Aynur Keskin
Aynur  Keskin
aynurkeskinlr@gmail.com
Zoraki Kral Bu Film Kaçmaz
  • 1
  • 243
  • 19 Aralık 2022 Pazartesi
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    3 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Zoraki Kral … Dramatik bir suskunluğun hikayesi.  “Bana çocukluğunu anlat.” Cümlesinin sorulma sebebidir aslında çoğu sorunumuz. Çocukluk travması! Karakterin hamur gibi yumuşacık şekillenmeye başladığı yıllarda bazen kasıtlı bazen farkına varmadan yaşanan normal dışı olayların yaşamlarda izler bırakarak farklı tahribatlar yapılması durumu. Bir ömre yerleşen rahatsızlıklar, fobiler, kaygılar… Hele şiddet! Her türlüsü nasıl da onarılması imkansız izler […]

Zoraki Kral … Dramatik bir suskunluğun hikayesi.  “Bana çocukluğunu anlat.” Cümlesinin sorulma sebebidir aslında çoğu sorunumuz. Çocukluk travması! Karakterin hamur gibi yumuşacık şekillenmeye başladığı yıllarda bazen kasıtlı bazen farkına varmadan yaşanan normal dışı olayların yaşamlarda izler bırakarak farklı tahribatlar yapılması durumu. Bir ömre yerleşen rahatsızlıklar, fobiler, kaygılar… Hele şiddet! Her türlüsü nasıl da onarılması imkansız izler bırakılıyor. İşte filmimiz aslında tam da bu konu üzerinden temelleniyor ve travmaların mevki, para, şöhret, aile, konum dinlemediğini bizlere gösteriyor. 

Colin Firth’ün bir tür konuşma bozukluğundan muzdarip olan İngiltere kralı altıncı George’u, Geoffrey Rush’un onun konuşma terapistini ve Helena Bonham Carter’in kralın eşi Elizabeth’i canlandırdığı; yönetmenliğini ise Tom Hooper’ ın yaptığı 2010 yapımı film. Ayrıca Timothy Spall de, oldukça karikatürize bir Winston Churchill rolüyle kadroda yer alıyor. 35. Toronto Film Festivali’nde en iyi film ödülünü cebine koyarak ödül maratonuna başlamış ve 7 dalda Altın Küre’ye aday gösterilmiştir. 

Zoraki Kral Film Özeti

Yaşlı İngiliz Kralı’nın yerini bırakabileceği iki oğlu var. Büyük olan Edward normal sürecin işlemesi ile babasının ardından tahta geçiyor. Küçük oğlan George ise zaten kekemelik problemi ile kendisini tahta uygun görmüyor, ve abisinin gölgesinde kalıyor. Daha perde yeni açılmışken, stadyumda geçen sahne ile durumun vehametini görüyoruz. Topluluk karşısında yapılan konuşmalarda George’un düştüğü durum çok can sıkıcı ve üzücü. George’un eşi onun kekemelikten kurtulması için elinden geleni yapıyor, hem psikolojik olarak eşini rahatlatıyor hem de elinden gelen her uzmana başvuruyor. Burada kadın gücünü ve sabrını oldukça net görüyoruz ve işte KADIN diyoruz. Eşinin tüm çabaları sonuçsuz kalıyor.

Avusturalyalı Konuşma Terapisti

Son olarak Avusturyalı konuşma terapisti Lionel ile tanışıyorlar.  Lionel yöntemleri ve yaklaşımı ile farklı olduğunu hissettiriyor ve izleyicilere kendini hayran bırakarak çokça sahnede gülümsetiyor, duygulandırıyor. Film ağırlıklı olarak George ile Lionel arasındaki diyaloglarla ilerliyor. Daha sonra Edward yasak aşkı nedeniyle tahtı George’a bırakıyor ve filmimiz daha da heyecanlı bir hal alıyor. Sonrasında filme adını veren 3.Eylül.1939 günkü tarihi konuşma ile İngiltere’nin Almanya’ya savaş açmasıyla veda ediyoruz filme. Filmin konusu zaten yaşanmış hikayeden alındığı için sürpriz bozan verme durumu olmayacağı için biraz detaylı anlattım lakin özellikle son 30 dakika için bile film izlenir. Sonunda kralın konuşması kısmını ne kadar anlatsam da zaten izlemeden bilinmeyecektir. Bu arada özellikle orijinal dilinde izlemenizi tavsiye ediyorum. 

