Oruç Tutmanın Manevi ve Fiziki Faydaları Nelerdir?
Abone Ol 

Oruç Tutmanın Manevi ve Fiziki Faydaları Nelerdir?

Oruç ibadetinin insana hem manevi hem fiziki faydaları vardır. Bu sebepten Allah tarafından önceki ümmetlere farz kılındığı gibi bize de farz kılınmıştır. Oruç, yalnızca sahurdan iftara kadar hiç bir şey yememek ya da içmemek değildir. Gelin şimdi ” Oruç Tutmanın Manevi ve Fiziki Faydaları Nelerdir?” bir inceleyelim. Oruç Tutmanın Manevi ve Fiziki Faydaları Nelerdir? ORUCUN […]

Oruç ibadetinin insana hem manevi hem fiziki faydaları vardır. Bu sebepten Allah tarafından önceki ümmetlere farz kılındığı gibi bize de farz kılınmıştır. Oruç, yalnızca sahurdan iftara kadar hiç bir şey yememek ya da içmemek değildir. Gelin şimdi ” Oruç Tutmanın Manevi ve Fiziki Faydaları Nelerdir?” bir inceleyelim.

Oruç Tutmanın Manevi ve Fiziki Faydaları Nelerdir?

ORUCUN İNSANA MANEVİ FAYDALARI NELERDİR?

Oruç ibadeti insanın Allah’a itaat ve teslimiyetiyle bağlandığı ve bu sayede iradesini güçlendirdiği bir ibadettir. Oruç beden ile ruh dengesini sağlar. Oruç insana sabır ve tahammülü öğretir ve bu sayede insan başarı ve zaferin anahtarını elde etmiş olur. İşte oruç insanı güçlüklere katlanmaya ve meşakkatlere karşı tahammüle alıştırır. İnsanda sabır duygusunu geliştirir ve onu olgunlaştırır. Kötülüklerden uzak tutar. Elimizdeki nimetlerin kıymetini daha iyi anlamamızı sağlar. Oruç sayesinde insanın merhamet duyguları kabarır ve yoksulun halinden daha iyi anlar. İnsanda merhamet hissi elemden doğar yani açın halinden aç olan anlar. Merhamet duygusunu geliştirir. Empati yapmasını sağlar. Oruç bedenin zekatıdır. Zekatın malı temizlediği gibi oruçta vücudu temizler.

Peygamber Efendimizin bir Hadis-i Şerifinde ”Her şeyin bir zekatı vardır, bedenin de zekatı oruçtur” buyurmuştur. Oruç, fertlerin ahlakı üzerinde olumlu bir etki bırakarak ahlakı güzelleştirir, kalbi yumuşatır. Nefsin kötü arzularını kontrol altına alarak kişiyi ruhen yükseltir, ahlaken olgunlaştırır. Oruç, riyanın ve gösterişin en az karıştığı bir ibadet olduğundan, ancak Allah rızası için yapılan bir ibadettir. Bu yüzden sevabı büyüktür. Allah’ın rızası olmasa hiç kimse riyakarlıkla yani gösteriş olsun diye akşama kadar aç kalmaz, kalamaz. Bütün ibadetlerde olduğu gibi oruçta da maksat Allah’ın rızasını kazanmaktır. O’nun rızası her şeyin üstündedir.

ORUCUN İNSANA FİZİKİ FAYDALARI NELERDİR?

Oruç tutmak sindirim sistemini güçlendirir. Bu sayede daha sağlıklı kalori yakmamızı sağlar. Bunun yanında metabolizmanın hızlanmasına da yardımcı olur. Özellikle sindirim sağlığı iyi olmayan kimselerin oruç tutması, gıdalarını enerjiye dönüştürmesine ciddi anlamda katkı sağlar. Bu sayede tüm vücudumuzu temizler. Bu durum karaciğer ve böbreklerimizdeki toksinlerin de temizlenmesini sağlar. Dolayısıyla cildiniz temizlenir ve akneleriniz ile cilt lekelerinizin azalmasında katkıda bulunur. Bilimsel araştırmalar oruç ve insülin sağlığı ilişkisini açıkça ortaya koymaktadır. Oruç tutmak, oruç tutmadığımız dönemlerde kan şekerinizi dengeler. Oruç, yemek yeme alışkanlığı bozuk olan kişilerin, yemek yeme alışkanlığını düzenler. Oruç yardımı ile yemek yeme alışkanlığı düzene sokulurken, doğru beslenme alışkanlıkları da kazanılmış olunur. Obezite ve aşırı kilo alma problemlerinin de önüne geçilir. Beyinde yeni kök hücrelerinin de oluşmasını sağlayan oruç Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıklara karşı koruyucu bir role sahiptir. Araştırmalar orucun zihinsel fonksiyonları arttırdığını da ortaya koymaktadır. Ayrıca oruç tutmak vücuttaki iltihabı azaltır ve kanser hücrelerinin yayılmasının yavaşlatmasına yardımcı olur.

Oruç esnasında vücudu olumsuz etkileyen enfeksiyonlar azalır, bağışıklık sistemimizi geliştirerek sizi hastalıklara karşı daha dirençli hale getirir. Fakat tüm bu bilgileri bizler bugünün gelişmiş tıp ve laboratuvar teknolojisi sayesinde bilmekteyiz. Ancak, oruç farz olduğu dönemde kimsenin beyin kök hücrelerinden, metabolizmadan, obeziteden haberi yoktu. Sadece yüce Allah Bakara Süresi 183.ayette ”Ey iman edenler sizden öncekilere yazıldığı gibi oruç size de yazıldı, farz kılındı. Umulur ki sakınırsınız” Buyurdu. O günden sonra Müslümanların amacı ne sağlıklı kilo vermek ne karaciğeri arındırmaktır. Tek amacı sağlığımız el verdiği sürece Allah’ın emrettiği şekilde orucumuzu tutmak ve O’nun rızasını kazanmaktır.
Allah’ın rızasını kazanmak için oruç tutanların ibadetlerini Allah kabul etsin…

Tolga ÖZŞAHİN /

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

4 yorum

  1. Allah’a çok şükür 8,9 yıldır hiç kaçırmıyorum. Rabbim devamını nasip etsin, tutamayanlara da tutmaları için yardım etsin inşallah.

    • Bu güzel duanız için ayrıca teşekkür ediyorum ama Allah yaptığınız ibadetleri kabul etsin inşaallah….

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM