Pomodoro Tekniği
  • Facebook
  • Twitter
  • 25 Nisan 2020
  • 2
  • 227
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    3 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -
Abone Ol 

Pomodoro Tekniği

Pomodoro tekniğinin babası olan Francesco Crillo’dur. Birçok insan için zaman bir düşmandır. Ödevleri bitirmek ve teslim tarihlerini karşılamak için zamana karşı yarışıyoruz. Pomodoro Tekniği, ona karşı mücadele etmek yerine zamanla çalışmayı öğretir. Devrim niteliğinde bir zaman yönetim sistemi, bir anda öğrenmek ve yaşamı değiştirmek için basit bir yöntemdir. Pomodoro Tekniği Çekirdek Süreci 1. Yapmak istediğiniz bir görev seçin Büyük bir […]

Pomodoro tekniğinin babası olan Francesco Crillo’dur. Birçok insan için zaman bir düşmandır. Ödevleri bitirmek ve teslim tarihlerini karşılamak için zamana karşı yarışıyoruz. Pomodoro Tekniği, ona karşı mücadele etmek yerine zamanla çalışmayı öğretir. Devrim niteliğinde bir zaman yönetim sistemi, bir anda öğrenmek ve yaşamı değiştirmek için basit bir yöntemdir.

Pomodoro Tekniği Çekirdek Süreci

1. Yapmak istediğiniz bir görev seçin

Büyük bir şey, küçük bir şey, bir milyon yıldır ertelediğiniz bir şey: önemli değil. Önemli olan şey, tam ve bölünmemiş dikkatinizi hak eden bir şey.

2. Pomodoro’yu 25 dakika boyunca ayarlayın

Kendinize küçük bir söz verin: Bu görev için 25 dakika harcayacağım ve kendimi kesmeyeceğim. Bunu yapabilirsin! Sonuçta, sadece 25 dakika.

3. Pomodoro çalıncaya kadar görev üzerinde çalışın

Önümüzdeki 25 dakika boyunca kendinizi göreve bırakın. Aniden yapmanız gereken başka bir şey olduğunu fark ederseniz, görevi bir kağıda yazın.

4. Pomodoro çaldığında, bir kağıda onay işareti koyun

Tebrikler! Bir göreve tamamen kesintisiz bir Pomodoro harcadın.

5. Kısa bir ara verin

Nefes alın, meditasyon yapın, bir fincan kahve alın, kısa bir yürüyüşe çıkın veya rahatlatıcı bir şey yapın (yani işle ilgili değil). Beyniniz daha sonra size teşekkür edecektir.

6. Her 4 pomodoroda, daha uzun bir ara verin.

Dört pomodoroyu tamamladıktan sonra daha uzun bir mola verebilirsiniz. 20 dakika iyidir ama 30. dakikada olabilir. Beyniniz bu zamanı yeni bilgileri özümsemek ve bir sonraki Pomodoros turundan önce dinlenmek için kullanacaktır.

Zamanla birlikte çalışmayı, tükenmişliği ortadan kaldırmayı, dikkat dağıtıcı unsurları yönetmeyi ve yalnızca bir kalem, bir kağıt ve bir mutfak sayacı kullanarak daha iyi bir iş-yaşam dengesi oluşturmayı öğrenin.

Pomodoro Tekniği Kimler İçindir?

Pomodoro Tekniği hemen hemen her iş dalına uyarlanabilir. Çünkü bu teknik bireyler için üretkenliği ve zamanı doğru kullanmayı sağlar. Freelancer’lar da bu teknikten yararlanarak zamanlarını planlayabilirler ve evden çalışmanın getirdiği zamanı verimli kullanma konusundaki problemleri giderebilirler.

Ayrıca Pomodoro Tekniği ders çalışma teknikleri arasında da sayılmaktadır. Odaklanma gerektiren ders çalışma aktivitesi için bu teknik oldukça faydalıdır. Sınavlara hazırlanan ve düzenli çalışmak zorunda olan her öğrencinin kişisel disiplinine yardımcı olacak ve üretkenliğini arttıracaktır.

Pomodoro saati, domates şeklinde bir saattir. Tekniğin tasarımcısı Cirillo mutfağındaki domates şeklinde saatten esinlenerek, tekniğin adını da İtalyanca “Domates” koyduğu için saatin genel kabul görmüş şekli budur. Fakat günümüzde mekanik saatler çok fazla tercih edilmemekte ve genellikle zamanlayıcı ihtiyacı tarayıcı eklentileri veya mobil uygulamalarla giderilmektedir. Pomodoro zamanlayıcısı olarak birçok uygulama mevcuttur. Bu uygulamalar tekniğe özel kurgulanmıştır ve kullanılmaları sonucunda verimlilik raporları gibi raporlar da vermektedirler.

Aşağıdaki ücretsiz araçlardan bir kısmı Pomodoro Tekniği için tasarlanmıştır. 

TOGGL

FLAT TOMATO

BE FOCUSED

POMODORO TRACKER

Kaynak: francescocrillo.com

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

2 yorum

  1. Pomodoro tekniğini ilk kez duydum,uygulamak istiyorm, çünkü herkesin zamanı verimli kullanmaya ihtiyacı var, su gibi akıyor zaman.

  2. Karantina günlerimde evde çalışmaya başladım. Konsantre olmakta zorlanıyordum. Bu tekniği kullanmaya başladım ve kendime şaşırdım. Başlarken inanmıyordum ama gerçekten bir süre sonra çok etkili oluyor.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM