Deniz Kızları
  • Facebook
  • Twitter
  • 17 Mayıs 2020
  • 3
  • 283
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    2 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -
Abone Ol 

Deniz Kızları

Mitolojiye göre ise deniz kızları binlerce yıl önce yaşamış yaratıklar. Fakat 2012’de Animal Planet’in Madagaskar açıklarında çektiği video deniz kızlarının gerçek olduğu iddiasına dair önemli bir ipucuydu. Peki deniz kızlarının binlerce yıllık tarihinin ardında yatan gizem ne? Deniz Kızları Deniz kızları popüler kültürün en ünlü yaratıklarındandır ve bu yüzden olsa gerek edebî eserlerde ve filmlerde […]

Mitolojiye göre ise deniz kızları binlerce yıl önce yaşamış yaratıklar. Fakat 2012’de Animal Planet’in Madagaskar açıklarında çektiği video deniz kızlarının gerçek olduğu iddiasına dair önemli bir ipucuydu. Peki deniz kızlarının binlerce yıllık tarihinin ardında yatan gizem ne?

Deniz Kızları

Deniz kızları popüler kültürün en ünlü yaratıklarındandır ve bu yüzden olsa gerek edebî eserlerde ve filmlerde pek çok kez konu olmuşlardır.
27 Mayıs 2012 tarihinde Discovery Channel’da yayınlanan bir belgesel de kafalarda soru işareti oluşmasına sebep olmuştur.Videolu Kanıtlara,bilim adamlarına ve bir askeri personelin itiraflarına dayanılarak kanıtlanmaya çalışan deniz kızları aslında denizde milyon yıllardır yaşamış suda yaşayan bir insan türü olarak düşünülüyor. Birçok hükümetin bunu bilip de gizlediği idda edilen belgesel çok fazla ses getirdi. Bir süre sonra yayıncı kuruluş belgeselin kurgu olduğunu söylese de amatör kameralarla çekilmiş videolar insanlara acaba buda Amerikan hükümetinin baskısı sonucu yapılmış bir açıklamamı diye düşündürüyor.

Animal Planet’in su altı belgeselinden tam bir ay sonra NOAA (Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi) “Suda yaşayan insansı varlıklarla ilgili bugüne kadar hiçbir resmi belge tespit edilmemiştir” açıklamasında bulunmuştu. Yani bir anlamda suyun derinliklerinde yarı insan yarı balık canlıların yaşadığını kesin bir dille reddetti.

Animal Planet’in belgeseli bir kurguydu ama bu görüntülere baktığınızda ne kadar gerçekçi göründüğünü fark edeceksiniz. Belgesel de kurgu belgesel formatında sunulmuştu.

Bir çok kültürde birbirlerine çok yakın şekilde betimlenmişlerdir.Sirenler gibi bazı deniz kızları denizcilere şarkılar söyleyip onları büyülerler, işlerinden alıkoyarlar ve güverteden denize yuvarlanmalarına ya da daha kötüsü geminin batmasına neden olmuşlardır.Bazı hikayelerde de deniz kızları boğulma tehlikesi geçiren erkekleri kurtaran iyi kalpli deniz canlıları olarak anlatılmışlardır.Efsanelere göre erkekleri su altındaki krallıklarında yaşamaya davet ederler

Bu mit M.Ö. 5,000 yılına kadar dayanır.

Bu teoriyi destekleyecek bir örnek olarak, Christopher Columbus’un yeni dünyaya olan yolculuğu sırasında deniz kızları gördüğünü, ama çok çirkin olduklarını ve daha cazip olmalarını beklediğini söylemesi verilebilir.Deniz kızlarını gördüğünü iddaa eden denizciler deniz kızlarını konuşmayan, yeşil, siyah, kahve rengi veya sarı saçlı, balık kuyruklu, genelde okyanuslarda ve bazen de nehirlerde yüzen doğa üstü insansılar olarak tanımlarlar.

Deniz kızları nın varlığıyla ilgili ilk efsane M.Ö. 1000 yılına dayanıyor. Hikayeye göre Suriyeli bir tanrıça balığa dönüşmek için bir göle atlamış. Fakat güzelliğini kaybetmemiş sadece bacakları bir balık kuyruğuna dönüşmüş. O günden bu yana her kültürde farklı farklı denizkızı hikayeleri anlatılır.

Deniz kızlarından bahsederken Yunan mitolojisini es geçmek olur mu? Efsaneye göre, sirenler bir adada yaşayan deniz yaratıklarıdır ve deniz kızlarından farklı olarak iki kuyrukları vardır. Yaşadıkları ada uçurumlar ve kayalarla çevrilidir. Buralarda dolaşan denizciler, sirenlerin söylediği şarkıdan büyülenip gemilerini kayalıklara doğru sürmüşler. Yunan mitolojisinde sirenler büyüledikleri denizcileri yerler.

2004’te Hindistan’ın Chennai kentindeki tsunami sonrası bulunduğu iddia edilen ilginç yaratığın denizkızını andırması efsanelere konu olan deniz canlılarının gerçekte var olduğu kanısını güçlendiren kalıntılardan biri oldu. Sahile vurduğu iddia edilen bu yaratık Egmore Müzesi’nde sergilendiği söyleniyor.

Siren

Deniz kızları İngiliz kültüründe uğursuz, felaketlerin habercisi yaratıklar olarak tasvir edilirler.Bazıları devasa büyüklükte, 50 metreye yakın boyutlarda olduğu söylenir ETÇİL YARATIKLAR OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR

FOX yapımı dizi olan SİREN deniz kızlarını ele alıyor. Bir zamanlar deniz kızlarının evi olduğu yönündeki efsanesi ile tanınan kıyı kasabası Bristol Cove, gizemli bir kızın (Eline Powell) ortaya çıkıp intikam amacıyla küçük balıkçı kasabasına hasar vermeye başlamasıyla altüst olmaya başlar.

Sudenaz KÖŞKLÜ

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

3 yorum

  1. Sudenaz Hanım tebrik ederim. Çok ilginç bir konuyu çok güzel bir dille anlatmışsınız. Dünyanın her yerindeki bütün mitolojilerde benzer acayip varlıklar vardır. Yarısı aslan yarısı kadın, yarısı at yarısı adam, yarısı yılan yarısı kadın ya da kanatlı at gibi… Deniz kızları da bunlardan biri. Belki de binlerce yıl önce dünyada genetik deneyler yapılıyordu 🙂 Ne dersiniz? Hayal gücünü zorlamak iyidir.

  2. Güzel bir konuya açıklık getirmişsiniz. Benim için de hep merak konusuydu varlıkları ….

    • Yorumunuz için teşekkürler eğer bu tür şeylere merakınız varsa yazılarımı takip edebilirsiniz. ?

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM