Betonarme Nedir?
Abone Ol 

Betonarme Nedir?

Betonarme Nedir? En yaygın ve en önemli yapı tekniklerinden biri olan betonarme, ülkemizde ve dünyada tercih sıralamasında ilk sırada yer almaktadır. Tüm yapılar için kısmen veya tamamen bu yapı tekniğinin kullanılması mümkün olup, diğer tekniklere göre sağladığı avantaj ve dezavantajlar bulunmaktadır. Betonarme Yapı Tekniği Nedir? Yapı tabliyelerinde bulunan demir veya çelik malzemelerin beton ile çalışarak […]

Betonarme Nedir?

En yaygın ve en önemli yapı tekniklerinden biri olan betonarme, ülkemizde ve dünyada tercih sıralamasında ilk sırada yer almaktadır. Tüm yapılar için kısmen veya tamamen bu yapı tekniğinin kullanılması mümkün olup, diğer tekniklere göre sağladığı avantaj ve dezavantajlar bulunmaktadır.

Betonarme Yapı Tekniği Nedir?

Yapı tabliyelerinde bulunan demir veya çelik malzemelerin beton ile çalışarak daha sağlıklı bir yapının oluşmasının sağlanması için kullanılan bir yapı tekniğidir. Kısacası yapılarda sık gördüğümüz klasik beton çalışmaları için, betonarme yapılar diyebiliriz.

Bu yapıların tarihi milattan önceki yıllara dayanmakta olup, günümüze kadar geliştirilmesinin nedenleri arasında sağlamlığı, kolay uygulanabilir olması ve düşük maliyetleri yer almaktadır. 

Çimento, kum veya çakıl ile beraber suyunda eklenmesiyle elde edilen beton harcı, yapılarda çelik veya demir örgünün üzerini kapatacak şekilde uygulanır. Bu sayede yapılara sağlamlık vermek için kullanılan ana elamanların, su ve farklı dış etkenlerden korunmasını sağlayarak daha sağlam olmasına imkân tanır.

Konu hakkında ayrıca “Betonarme nedir?” adlı makaleyi de kesinlikle okumalısınız. 

Betonarme Yapıların Avantajları

  • Diğer tüm yapı tekniklerine göre uzun ömürlü olması, en önemli avantajlarından biridir.
  • Önemli olan bir diğer avantajı ise hem ucuz olması hem de uygulama şeklinin daha basit olmasıdır. Ayrıca uygulama yapıldıktan birkaç gün sonra üzerine farklı işlemler yapılmaya müsait olması, bu tip yapı tekniklerinin faydalarından biridir.
  • Diğer tekniklere göre taşıyıcı demir-çelik örgünün hava, su, kar ve paslanıp ömrünü tüketecek farklı etkenlere karşı, en iyi şekilde korunmasını sağlar.
  • Yüksek basınç ve ağırlıklara karşı yapının mukavemetini artırır.
  • Bakım konusunda daha az ihtiyaç duyulması, diğer tekniklere göre avantajlı olmasını sağlamaktadır.
  • Esnek yapıda olması nedeniyle, farklı kalıplar için istenilen şekle girebilmektedir.
  • Bu tip yapılarda çalışacak kalifiye eleman ihtiyacı, diğer tekniklere nazaran daha azdır.
  • Yangına karşı daha yüksek koruma sağlar.

Betonarme yapıların yüzeyine, estetiksel anlamda sıva ve boya gibi farklı uygulamalara gereksinim duyulur. Özenli bir çalışma ve yapıya uygun malzeme kullanılması ile sağlam bir yapı oluşturulabilir. İnşaat üzerine Türkiye’nin önde gelen bilgi kaynaklarından biri olan Santiyede.com ‘u ziyaret ederek bu konu ve inşaat üzerine diğer konular üzerine ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM