Şimdi her şeyi unutun. Okulları, virüsü, vürüsü kapan yakınınızı, yakalanma riskinizi, hastaneleri vs.vs. Size insanların sadece “yaşlılıktan” öldüğü bir kavramdan bahsetmek istiyorum bugün müsaitseniz! Roseto Etkisi… Roseto Etkisi Nedir? Ortaçağ’ı seviyorsanız siz de benim gibi, Roseto’lu köylüleri çok seveceğinize kalbimle inanıyorum. Roseto Valfortore, Roma’da bulunan Apenin dağlarının eteklerinde. Bir meydanın çevresinde, ortaçağ köyleri kıvamında. Kırmızı […]
Şimdi her şeyi unutun. Okulları, virüsü, vürüsü kapan yakınınızı, yakalanma riskinizi, hastaneleri vs.vs. Size insanların sadece “yaşlılıktan” öldüğü bir kavramdan bahsetmek istiyorum bugün müsaitseniz! Roseto Etkisi…
Ortaçağ’ı seviyorsanız siz de benim gibi, Roseto’lu köylüleri çok seveceğinize kalbimle inanıyorum. Roseto Valfortore, Roma’da bulunan Apenin dağlarının eteklerinde. Bir meydanın çevresinde, ortaçağ köyleri kıvamında. Kırmızı kiremit çatılı, iki katlı evler…Hayal ettiniz mi siz de? Ruhum dinlendi düşünürken ve dahi yazarken.
GÖÇ
Bir gurup Roseto’lu yeni bir başlangıç için Amerika’nın yolunu tutmuş 1882’de. Onları takip eden hemşerileri de, bir sonraki yıl akın akın peşlerine takılmış. Bizler gibi:) Köylerini bırakırken neler hissettiler acaba. Sokaklarında yaşadıkları anılar öylece asılı mı kaldı, o kırmızı kiremitli evler kolayca bırakıldı mı yani? Pennsylvania, Roseto’lular için yepyeni bir hayat yolu oldu, tüm hemşerileriyle birlikte bulundukları yeri tekrar Roseto’ya çevirmişlerdi bile. Pennsylvania, Roseto, kendi kendine yetebilen çevresindeki toplumlarca hiç mi hiç tanınmayan minik bir dünyaydı ve Stewart Wolf adlı doktor olmasaydı pekâlâ öyle kalabilirdi. Bir doktor olan Stewart Wolf yaz mevsimini Pennsylvania’ya yakın bir çiftlikte geçiriyordu.Bir gün, bir doktor arkadaşı ile sohbet ederken, komşu Roseto kasabasından hiç kimsenin hasta olmaması ile ilgili duyumlar aldı ve Wolf bu durumu araştırmaya karar verdi. Ekibiyle birlikte çook eskilere giderek, Roseto’luların ölüm raporlarını incelemek istedi. Kayıtları didik didik taradı. Taradıkça şaşırdı, şaşırdıkça şükür etti belkide kim bilir.
Sonuçlar eline düştükçe, doktor da hayrete düştü. Örneğin 55 yaşın altında kalp krizinden ölen yoktu. Kalp hastalığı yaşayan bir vatandaş bile yoktu! Hiçbir kronik hastalığa neredeyse rastlanmıyor aksine insanlar sadece “yaşlılıktan” ölüyorlardı. Ecelin adı değişiyor. Adı Covit oluyor, kalp krizi oluyor, intihar, trafik kazası vs. Fakat Roseto”lu kardeşlerimiz sadece yaşlılıktan ölüyor. Çünkü araştırmaları neticesinde,hiç intihar yoktu, hiç alkolizm yoktu, hiç ilaç ya da uyuşturucu bağımlılığı yoktu ve çok az suç vardı! Doktor’un ilk düşüncesi, Roseto’luların beslenme alışkanlıkları olabileceğiydi. Ancak böyle olmadığını hemen anladı. Roseto’luların pek de sağlıklı bir beslenme hayatları yoktu. Pek fazla sigara içiyorlar, şişmanca bir hayat sürüyorlardı oysaki. E peki neydi bu arkadaşların sırrı? Genetiklerine baktı doktor ve fakat enteresan bir bulguya rastlamadı. Acaba çok sağlıklı ve güçlü bir bünyeleri mi vardı? Yoo hayır! Peki yaşadıkları bölgenin havası, suyu mu şifalıydı? Yok yok o da değildi!
ROSETOLU’NUN SIRRI AİLE
Her şeyin üzerini çizdi doktor Wolf ve ekibi. Yakından, daha yakından izledi bu halkı. Ve didik didik yaşamlarını irdeleyip, enteresan bir bilgiye ulaşmayı hayal eden doktor gördü ki; Roseto’lunun sırrı samimi ilişkilerdi! Büyük anne ve dedelerle yaşanan bir aile hayatıydı onlarınki. Komşuluk, dostluk, kardeşlik bağları kuvvetliydi. Kurdukları yaşam alanında, birbirlerini delicesine koruyor, asla ve asla üstünlük savaşına girmiyorlardı. Bu yaşam şekli literatüre ” Roseto Etkisi” olarak kazındı. Ve ben de anladım ki; uzun ve sağlıklı yaşamın sırrı, ne tek başına sağlıklı beslenmede , ne yogada dağlarda inzivaya çekilerek, ne nefes terapilerinde ne de vs. vs.
UZUN YAŞA
Kalbe, kalp ile yapılan her işe, kalp kırmamaya, kırıldığında da yol verilmesi gerektiğine olan inancımı beni bilenler biliyor artık. Nefesim yettikçe “kalp işi” diyeceğim. Belki kalp krizinden öleceğim:) ve fakat “kalp işi” ne fazlaca takmıştı, sonu belliydi dedirteceğim! Roseto’ lular da normal insanlar gibi hastalanmaya ve ölmeye başladılar tabiiki. Çünkü birliktelikleri göçlerle son buldu. Kalabalık aileler parçalandı ve bu etki ortadan kalktı, yok oldu gitti. Fakat bize bıraktıkları bu hikaye, kalbimin bir köşesinde. Kalp işi değil de ne söyleyin bana. Onları uzun yaşatan, pozitif hücreler yükleyen kalp işi değil de ne? Birbirimize görünmez bağlarla bağlı olduğumuzun bir göstergesidir Roseto’lular. Selam olsun yaşamakta olanlara, rahmet dileyelim göçüp gidenlere…
Rabbime emanet olasınız dostlar…
Şadan YER
Kalp isine sonuna kadar inanirim. Tecrube sabit. Seni kiran uzen insanlarla zaman gecirdikce bir bakmissin sende oyle olmussun. Ne zamanki iyilik dolu kalpler bulmaya basladim yasantimiz bile degisti. Cok sukur rabbime. Yoluma cikan bir insan nicelerini getirdi. Hamdolsun
Eee daha ne versin demi… ⚘⚘⚘⚘❤❤❤❤❤
Ayrica bilgi icin tesekkurler
Daha muhteşem ifade edilemezdi,varolasınız canim kardeşim 🌹🤲🏻
Çocukluğum aklıma geldi…Herkesin komşusunun çocuğu,çocuğunun anne ve babası olduğu günler, çok şanslıyım… Paylaşım için teşekkür ederim.❤️
Eyvallah güzel kardeşim 🌹🤲🏻