Bir “Süreç Yönetimi” olarak Kek yapmak!
  • Facebook
  • Twitter
  • 13 Mayıs 2020
  • 5
  • 179
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    2 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -
Abone Ol 

Bir “Süreç Yönetimi” olarak Kek yapmak!

Karantina zamanlarında, kısıtlı imkanların yaşandığı bu günlerde vakti iyi değerlendirmeye çalışıyoruz. Pazar günü malum anneler günüydü. Ben de acaba bu günde hem eşimi nasıl mutlu edebilirim, hem de ailecek nasıl güzel vakit geçirebiliriz diye düşünürken, daha önce hiç yapmadığım ama bu özel günde yaparsam eşimi de çok mutlu edeceğimi düşündüğüm bir fikir geldi aklıma.  Daha önce birçok kez […]

Karantina zamanlarında, kısıtlı imkanların yaşandığı bu günlerde vakti iyi değerlendirmeye çalışıyoruz. Pazar günü malum anneler günüydü. Ben de acaba bu günde hem eşimi nasıl mutlu edebilirim, hem de ailecek nasıl güzel vakit geçirebiliriz diye düşünürken, daha önce hiç yapmadığım ama bu özel günde yaparsam eşimi de çok mutlu edeceğimi düşündüğüm bir fikir geldi aklıma.  Daha önce birçok kez düşündüğüm ama bir  türlü fırsat bulamadığım bir ev işiydi bu. Kek !!!

Sana Kek Yaptım

Evde ki malzemeleri kontrol ettik ve eksik yoktu. Sadece mutfağa girip işe koyulması ve işin içine biraz da eğlence katmak gerekiyordu. Bunun için 5 yaşında ki kızımla birlikte mutfak önlüklerimizi giyindik. Malzemelerimizi masamızın üzerine hazırladık ve annemizin yönlendirmeleri ile kek yapımına başladık.  Ve gerçekten çok eğlendik.

Kek Deyip Geçmeyin

Çünkü tarihi araştırmalarda ilk yapılan kekin izine antik çağlarda rastlanılmış. Hoş, şimdiki keklere benzemese de ballı ekmeklere benziyormuş o zamanlarda Mısırlıların yaptığı kekler. Hatta adamlar kek işini o kadar ciddiye almışlar ki fırında pişirme tekniğini de tarihte ilk kez yine Mısırlılar keşfetmiş ve geliştirmiş.

Süreç Yönetimi

Aynı zamanda mutfakta yemek yapmak iş yaşamımızı da etkilemekteymiş. Adını şu an hatırlayamadığım bir yazıda diyordu ki “işinizde başarılı olmak istiyorsanız iyi yemek yapmalısınız. Çünkü yemek yapmak başlı başına muazzam bir süreç yönetimidir.” Girdilerinizin yani malzemelerimizin hepsi tam olmalıdır ve sürece tam zamanında dahil olmalıdırlar. Ne önce ne de sonra. Kapsamınız belli olmalıdır. Kimse kek yapmak için yola çıkıp aynı malzemelerle börek yapamaz. Ve önünüzdeki tarif milyonlarca deneme sonucu oluşmuş muazzam tariflerdir ama yine de her zaman daha iyisi mümkündür. Gelişime açıktır.

Risk analizi dahi vardır. Hatta bu risk analizleri sonucunda açığa çıkmış tarihte ki en önemli ilk kişisel koruyucu da mutfak önlüğü ve sarı bez bana kalırsa. Ne demek istediğimiz anladınız değil mi?

Süreç yönetiminde bir diğer önemli nokta da hatta sürecin varlık sebebi ve hedefi elbette müşteri memnuniyetidir. Yemek yapımında da önemli bir kriter değil midir, tadılan yemeğin damakta ve akılda bıraktığı lezzet.

Terapi

Bugüne kadar zorunlu kalmadıkça mutfağa girip yemek yapan biri değilim. Dolayısıyla bildiğim ve yapabildiğim yemekler sınırlıdır. Ve bu hayatımda yaptığım ilk kek hatta havuçlu tarçınlı ilk kek oldu. Malum karantina günlerinde yaklaşık 2 aydır ailecek evdeyiz. Sizlerinde tahmin edebileceği gibi artık yapılan birçok şeyden sıkılır hale geldik. Yeni, farklı ve bir evde yapılabilecek etkinleri neredeyse tükettik. Ama kızımın babasıyla birlikte ilk kez bir kek yapması ve iftar sonrası çayla afiyetle yine ailecek yemesi muhteşem bir duygu. İnsanın babalık duygularını dibine kadar yaşayabildiği ender anlardan biri.

Eğer sizde bir babaysanız ve yok canım ne anlarım kek yapmaktan diyorsanız eğer, size cevabım şudur; “Denedin mi?”

Hadi  şimdiden afiyet olsun…

Bu yazı podcastte seslendirilmiş olarak yer almaktadır. Dinlemek için buraya veya Spotify’dan dinlemek için tıklayabilirsiniz.

Mustafa Kurt

Sosyal Medyada Paylaşın:
İlginizi Çekebilir

BİRDE BUNLARA BAKIN

5 yorum

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM