Herkese merhaba içinde bulunduğumuz durum itibariyle düşüneceğimiz , kendimizle kalacağımız bolca vaktimiz var . Bu vakitlerde niçin “kendimiz için” demediğimizi konuşmak istedim. Konuşmak diyorum . Çünkü yazılarımı sohbet havasında sizlerle buluşturmak benim için ayrı bir keyif. Konuya başlamadan önce soruyorum ki en son neyi kendiniz için yaptınız? Kendiniz için çay demlediniz mi mesela ? Peki ya kendim için ne demek? birazdan oraya da geleceğiz. […]
Herkese merhaba içinde bulunduğumuz durum itibariyle düşüneceğimiz , kendimizle kalacağımız bolca vaktimiz var . Bu vakitlerde niçin “kendimiz için” demediğimizi konuşmak istedim. Konuşmak diyorum . Çünkü yazılarımı sohbet havasında sizlerle buluşturmak benim için ayrı bir keyif. Konuya başlamadan önce soruyorum ki en son neyi kendiniz için yaptınız? Kendiniz için çay demlediniz mi mesela ? Peki ya kendim için ne demek? birazdan oraya da geleceğiz.
Kendimiz için diyemememizin altındaki temel sebep kendimize yeterince değer vermememiz veya ailemizden gelen alışkanlıklarımızdır . Aslında her şey tam olarak çocukluğumuzda başlıyor. Aile yaşantımız ne şekildeyse ve anne ile baba nasıl öğretirse yetişkinlik çağında da bireyde yaşantısına o şekilde devam ediyor . “Kendim için “ diyemedikçe bizdeki etkisi de çoğu zaman anlam bile veremediğimiz , hayatımıza duyduğumuz öfke oluyor. Ayrıca zamanla öz saygımızı da yitirmeye başlıyor , kendine güvensiz , hayata karşı özensiz bireylere dönüşüyoruz. Yetiştirdiğimiz çocuklarda ona keza . Bu döngü böyle devam ediyor. Ta ki zincirin kırılma noktası olana kadar .
Peki “kendim için” ne demek ? Hepimiz kelime anlamını elbette biliyoruz. Konuya örneklerle açıklama getirecek olursam ; 2000’li yıllar öncesinde çocuk olan veya yetişkin olanlar beni anlayabilecektir. Evler şimdiye kıyasla daha genişti oda sayısı da daha fazlaydı haliyle . Bu geniş evlerin, oturması odası haricinde kapısı genellikle kapalı duran sadece misafirden misafire görebildiğimiz bir de misafir odası olurdu . O ne gizemli odaydı değil mi ? Bende 90’larda çocukluk yaşamış bir birey olarak o odayı hep merak ederdim. O zamanlar anlamda veremezdim açıkçası. Şimdilerde istediğim gibi oturuyorum tabi ? . Bu aklıma ilk gelen örnekti. Peki ya en güzel kıyafetlerimizi dışarıda giymemiz gerektiği . Tabi ki evde abiye elbiseyle gezelim demiyorum ama ev kıyafetimize daha özenli olsak “kendimiz için “ evde geçirdiğimiz vakit daha keyifli olmaz mıydı ? Gene konuyu misafire getireceğim . Genelde sadece misafir geleceği zaman şık sunumlar yapıyoruz da söz konusu kendimiz olunca özenmiyoruz. Örnekler o kadar çok çoğaltılabilir ki aslında evde kullandığımız eşyalara bile kıyamıyor örtü örtüyoruz . Evde sadece kendimizin olduğu zamanlarda çay bile demlemiyoruz.
Sonuç olarak tüm bu yaptıklarımızı düşününce kendimizi hayatımızın neresine koyduğumuza cevap bulacağız ve “kendim için” demeyi de öğreneceğiz. En önemli nokta da “kendim için “demenin aslında bir bencillik olmadığını ve kendim için diyebilmeyi insan olmanın gerekliliği olarak görmeye başlayacağız . Sizi en iyi anlayan yine siz olacaksınız. Kendinizi tanıyın , kendinizle bolca vakit geçirin, kendinizi bolca sorgulayın, kendinizi bolca yüceltin ve en önemlisi kendinizi bolca sevin. Bu konuyu yazmakta amacım hayatımıza dair farkındalık oluşturmaktı. Kendimiz için farkındalık dolu günlere …
En iyi kişisel gelişim kitaplarına bakmak için tıklayınız...
Evet birilerini kırmamak üzmemek için sürekli kendimizi ötelemeyelim biz kendimizi memnun ve mutlu edelim ki başkalarına da pozitif katkımız olsun kaleminize sağlık
teşekkürler 🙂 keyifli okumalar