Film bir harika, özellikle sinema severler ve fotoğraf çekmeyi sevenler için lezzetli kareler ve mükemmel sahneler var. Ah hele 1900 İngilteresi! O dönemin ruhu, giyim-kuşamı, zerafeti, sofraları… Özellikle çay takımlarına ve kadınların kıyafetlerine her zaman hayran olmuşumdur. Film sahnelerinde adeta 1930 İngiltere’sine bir yolculuk yapıyorsunuz. Ayrıca benim için Geoffrey Rush’ın mimiklerine bir kez daha hasta olma sebebiydi. Colin Firth – Helena Bonham Carter çiftinin de uyumları ve iletişimleri şahane ama Geoffrey amcamız gerçekten bambaşka.

Bu arada filmde Edward’ın sevdiği kadın için krallıktan vazgeçmesi de fimde kısaca gösteriliyor ama bana içimden yine kadının gücü diye geçirmedi değil. 

Özellikle şu replikler oldukça etkileyici:

Geoffrey Rush: why should i waste my time listening to you?

Colin Firth : because ı have a voice!

Geoffrey Rush: yes you do…

Filmi vizyonda da izlemiştim sonradan evde de izlerken o kadar çok ekran görüntüsü ve videosu aldım ki, hepsini burada paylaşıp izlemeyenlerin tadını kaçırmak istemiyorum ama sizin de bunu yapacağınıza eminim. Özellikle benim için ayrı bir yeri olan Esaretin Bedeli filmini anımsatması da filmin bendeki yerini daha da özelleştirdi. İkinci Dünya Savaşı ile ilgileniyorsanız savaş öncesi İngiltere ve yönetimi hakkında genel çerçevesi ile bilgi edinebilirsiniz. Başbakan, Hitler’in yalanlarına inandığı için istifa ediyor. Ayrıca Hitler’in hitabetteki ustalığına kısa süreliğine arşiv görüntüleri kullanılarak gösteriliyor. Hitler’in; dostumuz, müttefikimiz dediği ülkelere birkaç ay içinde acımasızca saldırdığını, her konuşmasının yalanlarla dolu olduğunu yeniden hatırlamış oluyoruz. İngiltere yönetiminin Hitler’in yayılmacı politikalarına en başlarda verdiği desteğin, cesaretlendirmenin İkinci Dünya Savaşı’nın fitilini ateşlediğini hatırlayalım.

Filmle ilgili araştırmalarım da öğrendim ki filmin senaristi de çocukken kekemelik çekmiş. Kral’ın 3 Eylül’deki konuşmasını canlı dinlemiş ve bu film ile bence çocukluğuna bir selam gönderiyor ve hayalini gerçekleştiriyor. Belki de bu yüzden sahneler bu kadar gerçektir ve bu kadar başarı kazanmıştır ne dersiniz?

Zoraki Kral Ödüllere Doymadı

83. Akademi Ödülleri’nde En İyi Film Akademi Ödülü

En İyi Yönetmen (Tom Hooper), 

En İyi Erkek Oyuncu (Colin Firth) 

En İyi Özgün Senaryo (David Seidler ) ödüllerini kazandı. 

Zoraki Kral, diğer filmlerden fazla olarak on iki Oscar adaylığı elde etti. Dört kategoride ödülü kazanmanın yanında En İyi Sinematograf (Danny Cohen) ve diğer yardımcı oyuncular (Helena Bonham Carter ile Geoffrey Rush) için iki adaylık, bunların yanında Sanat Yönetmeni ve Kostüm dallarında da iki adaylık elde etti.

Sitesini ziyaret edebilirsiniz. 

Ayrıca orijinal kral konuşması da internet üzerinde video kanallarında yer almakta. 

Dilerim bir an önce izleyip yorumlarınızı bizlerle paylaşırsınız. 

Şimdiden iyi seyirler.

Sosyal Medyada Paylaşın:

1 Yorum

  1. Bu filmi üniversite yıllarımda izlemiştim. O zaman da etkilendiğimi hatırlıyorum; fakat tekrar izlemenin vakti geldi anlaşılan, aydınlatıcı analiziniz için teşekkürler.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM