Tarihi Amman Kenti
  • Facebook
  • Twitter
  • 15 Kasım 2020
  • 0
  • 257
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    1 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -
Abone Ol 

Tarihi Amman Kenti

Amman Ürdünün başkentidir. Ülkenin siyasi, kültürel ve ticari merkezidir. Dünyada yaşayan en eski kentlerden biridir. M.Ö. 7000 yılında kurulmuş olup tarihteki en eski şehirlerden biridir. Şehirdeki ilk insan yerleşimi belirtileri Katolik Çağa (MÖ 4000-3000) kadar uzanmaktadır. Rabbath Ammon veya Rabat Ammon olarak adlandırılmaktaydı. İncil’e göre şehir Ammon Krallığı’nın başkenti idi. Helenistik dönemde şehrin adı Filadelfeia olup Dekapolis’e bağlıydı. […]

Amman Ürdünün başkentidir. Ülkenin siyasi, kültürel ve ticari merkezidir. Dünyada yaşayan en eski kentlerden biridir.

Amman

M.Ö. 7000 yılında kurulmuş olup tarihteki en eski şehirlerden biridir. Şehirdeki ilk insan yerleşimi belirtileri Katolik Çağa (MÖ 4000-3000) kadar uzanmaktadır.

Rabbath Ammon veya Rabat Ammon olarak adlandırılmaktaydı. İncil’e göre şehir Ammon Krallığı’nın başkenti idi. Helenistik dönemde şehrin adı Filadelfeia olup Dekapolis’e bağlıydı.

Lut Gölü

635 yılında müslümanların eline geçen Amman, 1516’da Yavuz sultan selim’in Mısır seferi sırasında Osmanlı topraklarına katıldı. II. Abdülhamit devrinde Rusya’dan kaçarak Osmanlı devletine sürülen Çerkezlerin bir kısmı Amman civarına yerleştirildi.

1908’de tamamlanan Hicaz demir yolu hattının Amman’dan geçmesi şehrin önemini arttırdı. I. Dünya Savaşı’ndan sonra İngiliz manda yönetimine giren Amman 1946’da Ürdün Krallığı’nın başkenti oldu.

Modern Amman, bir Çerkez köyü olarak başlamış olup, geliştirilerek büyük bir şehir haline getirilmiştir.

Amman, Lut gölü ‘nün 35 km kuzey doğusunda, Akdeniz ‘in 110 km doğusunda ve Kudüs’ün 65 km doğusunda yer almaktadır. Şehir, Ürdün bayrağındaki yedi köşeli yıldızını temsil eden yedi tepe üzerinde yer almaktadır.

Bölgede Akdeniz iklimine benzer ancak ama yine de kıtasal olarak farklı bir iklim görülmektedir. Deniz seviyesinden 773 m yükseklikte olması bunu etkilemektedir. Şehirde sık sık yoğun sis görülebilmektedir.

Şehir keskin bir şekilde ikiye ayrılmıştır.

Şehrin doğu kesimi geleneksel bir İslam şehri olup eteklerindeki barınaklarda çok sayıda Filistinli mülteci yaşamaktadır.

Doğu Bölgesi

Batı kesimi ise yeşillik içinde olup kafeler ve sanat galerileri bulunmaktadır. Kraliyet Sarayı doğu kesiminde, Meclis  ise batı kesiminde yer almaktadır. Şehrin en önemli tarihi eseri, Romalılar dan kalma kalesidir. Kalenin içinde antik bir tiyatro bulunmaktadır.

Sudenaz KÖŞKLÜ

Dünyanın En İlginç Dilleri

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM