El Adl Anlamı العدل
  • Facebook
  • Twitter
  • 28 Kasım 2022
  • 0
  • 410
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    1 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -
Abone Ol 

El Adl Anlamı العدل

Allah’ın en güzel isimlerinden olan ( العدل ) El Adl Anlamı Nedir? ADL العدل Mutlak adalet sahibi, aşırılığa meyletmeyen insanla ilgili Adl, “doğru olmak, doğru davranmak, adaletle hükmetmek; eşitlemek” vb. mânalara gelen bir masdardır. Ayrıca “doğruluk, hakkaniyet ve adalet” anlamlarıyla isim olarak kullanıldığı gibi, “çok âdil” anlamında sıfat olarak da kullanılır. El Adl Anlamı Adl, […]

Allah’ın en güzel isimlerinden olan ( العدل ) El Adl Anlamı Nedir?

ADLالعدلMutlak adalet sahibi, aşırılığa meyletmeyeninsanla ilgili

Adl, “doğru olmak, doğru davranmak, adaletle hükmetmek; eşitlemek” vb. mânalara gelen bir masdardır. Ayrıca “doğruluk, hakkaniyet ve adalet” anlamlarıyla isim olarak kullanıldığı gibi, “çok âdil” anlamında sıfat olarak da kullanılır.

El Adl Anlamı

Adl, meyil demektir. Bunun, isim yerine konulmuş bir mastar olduğu da ileri sürülmüştür.

Söz konusu isim, adaletinden korkulan ve ihsanından ümit kesilmeyen kimseye verilmiştir. Onun fiillerindeki adaleti, sözlerinin doğruluğunun delilidir.

Adl, Allah’ın isimlerinden biri olarak kullanıldığında mübalağa ifade eden bir sıfat olup “çok âdil, asla zulmetmeyen, hakkaniyetle hükmeden, haktan başkasını söylemeyen ve yapmayan” anlamına gelir. İslâm filozofları adl sıfatını, “Allah’ın her varlığa lâyık olduğu imkân ve kabiliyetleri bahşetmesi” anlamına gelen inâyet ve cömertlik (cûd) kavramlarıyla açıklamışlardır.

“Rabbinin sözü, doğruluk bakımından da, adalet bakımından da tastamamdır…” 

وَتَمَّتْ كَلِمَتُ رَبِّكَ صِدْقًا وَعَدْلاً لاَّ مُبَدِّلِ لِكَلِمَاتِهِ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

(En’am 115)

Adl, tam adâletli demektir. Adalet ise, zulmün zıddıdır. Zulüm kelimesinde; incitme, can yakma mânası vardır. Zulmetmiyerek herkese hakkını vermek ve her şey’i akıl ve mantığa, hikmet ve maslahata uygun olarak yapmak da adalet demektir. Allah Teâlâ Âdil’dir. Zâlimleri sevmez. Zâlimlerle düşüp kalkanları ve hatta sadece uzaktan onlara imrenenleri ve sevenleri de sevmez.

إِنَّ اللّهَ يَأْمُرُكُمْ أَن تُؤدُّواْ الأَمَانَاتِ إِلَى أَهْلِهَا وَإِذَا حَكَمْتُم بَيْنَ النَّاسِ أَن تَحْكُمُواْ بِالْعَدْلِ إِنَّ اللّهَ نِعِمَّا يَعِظُكُم بِهِ إِنَّ اللّهَ كَانَ سَمِيعًا بَصِيرًا

Şüphesiz Allah, size emanetleri ehline (sahiplerine) teslim etmenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emrediyor. Bununla Allah, size ne güzel öğüt veriyor! Doğrusu Allah, işitendir, görendir.

Nisa Suresi: 58

Biz ne yapmalıyız?

Şöyle düşünelim bir ağacın dalları birbirine girmiş olsalar dahi hepsinin
bir istikameti, bir meyli, bir adli vardır değil mi !!!. Adalet olmayan yerde insanlıktan bahsedilebilir mi? O halde, diğer insanlara karşı olan vazifelerimizden bir tanesi de adalettir.

Adalet, haksızlık etmemektir. Haksızlığı tanımak için bir
kaide vardır. O da şudur: Başkasına yapmak istediğiniz bir şeyi evvela nefsimiz de tecrübe etmeliyiz. Hiç olmazsa aynı muamelenin başkası
tarafından bize yapılmasını arzu edip etmediğimizi düşünmeliyiz. Kendimiz için iyi bulmadığımız bir işi hiçbir zaman başkasına layık görmemeliyiz. “Hiç şüphesiz Allah adaletli olmayı emreder.”
Peygamberimiz bir hadisinde: “Adalet mülkün temelidir” buyurmuşlardır.

Dua:

“Ey gerçek adaletin sahibi Allah’ım, bize bütün fil ve hareketlerimizde adaletli olmayı lütuf buyur. Hak, hukuk tanımayan adaletsiz kişilerin şerrinden müminleri koru.” Amin

Adl esmanızı geliştirmek için adaletli olmaya çalışmalıyız. Söz de kalmamalı, hayatımıza geçirirsek esmalar tecelli eder. Hayatımıza geçirmediğimiz hiçbir şey yerine oturmaz. Düşünmek başka, bilmek başka , uygulamak başkadır. Rabbim hepimize adil olmayı nasip etsin.

Allah’ın İsimleri ( Esma-i Hüsna) ve Anlamları

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM