Bıraktığımız izler, yapmak istediklerimiz, yaptıklarımız ve verdiklerimiz kadar değerliyiz. Bu durumda ne kadar kazandığımızın ne önemi var? Bunun için arada dikiz aynasına bakın, demek geliyor içimden. Aynaya bakmak ne demek? Aynaya bakmak, sabah uyandığınızda yüzüne bakmadan günaydın dediğiniz eşinizin, iş arkadaşınızın ,… hislerini fark etmektir. Yansıyanın arkasındakini keşfedebilmek, duygularını dile getirebilmek için altyapıyı oluşturmaktır. Aynaya […]
Bıraktığımız izler, yapmak istediklerimiz, yaptıklarımız ve verdiklerimiz kadar değerliyiz. Bu durumda ne kadar kazandığımızın ne önemi var? Bunun için arada dikiz aynasına bakın, demek geliyor içimden.
Aynaya bakmak ne demek?
Aynaya bakmak, sabah uyandığınızda yüzüne bakmadan günaydın dediğiniz eşinizin, iş arkadaşınızın ,… hislerini fark etmektir. Yansıyanın arkasındakini keşfedebilmek, duygularını dile getirebilmek için altyapıyı oluşturmaktır.
Aynaya bakmak daha yarım saat önce kırdığın kişinin gününü berbat ettiğini görebilmektir.
Aynaya bakmak birine ismiyle hitap ettiğinde kendisinin değerli gördüğünü, hakaret ettiğin çalışanının yerlerde süründüğünü görebilmektir.
Sen anlamazsın, dersini çalış, dediğin çocuğunun öz saygısını elinden aldığını fark edebilmektir.
Her konuda fikir yürütüp, etrafındaki herkesin seni dinlemek istemediğini görebilmektir.
Bütün bunları görebilmek ise kesinlikle bir emek ister. Kendimize dikiz aynasından bakmak, değerlerimizi ortaya koyabilmek için neler yapabiliriz bir göz atalım.
Öz eleştiri kişinin hatalarını kabullenmesi, bu hataları yüksek sesle duymaktan rahatsızlık duymaması, eleştirilere açık olabilme olgunluğuna erişebilmesi anlamına geldiğine göre artık herkesin dikiz aynasından kendine bakmasının zamanı gelmiştir diye düşünüyorum. Bakış açınızı bir kenara koyun ve diğer kişilerin bakış açısından olayları görmeye çalışın. Bunu yaptığınızda, diğer insanların büyük olasılıkla kötü, kaba, inatçı veya mantıksız olmadığının farkına varacaksınız.
Birisini eleştirmek istersek en uygun yer aynamızın karşısıdır. Bemard Shaw
Bunun yanında bir tutam empati iyi gider sanırım. Empati, bir insanın, kendisini karşısındaki insanın yerine koyarak onun duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlamasıdır. Basit gibi gözüken bu tanımın gerisinde pek çok kuramsal öge bulunmaktadır ve belki de bu yüzden söz konusu tanıma ulaşılması oldukça zaman almıştır. Empatik bir yaklaşım geliştirmek, belki de insan becerilerinizi geliştirmek için yapabileceğiniz en önemli çabadır. Başkalarını anladığınızda, muhtemelen onlarda sizi anlamak isteyeceklerdir. Sonuçta her çabanız yine kendinize attığınız bir adım olacaktır.
Dünyada görmeyi istediğiniz değişimin kendisi olunuz. Mahatma Gandhi
Aynaya bakmak için görmek, görmek için öz eleştiri yapmak ve empati kurmak gerekiyor. Tabii bir de anne eli değmiş bir yemek gibi olması için bir tutam sevgiyi kendiniz ve etrafınızdakiler için eklemeyi unutmayın…
Ahu Zabun
Sanırım insanlar artık pek önem vermiyor kırmaya kırılmaya ama dedikleri gibi bir kelime tüm günü berbat etmeye yetiyor ve bu konuda en üst düzeyde önem göstermeliyiz.Ama kimse de kırmıyorlar diye üstüne üstüne gitmesin bir zahmet arada bakıcam hocam dikiz aynasına teşekkürler.