Melda ÇÜÇEN
Melda  ÇÜÇEN
melda.cucen@hotmail.com
Var Olmak Nedir? Nasıl Varlıklı Olurum?
  • 8
  • 180
  • 01 Mayıs 2020 Cuma
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    2 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Var Olmak Nedir? Nasıl Varlıklı Olurum? Var olmak nasıl olur, insan ne zaman var olur? Son zamanlarda biriyle konuşurken çok kullanır oldum ‘var ol’ lafını. ”Var olmak nasıl olur, insan ne zaman var olur? Varlıklı olmak nedir?” gibi sorular döndü durdu dimağımda. Bu aralar eve de çekilince çok düşünür oldum bu konuyu… Etrafınızda gördüğünüz her […]

Var Olmak Nedir? Nasıl Varlıklı Olurum? Var olmak nasıl olur, insan ne zaman var olur?

Son zamanlarda biriyle konuşurken çok kullanır oldum ‘var ol’ lafını. ”Var olmak nasıl olur, insan ne zaman var olur? Varlıklı olmak nedir?” gibi sorular döndü durdu dimağımda. Bu aralar eve de çekilince çok düşünür oldum bu konuyu…

Etrafınızda gördüğünüz her insan sizce diri mi, canlı mı? Bir hak dostu şöyle der: ‘Kalp aydınlanmadan önce, vücut ölüdür.’ Peki bu ne demek? Kendine bakmak yerine sürekli başkasını suçlayan bir yapın varsa ve yalnızca kendini düşünen, kendine müslüman bir idrakin varsa nefsi emmarenin kapısında hepimiz bir ölüden farksızız. Allahü Teala, nefsi emmareye çakılıp kalanları sorguya bile çekmeyeceğini; çünkü onları varlık kabul etmediğini söylüyor. Allah Allah! Düşünebiliyor musunuz, ‘ben’ diyen nefisteyken muhatap bile alınmıyorum; çünkü ölüyüm.

Nefsi Emmare

İçime işleyen bir hikaye var tam da bu konuyla ilgili. Adamın biri, çok edepsiz diye birinden şikayetçi olmuş. Mürşidi bu şikayet eden adama dönüp: ‘Oğlum, mezarın içinden geçerken mezar taşı üzerine düşse, hakime gidip o taştan şikayetçi olur musun? İşte bu adam da öyle, mezar taşı gibi, emmare makamında ondan şikayetçi olma oğul; çünkü o ölü.’ demiş.

Evet mezar taşı elbet kafamıza düşse can yakar; ama şikayet yersiz demek ki canlar. Canım Can Yücel baba boşuna mı demiş ‘Kalbinin attığı kadar canlısın’ diye.. Peki bu kalbin atımını arttırmak ve ölü nefisten kurtulmak için ne yapabilirim diye sorguladığım, sorduğum an, karşıma çıkan şey ‘vermek’… mesela sana el açıp senden isteyene vermek, o paranın nereye gideceğini gerçekten ihtiyacı olup olmadığını düşünmeden, senden isteyene az ya da çok verebilmek. Çünkü verdiğin para önce Allah’ın eline düşüyor bunu unutma güzel insan. Ben bunu öğrendiğim an Allah’ıma karşı çok mahçup oldum çok. Vermek sadece maddi değil; öfkenden, kininden, kibrinden, kıskançlığından, endişelerinden, korkularından, egondan da verebilmek aynı zamanda. Asıl vermek bu zaten… yani vermek, Yaradan’ınla arana kalın kalın perdeler koyan, her türlü kirden pastan temizlenebilmek.

Aldığın, sahip olduğun kadar değil; verebildiğin kadar varsın be güzel dost. Unutma!

Bu sözler elbet önce kendime… varlıklı olmak ne peki sence? Zengin sofralar, lüks hayatlar, dolgun cüzdanlar, makamlar vb şeyler mi? Yazıklar olsun bize, algılarımızın oynaklığında, dansöz gibi kırıtan bize yazıklar olsun. Çok yanlış okuyoruz şu hayatı. Hani verdikçe kalp diriliyor diyoruz ya, işte varlıklı olmanın var olabilmenin yolu vermek ise o zaman bu yol sadeleşme, saflaşma yolu değil mi sizce?

Vehasıl kelam, varım diyebilmek için önce kendinden vermen gerek güzel dost. Karşılık beklemeden, yalnız O’nun rızası için vermeye niyet ettiğinde inanılmaz mucizelerle karşılaşıp hayretten hayrete savruluyor insan. Bir veriyorsun on alıyorsun, öyle cömert bir Allah’ın var. Çok şükür çok. VARLIKLI KALIN VE HEP VAR OLUN dostlar…

Sosyal Medyada Paylaşın:

8 yorum

  1. Sevgili Melda Çüçen, İyi Günler,
    Akdenizin incisi Mersin ve güzel yurdumuzdan ayrılalı (1968’den beri) seneler oluyor. Dünyanın değişik ülkelerindeki çeşitli insanlarının intibalarını (insanlık yönünden), not olarak yazdıklarımı, nihayet bunları derleyip, bir kitapta toplamaya karar verdim. Birçok düşünürlerin de bana büyük yardımcıları oldu bu projemde. Var olmak hususunda yazdığınız bu yazı da çok ilgimi çekti, ki tam şu aralar üzerinde durduğum bir mevzuu. Müsaade ederseniz bunu da eklemek istiyorum. İnşallah sizce de bir mahsuru yoktur. Teşekkürlerimi sunuyor, işlerinizde, düşüncelerinizde, yazılarınızda başarılar diliyor, iyi haberlerinizi bekliyorum.
    Uzakta kalan Las Vegas’taki yakın dost Akalp’ten en iyi niyet ve dileklerle!

    “YARADAN’IM, BİZLERE SENİN VARLIĞINI VE SEVGİNİ KAZANMIS, SENİN İYİ YOLUNDA GİDECEK İYİ DOSTLAR NASİP EYLE ! (Amin! Cümlemize)

    • Yorumunuzu henüz gördüm, kusuruma bakmayın. İlginize ve o güzel dualarına teşekkür ederim. Elbette kitabınıza ekleyebilirsiniz. Umarım kitabın ve sizin yolunuz açık olsun, kalplere ışık olsun o sayfalar.. Var olun.

  2. Can’ım sen de sen de var ol, anlam o özde. Özü her daim hatırlayıp yaşayabilmek dileğiyle.

  3. Vehasıl kelam, varım diyebilmek için önce kendinden vermen gerek güzel dost. Karşılık beklemeden, yalnız O’nun rızası için vermeye niyet ettiğinde inanılmaz mucizelerle karşılaşıp hayretten hayrete savruluyor insan. Bir veriyorsun on alıyorsun, öyle cömert bir Allah’ın var. Çok şükür çok. VARLIKLI KALIN VE HEP VAR OLUN dostlar…

    Ah, öz bu işte.
    Bin Sağol sen de.
    Bin Varol canım Melda’cığım.

  4. Var ve yar olasın sevgili Meldacım…
    O kadar güzel var oluyorsun ki Görmeden sevdiğim eş ruhlarımdansın diye hissediyorum.

    • Reyhancım tekrar teşekkür ederim o güzel yorumun için. Hep beraber var olalım.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM