Neşet Ertaş Ahirim Sensin
  • Facebook
  • Twitter
  • 3 Haziran 2020
  • 2
  • 231
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    2 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -
Abone Ol 

Neşet Ertaş Ahirim Sensin

Neşet Ertaş Ahirim Sensin türküsüne, “Cahildim dünyanın rengine kandımHayale aldandım boşuna yandımSeni ilelebet benimsin sandımÖlürüm sevdiğim zehirim sensinEvvelim sen oldun ahirim sensin” diye başlar. Öyle naif ve güzel bir anlatımı,yorumlayışı vardır ki gönlüze dokunur bu türkü. Gelin bir de türkünün hangi şartlardan geçerek, yaşanmışlıklara değinerek yazıldığına bakalım. Neşet Ertaş Ahirim Sensin Neşet Ertaş ünlü bir […]

Neşet Ertaş Ahirim Sensin türküsüne,

“Cahildim dünyanın rengine kandım
Hayale aldandım boşuna yandım
Seni ilelebet benimsin sandım
Ölürüm sevdiğim zehirim sensin
Evvelim sen oldun ahirim sensin” diye başlar.

Öyle naif ve güzel bir anlatımı,yorumlayışı vardır ki gönlüze dokunur bu türkü. Gelin bir de türkünün hangi şartlardan geçerek, yaşanmışlıklara değinerek yazıldığına bakalım.

Neşet Ertaş Ahirim Sensin

Neşet Ertaş ünlü bir halk ozanı, yolu Ankara’da bir gazinoya düşer.Orada eserlerini seslendirirken aynı yerde çalışan Leyla adında bir sanatçıyla tanışır ve bir süre sonra aşık olur. Evlenmeye karar verir. Bozlak sanatçısı olan baba Muharrem Ertaş, radyo programı için Ankara’ya gelir.Durumdan haberdar olur ve şiddetle karşı çıkar bu evliliğe ve “aslı bozuktur,istemem!” der. Bu sözlere karşılık Neşet Ertaş da şunu söyler: “ Kadınlar insandır biz insanoğlu.” (Atışmaları çoktur bu konuda.)

Babasını çok sever. “ Babamla ben aynı ruhun insanlarıyız.” Babasına olan benzerliğini bu sözleriyle ifade eder.Her zaman babasını örnek aldığını söyleyen üstad,bu konuda gönlüne söz geçiremez ve Leyla ile evlenir.Evliliklerinden 3 çocukları olur ve bir süre sonra anlaşamayıp ayrılırlar. Bu ayrılıktan sonra birçok türkü yazmıştır. En çok da babasını dinlemediği için yazdığı türkü çok güzeldir. 3 tane bestesi bu yaşanmışlık üzerinedir ve şöyledir:

-Yazımı kışa çevirdin kar yağdırdın başa Leylam (leyla’ya)
-Tatlı dilim güleryüzlüm neredesin sen(Leyla’ya)
-Cahildim dünyanın rengine kandım(Babasına)

Babası için yazdığı o canım türkünün şu sözleriyle babasına seslenir Üstad : “Cahildim dünyanın rengine kandım” Leylasına özlemini de dile getirir bu türküde,şu sözleri de pek dokunaklıdır: “Ölürüm sevdiğim zehirim sensin Evvelim sen oldun ahirim sensin” Leyla ile ayrıldığında babasını dinlememenin üzüntüsünu yaşar ve bunu her zaman ifade eder Neşet Ertaş ve ölünce babasını ayak ucuna gömülmek istediğini söyle. Öyle de olur. Çok naif ve güzel yürekli bir insanın türküleri ile yüreğimize dokunduğu aşikardır. Her türküsü ayrı bir yaşanmışlık bırakır ama “Ahirim Sensin” türküsü bir başka. Anlatacak çok şey var ama siz türküyü dinleyin efendim. sözleri ve türküyü de buraya bırakayım. Türkülerle kalın…

Cahildim dünyanın rengine kandım
Hayale aldandım boşuna yandım
Seni ilelebet benimsin sandım
Ölürüm sevdiğim zehirim sensin
Evvelim sen oldun ahirim sensin

Sözüm yok şu benden kırıldığına
İdip başka dala sarıldığıma
Gönülüm inanmıyor ayrıldığına
Gözyaşım sen oldun kahirim sensin
Evvelim sen oldun ahirim sensin

Garibim can yıkıp gönül kırmadım
Senden ayrı ben bir mekan kurmadım
Daha bir gönüle…

Nesrin YILMAZ / Neşat Ertaş Ahirim Sensin

Sosyal Medyada Paylaşın:
Sonraki Yazı

BİRDE BUNLARA BAKIN

2 yorum

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM