Lucifer ve İlahi Kitaplardaki Lucifer  Kimdir?
  • Facebook
  • Twitter
  • 1 Ocak 2022
  • 1
  • 420
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    1 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -
Abone Ol 

Lucifer ve İlahi Kitaplardaki Lucifer Kimdir?

2016 yılında yayın hayatına başlayan Lucifer dizisi, pek çok insan tarafından büyük bir beğeni ile takip ediliyor. Özellikle başrol oyuncusu Tom Ellis’ın muazzam performansı ve büründüğü o şeytani karizma, son derece derin bir etki yaratıyor izleyicilerde.Diziden bağımsız olarak gerçek Lucifer ve ilahi kitaplardaki lucifer kimdir? https://www.zovovo.com/en-iyi-netflix-dizileri-guncel/ sayfasındaki En İyi Netflix Dizileri listesine de göz atmanızı öneririz”  […]

2016 yılında yayın hayatına başlayan Lucifer dizisi, pek çok insan tarafından büyük bir beğeni ile takip ediliyor. Özellikle başrol oyuncusu Tom Ellis’ın muazzam performansı ve büründüğü o şeytani karizma, son derece derin bir etki yaratıyor izleyicilerde.Diziden bağımsız olarak gerçek Lucifer ve ilahi kitaplardaki lucifer kimdir?

https://www.zovovo.com/en-iyi-netflix-dizileri-guncel/ sayfasındaki En İyi Netflix Dizileri listesine de göz atmanızı öneririz” 

Cehennemin Efendisi olmaktan bıkan şeytan, Los Angeles’a yerleşir, bir gece kulübü açar ve bir cinayet dedektifiyle ilişki kurar. Başroldekiler:Tom Ellis,Lauren German,Kevin Alejandro

Lucifer

İncilde Cennet’ten kovulan meleğin ismi Latince olarak “Lucifer” diye geçiyor. Kökenindeki Lux kelimesinin manası ışıktır. Dizi de de lucifer adlı karakterin lux adlı barı vardı. Esas ismi “Sabah Yıldızı” olmasına rağmen Hristiyanlar ondan bahsederken Lucifer ismini tercih eder ve şeytanı bu şekilde tanımlarlar. Şeytan adı ise; İbranice’de muhalif ve bozguncu anlamlarına gelen “Satan” sözcüğünden türemiş, Arapça’daki versiyonu da “Şetane”nin (rahmetten uzaklaşan) değişime uğrayan hali olarak günümüze kadar gelmiştir.

Neden cennetten düşen meleğe burada bu şekilde sesleniliyor?

Luther Link’in yorumuna göre Liber İsaiae’da bahsedilen Lucifer, şeytan değildir. Burada muhtemelen benzetmeler kullanarak, ölüler diyarına düşen hırslı bir babil kralının yerine yine Luther Link’in yorumuna göre Lucifer, dört aşamadan geçerek şeytanı göstermeye başladı. Zalim bir kral, bir metaforla tanımlanır (kral = parlayan bir yıldız); İbranice helel (helel ben shahar = “parlak olan”) ya da Yunanca phosphoros, latinceye sabah yıldızı (yukarıda anlattığım gibi), lucifer olarak çevrilir; sonra zalim kral şeytan’la özdeşleştirilir; böylece Lucifer, şeytanın öbür adı olur.

Lucifer, henüz Adem ve Havva yaratılmadan önce Tanrı’nın en sevdiği, en çok değer verdiği meleği idi. Melekler ordusunda önemli bir yere sahip olmasının yanı sıra parlak ve öncü bir melek olarak da tanınıyordu. Hatta sırf bu nedenle isminin ışık getiren manasında olduğu rivayet edilir. Hem çok güzel hem de bilge bir melek olduğu için kendisini diğerlerinden fazlasıyla üstün görür.

Lucifer ‘in Şeytanla Özdeşleştirilmesi

Lucifer’in şeytan’la özdeşleştirilmesi bir problemi çözmüş oluyor. Şeytanı tanrı yarattıysa ve şeytan doğuştan kötüyse, o zaman kötülüğü de tanrı yarattı. Bunun sonuçları karışık olabilir. şeytan kötü olarak doğduysa, günah işlediği söylenebilir mi? bu durumda kötülük yapmak zorunda kalmış olur. Buna karşılık şeytan’ı tanrı yaratmadıysa, o halde tanrı omnipotens değildir ve biz bir anda manicilik dünyasına yani iyiyle kötü arasında, sonucu doğal olarak belirsiz olan bir çatışma içine gireriz.

