“Ben hayatı neden bu kadar acele yaşadığımı bir türlü anlayamıyorum. Bir sonraki adımda ne yapacağımı düşünmekten, yaşadığım o anın tadını çıkaramıyorum. Çünkü ben o anı çoktan yaşayıp bitirmiş oluyorum.” uzun zamandır en çok rastladığım cümleler bunlar. Kafamı hangi yöne çevirsem buna benzer cümleler duyuyorum. Belki şu ana okurken sizde aynı şeyleri düşünüyorsunuzdur. Neye odaklanırsan onu […]
“Ben hayatı neden bu kadar acele yaşadığımı bir türlü anlayamıyorum. Bir sonraki adımda ne yapacağımı düşünmekten, yaşadığım o anın tadını çıkaramıyorum. Çünkü ben o anı çoktan yaşayıp bitirmiş oluyorum.” uzun zamandır en çok rastladığım cümleler bunlar. Kafamı hangi yöne çevirsem buna benzer cümleler duyuyorum. Belki şu ana okurken sizde aynı şeyleri düşünüyorsunuzdur. Neye odaklanırsan onu yaşarsın derler ya, bende bu acele yaşamı için ne yapmalı diye düşünürken bu hikaye çıktı karşıma. Zaten kahve tutkunu biri olarak kahvemi hazırladım ve başladım yazmaya. Bir yandan da kahvenizi hazırladım siz kahvenin tadına varın okurken.
Bardaklar
Bir grup kariyer yolunda ilerleyen yeni mezun, eski üniversitelerindeki profesörlerini ziyaret için bir araya gelirler. Sohbet, sonu işin ve hayatın stresinden şikayetlere döner. Misafirlerine kahve ikram etmek isteyen profesör mutfağa gider ve yanında büyük bir termos içinde kahve ve porselen, plastik, cam, kristal olmak üzere, değişik tarzda ve ucuz görünenden, pahalı ve hatta çok özel olanlarına kadar farklı kahve bardakları ile gelir. Herkes bir bardak seçince, profesör şöyle söyler:
“Fark ettiyseniz, tüm pahalı görünen bardaklar alındı ve geriye ucuz görünümlü, sade bardaklar kaldı. Kendiniz için en iyi olanı istemeniz normal olsa da, bu sizin stresinizin ve problemlerinizin kaynağı aslında. Emin olun ki, bardağın kendisi kahvenin kalitesine hiçbir şey katmaz. Çoğu zaman, sadece daha pahalıdır ve hatta bazı durumlarda da içtiğimizi saklar. Hepinizin aslında istediği kahveydi, bardak değil… Ama bilinçli olarak en iyi bardaklara yöneldiniz ve sonra birbirinizin bardağına bakmaya başladınız.
Şunu bir düşünün: Hayat kahvedir. İş, para ve toplumdaki konumunuz da bardaklar. Onlar hayati tutmak için sadece araçlardır ve seçtiğimiz bardak yasadığımız hayatın kalitesini belirlemediği gibi değiştirmez de. Bazen sadece bardağa odaklanarak, kahvenin tadını çıkarmayı unuturuz.
“Yaşamın tadını çıkarın, canını değil!” Charles Dickens
En mutlu insanlar, her şeyin en iyisine sahip değildirler. Sadece her şeyin , en iyi şekilde tadını çıkartırlar . Ya kahvenin tadını çıkarın ya da kahvenin tadını 🙂 Hızına yetişemediğimiz dünyada bugün varız, yarın yoğuz demekten kendimi alamıyorum. Kahve de kitapsız gitmiyor değil mi bugünler de . Sizi rahatlatacak birkaç kitap önerisi de yapmadan gitmeyim. Kendime Düşünceler, Kum ve Köpük, Camdaki Kız,…
veeeee bugün 23 Nisan neşe doluyor insan… ve 100. yıl …. ve Atam’ın en güzel armağanı … Çocuklarımızın ve içindeki çocuğu yaşatan herkesin bayramı kutlu olsun. Tabii benim de 🙂
Keyifli ve farkındalık dolu bir hikaye. Hepimize birşeyleri hatırlattı
Gerçekten çok güzel bir yazı hocam emeğinize sağlık. Tesbitler çok doğru. Ve hayatın tadını değil de canını çıkarıyoruz maalesef. İşin garip tarafı da çıkardığımızın farkına varamıyoruz.
Hayatın tadnı kahvenin aromasıyla birleştirip, kendini akışa bırakmak ve asgari sorumluluklarını yerine getirip, daha fazlasını düşünme eylemini birazcık erteleyebilmek.. O anın tadını çıkarıp, ertelediğin ana başlamak.. Benim naçizane formülüm?
Yazınızı okurken kahvenin kokusu burnuma koktu buram buram. İçmeden bile kokusuyla tadını çıkararak okudum? Kahve eşliğinde bir kez daha okuyup iyice tadına varmak istiyorum. Kaleminize ve kahve aşkınıza sağlık Ahu hocam ☕?