Kitaplar okuyucuları farklı dünyalara misafir eder ve hayal dünyalarında uçsuz bucaksız yolculuklara çağırır. Her kitap okuyucusu için farklı anlamlar ifade eder. “Kitaplardan Alıntılar” ı sizler için derledik… Belki daha önce hiç duymadığınız bir kitabı görür dünyanıza misafir etmek istersiniz… Kitaplardan Alıntılar “Eğer bir şeyi bütün olarak görebilirsen,” dedi, “hep güzelmiş gibi görünür. Gezegenler, yaşamlar… Ama […]
Kitaplar okuyucuları farklı dünyalara misafir eder ve hayal dünyalarında uçsuz bucaksız yolculuklara çağırır. Her kitap okuyucusu için farklı anlamlar ifade eder. “Kitaplardan Alıntılar” ı sizler için derledik…
Belki daha önce hiç duymadığınız bir kitabı görür dünyanıza misafir etmek istersiniz…
“Eğer bir şeyi bütün olarak görebilirsen,” dedi, “hep güzelmiş gibi görünür. Gezegenler, yaşamlar… Ama yakından bakıldığında bir dünya yalnızca toz ve kayadan oluşur.” (Mülksüzler, Ursula K. Le Guin)
“Ben kendim iyi insan olmayı isterim, fakat kötü olanlara da hayretle bakmam. Hatta kızmam bile, ancak kötülükleri bana taalluk ederse kendimi müdafaa ederim. Şunu esas olarak kabul etmeliyiz ki insanların hemen ekserisi yalnız kendilerini düşünürler. Dünyadaki bütün felaketlerin, uygunsuzlukların, bayağılıkların sebebi işte bu her şeyden evvel kendini düşünmek illetidir.” (Canım Aliye, Ruhum Filiz, Sabahattin Ali)
“Bir keresinde diyordum, dünyanın gerçekten güzel bir yer olduğuna inanmıştım. İyilerin her zaman kazanacağına, yapılan hiçbir kötülüğün karşılıksız kalmayacağına, mutlu sonlara ve çay bardaklarına. Önce çay bardakları kırıldı, iyiler bir bir kaybetti, tüm kötülükler karşılıksız kaldı ve ben şu yaşıma kadar hiç mutlu biten bir son görmedim.” (Ben Orada Değildim Üstelik Siz de Yoktunuz, Burak Aksak)
“Benzerlerime iletilecek hiçbir önemli mesajım yok. Bir yabani gibi yaşadım, bir başkası gibi acı çektim. Hayatımda hiçbir fevkalade olay yok: önemsiz hayal kırıklıkları, gerçekleşmemiş rüyalar, yerine getirilmemiş projeler.” (Jurnal, Cemil Meriç)
“Eğer okuduğumuz kitap bizi kafamızın ortasına inen bir yumruk gibi sarsmıyorsa, niye boşuna okuyalım ki? Bizi mutlu etsin diye mi? Tanrım! Mutlu olmak için kitap okuyorsak hiç kitabımız olmasın daha iyi; bizi mutlu eden o kitapları yeri geldiğinde kendimiz bile yazabiliriz. Bizi yıkıma uğratan ve derin bir kedere boğan kitaplar okumalıyız; öyle ki bir kitap, kendimizden daha çok sevdiğimiz birinin ölümüne tanık olmuş kadar, ormana sürgün edilip herkesten uzaklaşmış kadar, bir intihar kadar etkilemeli bizi. Bir kitap, içimizdeki donmuş denizin ortasına inen bir balta olmalıdır. “(Yalnızlık Bir Uçurumdur, Franz Kafka)
“Sonra hiç konuşmadık. Kuşlar da gitti, kuşlarla birlikte de… Ne olacak kuşlar da gitti.”
(Kuşlar da Gitti, Yaşar Kemal)
Yeliz&Yeşim KOÇ