V. yy.’ın kilise babaları bu problemi şöyle çözdü: Tanrı şeytanı yarattı; fakat şeytan yaratıldığında doğuştan kötü değildi; tam tersine kötü olmayı kendisi seçti. Bu durumda tanrı Omnipotens’liğini korur ama kötülüğün sorumlusu değildir . Örneğin Augustinus’un de civitate dei xi.15’teki ifadelerine bakalım: “maniciler şunu anlamıyor: şeytan doğası gereği kötüyse, günah diye bir şey olamaz. Maniciler, peygamberlerin tanıklığına, örneğin Babil prensi kılığında simgesel olarak şeytanı temsil eden İsaiae’ın ‘sabahları gökyüzünde yükselen lucifer, cennet’ten nasıl düştün?’ sorusuna verecek bir cevapları yok. Bu da gösterir ki, şeytan bir süreliğine de olsa günahsızdı.”

Tanrı, ilk insanı yarattıktan sonra bütün meleklerin onun önünde eğilmesini ister. Kibriyle nam salmış olan Lucifer bunu çok aşağılayıcı bulur ve “Neden ateşin oğlu çamurun oğlunun önünde eğiliyor?” diyerek Tanrı’nın emrine karşı gelir. Fakat bu karşıtlığın esas sebebi Tanrı’nın Adem’e verdiği değerdir. Büyük bir kıskançlığa kapılan Lucifer, yılan kılığına girerek Adem ve Havva’nın yasak elmayı yemesini sağlayacak ve bunun sonucunda da Tanrı tarafından cezalandırılacaktır. Cennet’ten kovulup dünyaya gönderilir. Efsaneye göre atıldığı yer Afrika olduğu için savaş, açlık ve ölüm bir türlü Afrika’nın yakasını bırakmaz. Yani Lucifer’la birlikte Kara Kıta da lanetten payını almıştır.

Kuran’da

Kuran’da İbrahim suresi 22’de şeytan şöyle der: “Allah size hak bir vaatle vaatte bulundu, ben ise vaat ettim ama vaadimden caydım. Benim sizin üzerinizde bir sultam yoktu. Sizi davet ettim, siz de bana uydunuz hepsi bu. Şimdi beni kınamayı bırakın da öz benliklerinizi kınayın. Ne ben sizi kurtarabilirim ne de siz beni kurtarabilirsiniz. Aslında ben sizin, daha önceden beni şirk aracı yapmanıza karşı çıkmıştım. Zalimler için acıklı bir azap öngörülmüştür.” İsra suresi 27’de ise şeytanın nankörlüğü açıkça zikredilir: “çünkü saçıp savuranlar şeytanların kardeşleri olurlar ve şeytan, kendi rabbine nankörlük etmiştir.” Meryem suresi 44’te isyanı dile getirilir: “‘Babacığım, şeytana kulluk etme! çünkü şeytan Rahman’a isyan etmişti.'”

Lucifer’ın nihai amacı insanları Tanrı’nın yolundan saptırmaktır. Çünkü kendisini ona rakip olarak görüyor. Bu nedenle, verilen süre boyunca ne kadar güçlü olduğunu kanıtlayabilmek için elinden gelen her şeyi yapacağına dair en ufak bir şüphemiz yok! İncil (Hezekiel 28:11-19)’de onunla ilgili şu satırlara rastlıyoruz:

“…Güzellerin ve bilgelerin en mükemmeliydin. Eden’de, Tanrı’nın bahçesindeydin. Giysilerin hep güzel taşlarla ve altın işlemelerle süslüydü. Bunlar sana sen yaratıldığın gün verildi. Seni kudretinle ve gücünle bekçim yaptım. Tanrı’nın kutsal dağına gidebiliyor ve ateş tarlalarında yürüyebiliyordun. Yaptıklarından tamamen muaf tutulurdun ta ki için kötülükle dolana dek. Bu varlık içinde bile daha büyük şiddet yarattın ve günahkar oldun. Seni Tanrı’nın dağından men ettim ve seni bekçilik ettiğin ateş tarlalarından sürdüm. Güzelliğin yüzünden için kibirle doldu ve bilgeliğini kendi ünün için harcadın. Seni, içine hapsettiğim ateşle beraber dünyaya attım. Seni takip edenlerle birlikte ateşler içinde küle döneceksin. Çok feci bir sona geldin.”

Sudenaz Köşklü

Daha fazla Kültür-Sanat-Film ve ilginç Bilgiler için https://www.zovovo.com/ilginc-bilgiler/ sayfasına göz atabilirsiniz”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

1 Yorum

  1. Lucifer ve İlahi Kitaplardaki Lucifer Kimdir? hiç bu açıdan bakmamıştım diziye. Neden bunu merak etmediğimi sorgulamış oldum bu yazı sayesinde. Sürekli duyduğum fakat izlemediğim bir diziyi şimdi çok ama çok merek ediyorum. Hazır bugünlerde fırsat varken hemen izlemeye başlıyorum.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM