Abdest Almak Neden Önemli?
  • Facebook
  • Twitter
  • 9 Ağustos 2020
  • 4
  • 164
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    1 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -
Abone Ol 

Abdest Almak Neden Önemli?

Önce abdest almanın önemi anlaşılırsa abdest almanın üzerinizde yarattığı ataleti üzerimizden atarak huşu içinde namaz kılabiliriz. Bir sonraki yazımda huşu ne demek? açıklamaya çalışacağım. Şimdi konumuza Abdest almak neden önemli? sorusuna dönmek istiyorum. Kur’ân-ı Kerîm’de abdestle ilgili hükmü açıklayan, “Ey inananlar! Namaza kalktığınızda yüzlerinizi, dirseklere kadar kollarınızı yıkayın, başlarınızı meshedin ve topuklara kadar ayaklarınızı yıkayın” […]

Önce abdest almanın önemi anlaşılırsa abdest almanın üzerinizde yarattığı ataleti üzerimizden atarak huşu içinde namaz kılabiliriz. Bir sonraki yazımda huşu ne demek? açıklamaya çalışacağım. Şimdi konumuza Abdest almak neden önemli? sorusuna dönmek istiyorum.

*Kuran-ı Kerim'de Abdest 
*Abdest Almak Neden Önemli?
*Abdestin Bilimsel Faydaları

Kuran-ı Kerim’de Abdest

Kur’ân-ı Kerîm’de abdestle ilgili hükmü açıklayan, “Ey inananlar! Namaza kalktığınızda yüzlerinizi, dirseklere kadar kollarınızı yıkayın, başlarınızı meshedin ve topuklara kadar ayaklarınızı yıkayın” (el-Mâide 5/6) meâlindeki âyet, Medine döneminde nâzil olmuştur.

Ab (su), Dest (tutmak)- Abdest = Temizlik anlamındadır.

Abdest Almak Neden Önemli?

Gün içerisinde en aktif olan bölgeler, en çok elektrik toplayan bölgelerimizdir. Suyla temas etmekle sadece temizlenmiş olmayız, aynı zamanda vücudumuzda birikmiş olan, dış enerjiyi de üzerimizden atarız. Bu şekilde öz enerjimiz daha fazla açığa çıkar. Ruhumuza yönelir ve çok daha sakin, dikkatli ve saygılı bir şekilde namaz kılabiliriz.

İnsan vücudu üzerinde yaklaşık 700 Biyolojik Aktif Nokta (BAN) bulunur. Bunlardan 66 tanesi “Agresi Noktası” olarak adlandırılan ekstra aktif noktalardır. 66 Agresi noktasından 61’i abdest azalarında yer alır.

Suyla temas ettiğimizde Alfa frekansında oluyoruz. Alfa frekansı (8-14 Hz) Beyin dalgalarının çalışan zihin durumundan yavaşlamaya geçişiyle beyne hakim olmaya başlıyor. Rahatlığın, farkındalığın, uykunun ilk evrelerinin dalga boyu olarak tanımlanıyor.

Alfa dalgası; su ile abdest aldığımızda, yıkandığımızda, uykuya doğru gittiğimizde, gece yarısı uyandığımızda beyne hakim olan huzur veren sakinlik dalgasıdır.

Abdestin Bilimsel Faydaları

Abdestin bilimsel olarak ispatlanan faydalarından bazıları şöyledir:

1- Abdestte azalar yıkanırken BAN “Biyolojik Aktif Noktalar” faaliyete geçer, “agresi noktaları” denge kazanır.

2- Yüz yıkanırken mide, bağırsaklar, safra kesesi, idrar yolları ve sinir sistemi uyarılır.

3- Kollar yıkanırken bağırsaklar, kalp, akciğerler, idrar yolları ve kan dolaşımı uyarılır.

4- Kulaklar, yaklaşık 100 BAN’ın yer aldığı ve hemen hemen bütün organlarla bağlantılı olan bir komuta merkezidir. Kulaklar mesh edilirken bütün organlar uyarılır.

5- Ayaklar yıkanırken hormon dengesini sağlayan, büyümeyi kontrol altında tutan hipofiz, böbrekler ve hemen hemen bütün organların faaliyetini etkileyen BAN uyarılır.

6- Abdestte akupunktur noktalarının uyarılmasıyla vücutta enerji ve kan dolaşımı kolaylaşır, vücudun direnci artar, bağışıklık sistemi güçlenir. Ateş yükselince soğuk su ile abdest almak, ateşi 1,5-2 derece kadar düşürür.

7- Abdest tansiyonu düşürür, baş ağrısını hafifletir, uyuklamayı, yorgunluğu ve öfkeyi giderir. Soğuk su kullanmak, abdestin ve guslün faydalarını artırır. Peygamberimiz ashabına abdest için ılık su tavsiye ederdi.

8- Her bir dişin dibinde farklı organlarla bağlantılı ikişer akupunktur noktası bulunur. Her abdestte misvak kullanmak diş etlerinin sağlığı için önemlidir.

9- Günde beş defa elleri, yüzü ve ayakları yıkamak bizi mikroplardan arındırır.

10- Ağız ve burnun sık sık temizlenmesi bizleri mikroplara karşı korur.

11- Yüzün yıkanması da cildi kuvvetlendirir, baştaki ağırlığı ve yorgunluğu hafifletir. Damarları ve sinirleri harekete geçirir. Devamlı abdest alanın, yaşlansa bile yüzündeki güzelliği ve tazeliği kalır.

12- Gusülle vücut eski zindeliğini kazanır. Vücudu belirli aralıklarla yıkamak, koruyucu hekimlik yönünden çok önemlidir. Dinimiz, bekar da olsa, her cuma günü gusletmeyi özellikle tavsiye eder.

13- Abdest ve gusül vücudun elektriksel gerilimini azaltır. Vücutta bir statik elektrik dengesi vardır. Bu elektriksel yük, öfkelenince normalin 4 katına, cünüp olunca 12 katına çıkar.

Günümüzde kızılötesi ışınlarla dış derinin fotoğrafları çekilmiş, bu fotoğraflarda, ilişkiden sonra, vücudun bütün yüzeyinin fazla statik elektrik tabakasıyla örtüldüğü tespit edilir.

Yıkanınca su zerreleri, olumsuz elektrik gerilimini alarak, vücudu topraklayıp, yeniden normale döndürüyor. Bu açıdan gusül, tıbbî yönden de, yapılması gereken bir temizliktir.

14- Abdest ve gusül, vücudun kan dolaşım mekanizmasına katkıda bulunduğu gibi, kan yapımında görev yapan lenf sisteminin uyarılıp harekete geçmesine de yardımcı olur.

15- Toprakla yapılan teyemmüm de, vücuttaki statik elektriği büyük ölçüde yok eder.

16- Ayakların gün boyu belli aralıklarla yıkanması varis oluşumunu engeller.

Gerçekten müminler kurtuluşa ermiştir. Onlar ki namazlarında huşu içindedirler.

Mü’minun 1-2. ayet

Huşu ne demek? Huşu içinde namaz kılmak ne anlama geliyor? sorusunun cevabı için TIKLAYINIZ.

Kaynak: İslam Ansiklopedisi, Tevekkül ( Şebnem Tacigut), Derdiyle Uyuyan Dermanıyla Uyansın Diye Sırlar ( Mustafa Kaya), Gerçek Tıp ( Aidin Salih)

Sosyal Medyada Paylaşın:
Önceki Yazı

BİRDE BUNLARA BAKIN

4 yorum

  1. Ağzınıza yüreğinize sağlık harika bir bilgi ve birçok insan bilmiyor paylaşımınız için teşekkürler

  2. Hemen gidip abdest alasım geldi, şifanın muhteşemliğine bakar mısınız, Allah’ım çok güzelsin çok.

  3. ne kadar çok faydası varmış bilmiyordum daha çok manevi faydasını biliyordum. Genelde abdestsiz gezmemeye çalışırım çünkü abdest alıp dışarı çıktığımda koruyucu kalkanım varmış gibi hissediyorum.

  4. sayısız yararı varmış ben bir çoğunu yeni duydum Çok faydalı ve bilgilendirici yazı olmuş abdest almak neden önemli adlı yazınız saygılar.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM