından kurayla gerçekleştirilmektedir. BU nedenle KPSS Sınavına girmeden önce ilgili kurumların açmış olduğu memurluk alımları için başvuru yaparak kuraya girmeniz gerekmektedir. Ülkemizde düzenli olarak ortalama 3 ile 5 adet arasında KPSS sınavına girmeden memur alımları gerçekleştirilmektedir. Memur alımları için İŞKUR üzerinden açılan başvuruları takip ederek başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.

KPSS’nin İpuçları

KPSS sınavına girecek olan adayların daha verimli bir şekilde çalışması ve sınavda başarılı olmaları amacıyla bazı konulara dikkat etmesi gerekmektedir. KPSS çıkmış sorular konusunda geçmiş dönemlere ait soru ve cevapları inceleyerek sorular konusunda fikir sahibi olarak mantığını kavrayarak daha iyi bir şekilde motive olabilirsiniz. KPSS kitapları farklı yayıncı ve yazarlar tarafından yazılmış olsa da mantık ve öğretim yöntemlerini kavrayarak hazırlanmak her zaman faydalı olmaktadır. Özellikle KPSS lisans alanında başarılı olan adayların geçmiş dönemlere ait sınavlarda çıkan sorulara ve cevaplarına bakarak sorulara yakın konulara çalışarak daha verimli bir puan almaktadır.

KPSS tarih personel adaylarının en fazla yanlış çıkardığı konular arasında yer almaktadır. Bu nedenle tarih konularına çalışırken hem geçmiş dönemlerde çıkan soruların mantığını ve soru şeklini kavramak etkili bir yöntem olmaktadır. KPSS 2022 sınavına girecek adayların özellikle tarih konusunda dikkat etmesi gereken en önemli konu çıkmış soruların mantığını kavramak ve gelebilecek konulara hakim olmaktır. 

Son olarak okuma kitaplarına ilgi duyuyorsanız, web sitemizden kitap tanıtımı bölümüne kesinlikle göz atmanızı öneririm.

Sosyal Medyada Paylaşın:
Önceki Yazı

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM